onsdag 5 maj 2010

Ulla Molins trädgård


I slutet på 1980-talet träffade jag Ulla Molin i hennes trädgård och tog då de här bilderna. Det är inscannade negativ, så kvalitén är därefter. Trädgården är desto mer fantastisk, och nu har den alltså byggnadsminnesförklarats av länsstyrelsen. Det innebär att det inte får göras några större förändringar.

Vem var då Ulla Molin? Hon var skribent och redaktör för tidningen Hem i Sverige som skrev både om arkitektur och trädgårdsplanering. Hon arrangerade en rad tävlingar och utställningar som blev omtalade för att hon verkligen argumenterade för det hon trodde på: arktiektur som underlättade kontakten mellan ute och inne, lättskötta trädgårdar och inredningar som en yrkesarbetande kvinna skulle klara utan hjälp, funktionalitet och inte minst: estetiska värden.En trädgård skulle alltså vara lättskött enligt Ulla Molin. Lättskött, inte lika med underhållsfri! Hon framhöll vikten av att plantera växter som passade trädgårdens livsmiljö, dvs jord- och ljusförhållanden, och som var vackra under lång tid av säsongen. Ulla Molin använde mycket vintergröna växter som idegran, buxbom och murgröna.Centralt i sin egen trädgård hade hon en öppen yta där hon efter några år ersatte gräsmattan med en marktäckande plantering av kattfot tillsammans med det, så småningom berömda , fågelbadet som blickfång. I trädgården fanns också många sittplatser för olika ändamål och tidpunkter under dagen och året.En av hennes resor gick till Läckö där Simon Irvine just börjat odla grönsaker på ett nytt sätt. Det inspirerade henne till denna odling i tegelrundlar.Här ses kattfotsmattan och fågelbadet från ett annat håll. Klippta växter som kontrast till mer friväxande var också ett av hennes signum. Hon var också noggrann och valde utan knot bort växter som inte passade i hennes trädgård.
Det går att säga mycket mer om Ulla Molin och hennes trädgårdskonst. I Allt om Trädgård nr 3 2010 hade jag ett stort reportage om hennes trädgård och de nuvarande ägarna Hans och Christina Ekman Ljungström som gör allt för att återställa trädgården i det skick den var när Ulla Molin levde.
För dig som ännu inte sett trädgården kan jag tipsa om att den håller öppet under Trädgårdsrundan i NV Skåne den 4-6 juni.För mig betyder det väldigt mycket att Länsstyrelsen tagit det här beslutet, och jag hoppas att det uppmärksammas ordentligt, inte minst av Höganäs kommun.Kolla bara hur skickligt hon "trollar bort" den höga grunden till huset genom att plantera vintergröna buskar som mjukar upp och gömmer betongen.
Ha en riktigt skön och grön vecka!
Eva

19 kommentarer:

Johnna G sa...

Ååå vilka vackra bilder! Det är ett stycke historia du har varit med om och bevarat. Måste vara en härlig känsla!

Visst är det roligt att hennes trädgård blir minnesförklarad!

/ Bondjäntan

Susie på Stjärnarve... sa...

Måste ha varit helt otroligt att fått träffat den dam när hon levde.
Många trädgårdar som man läste och inspirerades av på den tiden är ju numera försvunna (Galaxen,Gösta Zetterbergs osv.), så det är väldans trevligt kommunen minnesförklarat hennes!

Caroline sa...

Hej! Vad kul att se dina bilder från Ullas trädgård. Skrev uppsats förra våren om Ulla Molins och en liten trädgård i Lund som Ulla hade designat! Kul att byggnadsminnesförklaringen äntligen har blivit av! Hälsningar Caroline

gittan sa...

Det får absolut bli en tur dit på trädgårdsrundan i år. Förra året hann jag inte pga dotterns student och nästa år blir det samma visa =) Innan det visste jag inte ens att det fanns en skånsk trädgårderunda!

Lisbeth (countryliv) sa...

