torsdag 6 maj 2010

Skräcken i källarenDenna syn skrämde nästan slag på min kompis och hennes man när de kom ner i källaren hos mig. Ni trädgårdsmänniskor ser ju förstås att det bara är min dahliasamling och inga jordiga monster.Men lite av en skräck är de ändå, när de ska i jorden. Det är nämligen inte bara att gräva ner dem, för i den rabatt de stod i fjol växer det nu rosor. Alltså måste ny jord brytas. Och som synes är det gott om ogräs där (det gröna till vänster på bilden som påminner om gräsmatta är mest maskrosor och prästkragar samt en och annan tuva kvickrot).Medan jag gräver och jordförbättrar ligger knölarna i vattenbad för att bli saftspända inför planteringen.
Före - efter. Det kanske inte är en enorm yta, men ett enormt arbete var det i alla fall. Krävde 6-7 rullebörar med ogräs och tung lerjord för att bli av med allt. Det går nämligen inte att rensa på vanligt vis och dra ogräset ett och ett utan man måste gräva bort hela det översta jordlagret, 10-15 centimeter djupt. I det ligger nämligen en fröreserv (läs ogräsfrö) av sällan skådat mått. Men nu är det klart och imorgon kommer regnet och gottar till det hela om jag nu missade något när jag vattnade.Belöningen för allt slit är de enormt vackra dahliorna som blommar i flera månader. Man kan frossa i buketter under hela denna tid.I vår har det kommit en ny bok om dahlior av Elisabeth Svalin Gunnarsson. Den är enormt vacker och nu ska jag belöna mitt grävande med att gå ner i soffan och läsa den också. Hoppas det inte står något fiffigt planteringstips som jag missat bara.
Varma hälsningar
Eva

21 kommentarer:

Annika Christensen sa...

Bra jobbat måste jag säga, en bit i taget. Här var det mest finlir och slänga lite gammalt pynt.
Annika

Laila sa...

Vilket mastodontjobb! Men jag kan tänka mig att det kommer att bli väldigt fint.

Till förra inlägget: Tänk att du har egna bilder på UM i hennes trädgård! Superfina! Har du skrivit om henne någonstans på senare tid?

Furulunden sa...

Oppbrettede armer ern et must om våren!!:D Det blir sikkert fint fremover;)

Inger sa...

Tungt jobb men ger bra muskler. Är dahlior på väg att bli poppis, kanske jag missat nåt?
Ha det gott!

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Känns gott i kroppen kan jag tänka mig! ;o)
Kan riktigt föreställa mig hur ljuvligt det blir till sommaren med alla dina primadonnor.
Ha en fin kväll,
Lydia

Eva Linnea sa...

Hjälp vad du jobbar! Dahlior har aldrig lockat mig. Varför vet jag inte. Kanske är de "tantiga"? Men jag börjar tycka mer och mer om dem. Speciellt de vita. Kan det ha med åldern att göra?
Kram

Fru C sa...

Det är jobbigt att göra nya rabatter! Den boken skulle jag gärna lägga vantarna på ;)

Ruben sa...

Nejmen, vågar du sätta ut dahlior redan!! Men du täcker väl dem på något sätt om det blir risk för frost? Mina kommer att få stå kvar i sina krukor ett tag till innan jag planterar ut dem (jag planterade dem i krukor för någon månad sedan). Ska föresten prova att ha en av dem kvar i sin kruka hela sommaren. Väldigt fin färg på dahlian du visar.
/Ruben

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Älskar dahlior... Att gräva ny rabatt så där som du gjorde är tuuungt.... Har gjort det några gånger och mitt i allt börjar man fundera över vad man gett sig in på... :-) Men med lite vilja och svett blir det på något mirakulöst sett ändå klart.....

Ha' det bra!
/Charlotte

Njut i din trädgård sa...

som jag njuter av ditt inlägg!

monster i källaren

fingrar i jorden

blomsterprakt

en go trädgårdsbok

Det är livet!

Frøken Solhat sa...

