söndag 2 maj 2010

Nässlans Dag 5 årI år firar Nässlans Dag 5-års jubileum! Så här såg det ut på Nässlans dag i fjol. Lång kö till provningen av vår nässelsoppa, som är gjord efter receptet på en Nobelmiddag. Fint ska det vara!Läser jag alla kommentarer till blogginläggen? Självklart! Hinner inte svara på alla frågor, men så många jag hinner försöker jag ta med. Jag har fått en fråga om nitrat i nässlor och hur man torkar dem. Nässlor innehåller precis som en hel del andra bladgrönsaker, t e x spenat, nitrat. Det är ett ämne som i kroppen kan omvandlas till det giftiga ämnet nitrit. Därför ska man vara försiktig med att äta för mycket färska nässlor och kanske inte försöka slå världsrekordet i nässelätning (en tävling som avgörs i England varje år). Rekordet ligger på 22 meter nässelstjälkar!
Om man förväller eller torkar nässlorna försvinner nitratet och man kan äta mer nässlor utan risk. Torka nässlorna genom att sprida ut dem på dagstidningar eller en speciell torkställning, typ den på bilden. De ska torkas på torr, varm och helst mörk plats, dvs ej i solsken eftersom solen bleker nässlorna och därmed tar bort både smak och nyttiga ämnen. När de är snustorra kan de förvaras i burkar.
Torkade nässlor kan blandas med torkade rosblad och blir då ett te som jag brukar kalla för vänskapste eller kärlekste. Doftar och smakar underbart!
Om man maler de torra nässlorna riktigt fint, till nässelmjöl, kan de användas för att berika kakor, bröd och müsli till exempel. 1 msk/sockerkaka eller 2-3 msk per brödbak är lagom.
Välkomna till Södåkra idag söndag 2 maj kl 13-16.
Eva
Hitta till Nässlans Dag: Kör av E6 vid Varalöv och tag väg 112 mot Höganäs (eller kör samma väg från Höganäs mot Varalöv om du kommer från det hållet). Sväng av i höjd med vägen till Jonstorp/Arild/Mölle och kör ca 2 km. Därefter svänger du vänster in på Gamla Södåkravägen och fortsätter ytterligare 1,5 km. Där ligger Kristina och Rolfs gård på vänster sida. Vi har i år fått ok från markägaren att parkering får ske längs med kanten av vägen, så vi hoppas alla får p-plats. Det kommer också att vara skyltat från väg 112.

11 kommentarer:

Lillebeth sa...

Lär inte hinna dit. De 90 milen tar ett tag! Men kul hade det varit. Ha det gott med nässlorna.

♥Min Eden♥ sa...

Ni påverkar oss definitvt...nu kan jag också kunna kanske nästan möjligt odla lite nässlor i ett hörn..i smyg naturligtvis, för att inte grannarna ska få veta..(u know..:D

AnnA sa...

Hej!
Liten bit att köra, och en del kvar i trädgården att göra...Även inomhus ropar det efter aktion...Vi får se...
Kommer både du&Annika att vara på Nässlans dag?
Ha en skön majdag?
hälsn
AnnA

Eko-Marianne sa...

Lycka till med jubileet! Hoppas ni får lika fint väder som vi har.

Anns Gröna sa...

Lycka till idag!
Gissar att ni får minst lika många besökare i år som förra året. Du och Annika har definitivt inspirerat - ska ut en kväll i veckan med sax, handskar och påse för att botanisera i skogen. Såg en hel del skrymslen med nällor på G i skogen när vi var ute på skräpplockning med barnen i fredags.
Hälsn
Ann

OF SPRING AND SUMMER sa...

Alltid lika kul att titta in och se vad som pågår i den svenska trädgårdsvärlden. Det är alltid något roligt. Grattis till den nya boken! Ska köpa den och Annikas frimärken när jag kommer till Sverige i sommar.
Kram Ingrid

Karin sa...

Ditt te verkar härligt! Vi firar Valborg med nässlor här. I år blev det frästa nässlor och lök till blinier. Det var supergott!
Karin

vadmalen sa...

Hade gärna kommit idag, men det blev inte så. Jag firade nässlan i allafall med att göra en underbar nässelpaj med filodeg.
Kram
Brgit

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Vad mycket man inte vet. Te på nässlor och rosblad? Låter riktigt spännande!

Ha' det bra!
/Charlotte

Elanit sa...

Hej!

Tack för ett snabbt svar! Nu vet jag hur det är med nitritet! Mina nässlor är nu torra. Jag lade dem på samma anordning som jag använde när jag torkar svamp, fiberduk utspänd på en ram! De skall få ligga i morgon också så att jag är säker på att toppskottet också är helt torra!
Vad kul det verkar vara med nässlans dag! Men det är lite för långt bort, annars hade jag kommit! Nässlor är kul, jag vill gärna förkovra mig ytterligare i ämnet, skall hålla koll på din blogg framöver!
Tack!
Helena.

NinaVästerplana sa...

Hoppas ni får en riktigt fin dag!
Här är så kallt o blåsigt så inte ens nässelfjärilarna vill vara igång o flyga....
Ha´t himla gôrgôtt
Nina