Hvor vil jeg gerne besøge denne have, den ser fantastisk ud:) Jeg må holde øje for jeg kan ikke d. 4-6 juni!

mammi sa...

När man ser såna underbara trädgårdsbilder, önskar jag att vi inte hade fåttt en "färdigplanerad" trädgård, när vi köpte det här stället. Blir lite begränsad av det som redan finns. Å andra sidan kan man ju sätta skulden på det, när man vill ha det på annat sätt, men blir för jobbigt
Ha det så bra.

Cilla sa...

Tack, för det fina reportaget Eva! Både i tidningen och här.
Älskar Ullas tankesätt och vill verkligen se hennes trädgård på riktigt!

Cilla♥

cat sa...

Åhhhh, är det du som skrivit den artikeln!!!
Vad kul att ha träffat Ulla Molin. Jag bara älskar hennes trädgårdsideal. Jag har använt mig av en del av hennes element i vår trädgård och har en förhoppning om att kunna skapa en trädgård som är ett med huset (hur det nu ska gå till :))
Ha de gott. Catarina

billan sa...

Vilken upplevelse det måste ha varit att besöka Ulla Molins fantastiska trädgård. Fantastiskt att länsstyrelsen förklarat den som byggnadsminne....
Jag har läst och njutit av ditt reportage i AoT, mycket fint!
Må så gott!

Alen Trädgård sa...

Tänk vilka fantastiska människor det har funnits och finns:) Tack för reportaget. Ha det gott/Monne

Ruben sa...

Hur kan man vara så praktisk och strikt och kunna välja bort en massa växter och samtidigt så nytänkande? Beundransvärt! Alla mest gillar jag hennes Höganäs-kalkel-beläggningar på olik ytor!
Ha det gott - och kul att se gamla goda diabilder! ;-) /Ruben

Unknown sa...

Vilken föregångare Ulla Molin måste ha varit. Och allt det som hon tyckte var fint redan då håller än i dag. Jag älskar bilder från hennes trädgård, jättekul att få se dem här och hoppas att jag får se den live vid tillfälle.

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Så glad man blir när man läser sådant. Ulla Molin var verkligen "en dam med grönt hjärta"
Visst är det fantastiskt att hennes trädgård blir byggnadsminnesförklarad.
Trevlig kväll,Petra B.

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Vilken kvinna. Och föregångare och stilbildare... Vilken lycka att få ha träffat henne :-) Har läst reportaget i tidningen. Tack för visningen av din bilder på henne och hennes trädgård.

Ha' det bra!
/Charlotte

Gunilla sa...

Vilken fantastisk person henne har jag inte hört talas om synd att jag bor så långt norrut för dit hade jag gärna farit.
Och att anlägga en trädgård som skall vara lättskött det är ju något som är lätt att glömma bort när man i sin iver köper en massa plantor och vill ha rikligt med blommor och fint.

Ha det gott
Kramen/Gunilla

Anns Gröna sa...

Härliga bilder och text kring en mycket spännande personlighet.
Ha det gott!
Ann

Sofia sa...

Tack för ett härligt reportage, både här och tidigare i tidningen. Jag har haft turen att få besöka denna speciella trädgård för några år sedan och jag har som fotograf också med mig flera underbara bilder därifrån. Det jag minns mest från besöket är den gröna stommen av marktäckare, buxbom och pipranka. En lugn oas som finns kvar i minnet.

Hälsn. Sofia

Anonym sa...

TIPS

Jag har också varit och tittat på denna "trädgårdslegends" vackra och mycket intressanta trädgård medan hon fortfarande levde. Vill tipsa om att hon har skrivit en bok som fortfarande finns på de flesta bibliotek, klart läsvärd med fina bilder.

Hälsn. Åsa

Unknown sa...

Oj, vad roligt att läsa. Besökte trädgården med nya ägaren för ett par år sen. Det var nordvästra Skånes trädgårdsrunda.

Och jag tycker verkligen att det är kul att det nu är Sveriges första (vad jag förstår) byggnadsminne bland trädgårdar.

Ska läsa ditt inlägg en gång till nu!