måndag 3 maj 2010

Nässelbiten


Nässlans Dag blev succé igen. Härligt att träffa så många entusiastiska människor som brinner för nässlan som kulturväxt och fattar att den är mer än ett ogräs. Min dotter Alice var med och hjälpte till. När vi kom hem unnade vi oss var sin nässelansiktsmask - en av årets nyheter.

Nässelcaféet i Kristinas och Rolfs trädgård var fullsatt och uppskattat. Här serverades nässelte med nässelkakor av olika slag.

Nässelfibrer tagna från färska nässlor håller färgen fantastiskt bra. Anette kammar dem till fina fibrer som det sedan går att spinna garn av. Hon kunde inget när vi började med Sällskapet Nellorna för sex år sedan men har blivit ett riktigt proffs på detta.


Här står jag och tillverkar nässelpapper.Alice hjälpte till i caféet.
Gissa om vi har duktiga konsthantverkare i gruppen. Dessa fantastiska handledsvärmare har Kicki gjort.
Nu ska vi vila från nässlor ett tag och imorgon blir det trädgård och inte ogräs på bloggen igen. (fast man vet aldrig när de dyker upp nästa gång.)
Eva
PS. Bor ni i trakten av Värnamo hoppas jag vi ses på föredraget En lisa för själen - naturlig trädgård på Johanneskyrkan ikväll 3 maj kl 19.

16 kommentarer:

Sophia Callmer sa...

Tack för i går! Roligt och inspirerande, mycket kunskap och härliga människor.
Kul bild med dig och dottern! ha det bra/Sophia

Alen Trädgård sa...

Ni ser ut att ha haft en härlig dag nässlans tecken:) Beundrar alla dessa fantastiskt kunniga och duktiga hantverkare, hanledsvärmarna var ju urläckra:)Vad söta ni ser ut du och dottern med nässelmask i ansiktet:) påminner mig om när jag en gång för många år sedan på satt och läste, det ringde på dörren och jag gick och öppnade och utanför stod en man som bokstavligt backade bakåt och frågade lätt skakad om han kunde få lite vatten till sin bil. Det visade sig att jag glömt att skölja av min kritvita lermask från ansiktet:))Han lär nog inte ha kommit över chocken på länge haha. Ha det gott/Monne

Lavendel sa...

Jeg vil slå et slag for en Nældens Dag i Danmark, jeg kan da altid selv lave én. Jeg laver et link til dig, så kan man se, hvor fantastisk, I gør det!!

Tigris Predikantan sa...

Blir riktigt imponerad!
:)

Ruben sa...

Oj, vad ni skräms! Vilken krigsmålning!!! Att Alice tyckte det var kul, det kan jag förstå - men du, vuxna människan!!!! Huh! ;-) (jag bara retas) Vad kul, att det åter blev ett sådant lyckat evenemang. Ingen brist på påhittighet här inte! Ha det gott! /Ruben

IET sa...

Det ser väldigt inspirerande ut, hade varit roligt att vara med. Tack för att du visar bilder. Himla mysiga handledsvärmare!

Jag fick precis en flashback till barndomen, mamma brukade alltid smula torkade nässlor över morgonfilen. Och så blandade hon torkade nässlor i bröddegen. (Men då vägrade pappa äta brödet. :-))
Ha en fin vecka/I.

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Så skojig och nyttig ett 'ogräs' kan vara - helt otroligt!

Tjusig ansiktsmask :-)

Ha' en bra vecka!
Kram
Charlotte

Britt sa...

Tänk vad mycket duktigt och kunnit folk det finns. Tack vare dig vet jag lite mer om nässlan//Britt

karina sa...

Hejsan!

Ansiktsmask gör jag varje vecka så det ska jag titta på lite extra och jag måste ta och lära lite mer om den växten. Ska göra nässelgödsel i helgen och prova på att göra en soppa. Ha det gott, Karina.

OF SPRING AND SUMMER sa...

Så roligt att se allt man kan göra med nässlor. Kul med ansiktsmasken!!
Ha det så bra.
Kram Ingrid

Rose Garden Malevik sa...

wow.....man kan visst gör det mesta av nässlor :)
Lite kula faktiskt...jag som abra ser det som ett ogräs,,,får nog börja tänka om..
Håkan

Frøken Solhat sa...

Hvor ser I bare skønne ud Eva....både du og din datter. Er overbevist om at den maske er god for huden :0)

Ville ønske at Johanneskirken lå lige i mit nabolag:0)

HelenJ sa...

Det verkar ha varit en toppendag, kul det blev så lyckat. Fast jag var hemma i min egen trädgård och (ve och fasa) rev bort nässlor... Nåja, jag har ett rejält bestånd borta vid komposten som får stå orört för fjärilslarvernas skull.

Jag åker inte till Värnamo ikväll - behövs ju inte när du kommer till oss på Norrviken på onsdag... =) Ser fram emot den föreläsningen!
/Helen
(PS: Tack för hjälpen med artbestämningen)

Tant Grön sa...

Vilken underbar tradition!
Jag får ha min egen lilla nässelfestival här alldeles för mig själv. Men det är inte så illa, för jag har gott om råvaror i syrenhäcken och bakom komposten.

Min egen favorit är nässel- och ostpaj spm man gräddar färdigt i ugnen och sedan täcker med kallrökt lax.

Unknown sa...

Hejsan!
Här var det mycket spännande läsning.
Tänk att man kan använda nässlor till så mycket, gödselvaatten och spara till fjärilarna gör jag men det andra har jag inte provat än:)
Läste också lite längre ner här att du lägger ut plastormar i landet, smart, det ska jag testa i år. Brukar hänga upp gosedjur i körsbärsträden, men inte vilka djur som helst utan de måste ha stora ögon. Tycker det har fungerat i alla fall i början, men man får ju flytta runt dem ideligen, trastarna lär sig ju annars att de inte är så farliga som de ser ut:)
Ja, som sagt, det var intressant läsning du bjöd på.
Ha det bra.
Camilla

Hannele på Hisingen sa...

Kul när man använder växter på alla sätt, så gjorde man förr.