måndag 24 maj 2010

Rädda växter


Nu har avhärdningsperioden börjat. Själv har jag inte tid att flytta växterna ut och in - det är för många helt enkelt, så jag har byggt ett litet "tält" med hjälp av fiberduk där de har skydd för stark sol, vind och riktigt hårt regn. Idag har det varit mulet så då har jag haft det öppet en stund.
Egentligen borde det väl heta att man härdar växterna, men av någon anledning kallas detta för avhärda. Konstigt.

Otroligt nog har tre plantor av sommarljus, Gaura lindheimeri, övervintrat hos mig, det brukar de aldrig göra. Kanske snötäcket? Eftersom rabatten de stod i har flyttats växer de nu mitt i gången och för att de inte ska bli söndertrampade skyddar jag dem med en upp och nervänd nätkorg i väntan på att jag får tid att flytta dem till en bättre plats.
Tjingeling,
Eva

17 kommentarer:

Frøken Solhat sa...

Tror jeg må have fat i noget fiberdug også Eva :0) Det ville ikke gøre noget at slippe for at slæbe ud og ind hver dag .......

Håber din dag har artet sig lidt bedre sidst på dagen end tidligere :0) Hvor uheldig har man lov at være?

AnnCharlotte sa...

Skönt...då hade du nytta av all snön ;))
Vilken fin korg.

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Fiberduken är just det vad jag ska plocka fram och skydda mina små växter med inför blåsvädret.
Usch vad det stormar härnere vid Sydkusten just nu. Tack för tippset med duken. Ha en fin vecka, Petra B.

Rose Garden Malevik sa...

Hej
Nä jag har aldrig förstått varför man ska bära plantorna ut och in.......lättare med fiberduk.......först två lager.....sedan ett......
ha en bra dag
Håkan

Hage foto og natur sa...

HEI!
Takk for et fint tips!
Mange av mine blomsterpotter er tunge , dessuten er det tidskrevende å flytte planter ut og inn.
Ha en fin uke
Jorunn

gittan sa...

Jag brukar ställa dem i skuggan ett par veckor för att sedan flytta ut dem där de får ett par timmars morgonsol - det fungerar för det mesta utmärkt. Alla sätt är bra... / gittan

Inger R sa...

Jag har Gauria lindheimeri som vid det här laget har överlevt två vintrar så dom kanske inte är så känsliga som vi tror? Jag skall försöka ta fröer av min planta i år för att se om ättlingarna klarar övervintring lika bra.

Ruben sa...

Så där gör jag med, dvs använder fiberduk i stället för att flytta ut och in. Jag är också för lat! ;-) Problemet är när det regnar och duken blir tung. Använder understundom parasollen för att skydda mot stark sol och regn. Smart va???
Ha det gott!
/Ruben

Fägring och mylla sa...

Hej!

Så smart med ett litet tält! Tack så jättemycket för att du visade det :) Jag har också ett helt kompani växter som bärs ut och in varje dag och som också hamrats av hårda regnskurar. Nu ska här byggas tält i dag!
Jag vill också passa på att tacka för en underbar bok. Jag älskar "En lisa för själen". Har läst den två gånger redan. Första gången sträckläste jag i en väldig fart och sedan var jag tvungen att läsa om och liksom "smaka" mer på den. Jag jobbar som trädgårdsdesigner och min drivkraft i arbetet är just att skapa härliga trädgårdar där man kan njuta, koppla av och samla ny energi. Att skapa en egen lättåtkomlig oas att må bra av helt enkelt :) Och tänk att man kan ha det precis utanför dörren, bara öppna och gå ut och ta emot!
"En Lisa för själen" fyllde på med väldigt mycket ny information om ett ämne som intresserar mig mycket och gav mig massor av ny inspiration, både i jobbet och i min egen trädgårdsvärld. Dessutom var boken en njutning av få läsa, du skriver så fint och Annikas bilder är så vackra. Tack!

Ha en fin dag! Hoppas det har ordnat sig med telekablen!

/Cecilia

Sophia Callmer sa...

Fiberduk är praktikst, det är omöjligt att hinna vara på plats när plantorna ska ut och in, vädret är ju minst sagt ombytligt för tillfället. Kul med sommarljusen, har en mängd i krukor som blir avhärdade.
ha det gott/Sophia

Alen Trädgård sa...

Ja det är ett fasligt avhärdande nu:) men det är så gott när man kan ha alla plantor utomhus i stället för inne:)Ha det bra/Monne

Gela sa...

Ja du, känner igen det där med att springa ut och in med växterna. Lämnade helt sonika ut en del av mina växter i ett skyddat hörn. De lever än ialla fall. Men bra tips med fiberväven. Hoppas du får en fin kväll/Gela

Tigris Predikantan sa...

Inga dumma tips alls!
:)

Elzie sa...

Nej, men vad smart! Så kan ju jag också göra med mina avhärdare. Har funderat när jag ska ha tid att göra det och så kommer du med det här perfekta förslaget. Det blir att arrangera i morron.

Hoppas du har en bra kväll.
Kram Elzie

Lisbeth (countryliv) sa...

Sådan ser min terasse også ud - planter på bænken og fiberdug:) Fin afskærmning midt på gangen.

Margot sa...

Fiberduk är så praktiskt istället för att bära ut och in med alla växter! Det är bara tomatplantorna jag tar in nu när det är så kallt på nätterna! Till min glädje har jag upptäckt flera Gauria lindheimeri plantor som överlevt vintern här också!
Ha det gott!
//Margot

billan sa...

Fiberduk är räddaren i nöden, funkar mot både stark sol och frostnätter:)
Må så gott!