Fantastisk med et nyt bed Eva......det er altid spændende. Geoginer i overflod....det bliver fantastisk :0)

God arbejdslyst :o)

Cilla sa...

Visst är det värt allt slit när man väl är färdig med allt grävande. Men en jordfräs hade kanske varit en investering?
Visserligen får man ända jag bort ogräset sedan.

Fint blir det iallafall!

Cilla♥

Britt sa...

Det måste ju bara bli hur snyggt som helst vilken prakt//Britt

♥Min Eden♥ sa...

Om jag måste nämna något som inte är roligt med trädgård, så är det just att dra upp ogräs för nya planteringar...

Jag älskar Dahlior, men de kräver så mycket jobb här. Vi har ännu i juni frostnätter, och har man inget växthus så är det bärandet ut o in med krukor som gäller...men vad gör man inte! Jag märkte dock ifjol att Ranunkler inte var så frostkänsliga, så dem har jag satsat på i år.
Ha det gott!!
/Nina

Hanneles paradis på Hisingen sa...

hihi, dahlior som monter :)

Hannele sa...

monster

Ester sa...

Sådana monster har man gärna i källaren! Mina har inga namn eftersom jag fått dem av vänner. Hos mig heter de rätt och slätt "Barbros rosa" och "Annelis röda" osv. Det gör dem bara mer värdefulla för mig, egentligen, även om det är dumt när man fotograferar dem.
Må så Gott!
Ester

Anita sa...

Vet du, jag älskar dahlior och blir så inspirerad varje gång jag läser om just dahlior, så och av ditt inlägg. Men, det blir aldrig av att jag har dom själv. Vet inte varför, blir liksom bara inte av. Jag glömmer bort dom på något underligt sätt. Men nu känner jag att i år måste jag bara skaffa dahlior. I synnerhet som dahlior och pioner är de blommor min sambo känner igen och tycker om. Pioner har jag men inga dahlior. Det är väl dags nu eller ... ? Kan man köpa dom i plantskolan tro? Jag hoppas det för nu börjar det väl bli för sent med knölar. Hm ... mycket att fundera på.

oumberligating sa...

Hej Annikas bokkompis, det var nära att vi sågs på ÄlvsjöMässan!
Kanske ingen vits, men jag försöker igen! (ler)
Vadå kanske "vän av ordning" undrar?
Jo, att "flörta" lite med de tuffa och ibland hårdnackade men underbara trädgårdbloggarna!
En härlig jordnära grupp människor som man inte kan lura in på sin blogg hur som helst, att sedan locka till en kommentar kan vara en omöjlighet!
Fast de gånger, det fungerat, så brukar ljuv musik uppstå och en härlig symbiös mellan klorofyll och galenskap uppstår!
Ibland får jag uppmuntrande kommentar typ "Tack, fin blogg, men inget för mig" eller "det var det fräckaste, fy, vet hut vilken hemsk blogg", ja, det är inte lät att vara människa inte, Kalla sig Vikingahövding på sin blogg och gilla växter och påta i jorden kanske en omöjlighet, men jag försöker förena det omöjliga!
Sitter idag och tittar och njuter av alla fina "växt/trädgårdbloggar" som finns, skriver en rad på en del som din, där jag riktigt känner doften av vår, liv och livsbejakande!
Ja, som sagt, en slags hälsning ifrån en som kallar sig Ulv Röde!
PS:Ibland när det är fest så äter jag tulpaner!

Pettas sa...

Dahlior har börjat groo... i min hjärna. Ett par år har de poppat upp precis som om de vill att jag skall plantera dem. Kräver de speciell jord?
Sköna bilder du visar.
Karin

eivor ångström sa...

Ja visst är dahlia en härlig blomma. Riklig och frodig som snittblomma.
Välkommen att gå med i " Vi som älskar dahlior " gruppen på Facebook.

Startade den gruppen när boken kom ut, lyssnade sedan på Elisabeth Svalin Gunnarssons föredrag på mässan och blev ännu mer förtjust.

En trendig blomma.

mvh eivor.

http://eivors.tumblr.com