onsdag 9 juni 2010

Blomsterdans


Inga blommor kan väl dansa så bra som akeljor? Jag tycker de är underbara den här tiden på sommaren innan de storvulna pionerna och de fräcka irisarna stjäl all uppmärksamhet.



De "vanliga blå" är det många som rensar bort, men jag sparar dem gärna så länge de är i lagom mängd.



Knoppar, stjälkar, blommor - allt är fint tycker jag.



Jag har planterat många vita för de tilltalar mig så när jag läser om aklejor, men i ärlighetens namn är det inte dem jag faller för just nu, under blomperioden. Fast just den här får godkänt!



Vad sägs om denna läckra knopp? Det fina med akeljor tycker jag är att de frösår sig så där trevligt. De kan bli många, men aldrig besvärliga. Och dessutom korsar de sig med varandra och bildar nya former och färger.



Den här rosa fångar ljuset så bra!
Varma hälsningar
Eva

18 kommentarer:

Tigris Predikantan sa...

Vackert! Jag har plötsligt några i trädgården ... kan jag sått ngn gång? Minns ej, men där de växer nu har de inte funnits förr!
:)

AnnCharlotte sa...

Ja de är fina...jag måste nog skaffa någon/några mer för jag har bara en så den har ju ingen att korsa sig med ;))

Anna sa...

Jag älskar aklejor, det har jag alltid gjort. När jag var liten plockade jag alla jag hittade i mammas trädgård (som tur vad så var det bara "ogräs-varianter" som växte lite var de kände för och inte några dyra sorter hon köpt... Nu mera plockar jag gärna med mig frön på mina promenader istället och slänger ut lite här och där i hennes trädgård. Blå, vita, rosa, vinröda... tyvärr verkar inte de mer exklusiva sorterna trivas, men frösådda korsningar hittar man lite här och där.

Lenas trädgård sa...

Jag älskar oxå aklejor och sparar alla! Även de blå, de blir ju i så många blå varianter.Och så kan man ge bort hur många som helst. De får gärna sprida sig o korsa sig med varann. Vita har jag däremot inga, får nog leta upp en planta...
Trevlig fortsatt dag bland de dansande aklejorna!
Lena

Lotta Sultan sa...

fint! jag har en mängd också. dom har nog korsat sig hejvilt och frösår sig ordentligt också. det är mycket kraft i dom!

Cilla sa...

Mycket vackra aklejer. Jag har planterat som jag fått av min syster, jag hoppas de tar sig.

Cilla♥

Unknown sa...

Aquilegior är helt underbara. Skulle aldrig få för mig att rensa bort några.
Ha en härlig dag!
Camilla

Susie på Stjärnarve... sa...

Vackra romantiska bilder!

Alen Trädgård sa...

Håller med dig, de är ljuvliga. Här har uppstått några riktigt läckra hybrider i år som tilltalar mig mycket:) De har dock tyvärr blivit lite för höga så de är lite lätt framåtlutade. Ha det gott/Monne

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Instämmer i kören: aklejor är underbara! Har flera sorter och färger - men man kan aldrig ha för många :-) Har sått några nya i år också......

Fina bilder du visar på dina!

Ha en bra dag!
Kram
/Charlotte

Karin sa...

Akelejor tillhör favoriterna. Jag har många favoriter. Men de är så vackra.
Karin

Rose Garden Malevik sa...

Riktigt vackra aklejor :)
Håkan

Ninne sa...

Jaha det var du som gjorde komposten fin!! Jag knipsa av mina o satte i vas o så grävde jag ngr hål under en Blodbok- där var "bara" jordfläckar- o satte ner rotklumparna. Har gjort så förr o sen i sommar brukar där komma fram nya Penséer här o var!!
Aklejorna är fina. Jag har varit snål med att ta bort fröställningarna så det är mest blå överallt, men jag älskar ju blått i olika nyanser o nu blandat med Allium så har jag ganska mysiga Blåblommiga rabatter.
Tack för de fina dansande blomkorten. + alla andra fina foto du ger oss
Kramis Ninne

billan sa...

Sannerligen favoriter hos mig med, väntar med spänning nu på en svart som jag frösådde förra året och nu står i knopp. Hoppas verkligen att den är riktigt mörk.....
Må så gott!

Rose Garden Malevik sa...

Börjat blomma lite försiktigt på södergaveln.......men annars är det ganska sent i år.....sulle tro början av juli blir lagom....
Håkan

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Aklejor tillhör en av favoritblommorna och frösådder är alltid lika spännande för man vet aldrig vad det blir.
Ha det gott
Birgitta

Unknown sa...

Aklejor är såå vackra, jag har verkligen blivit förtjusta i dem. Dem är så eleganta och filigran.
Underbart att ser!
Ha en skön dag!! :-D
Lilliputput

Sommarträdgården sa...

Aklejorn är väldigt speciella,här vekar de trivas också och blir fler och fler för varje år.