lördag 22 maj 2010

Lukelycka och tulpaner

Ni tror väl jag är knasig som först skriver mig varm om nässlor och sedan öser på med fina ord om maskrosor och kirskål. Sanningen är ju att även jag rensar bort det som kallas ogräs. Men jag vill gärna sprida insikten om att vi inte ska kriga med dem, utan se det fina i alla växter och därmed rensa lagom. Alla växter måste få finnas, men kanske inte just i mina rabatter. Aldrig rensar man väl huvudet så bra som när man rensar ogräs, och sällan känner man sig så nöjd som när renskorgen är full. Lukelycka sa någon här om dagen och det är ju en lisa för själen hon menar då, eller hur? Och jag är rätt glad att den där slänten i förra inlägget inte finns hos mig, i ärlighetens namn.

Just nu är det tulpantider hos mig, så alla sköna perenner som blommar just nu får komma i ett senare inlägg (löjtnantshjärtat fick dispens för att det växte på rätt ställe). Håll till godo:
I början var jag knasig på alla illröda darwintulpaner som kom upp här och där i min 40-tals trädgård. Nu har jag förstått att de kommer upp oavsett om jag vill eller inte. Och på rätt ställe kan de faktiskt vara fina även om jag annars håller mig borta från röda blommor.


En grönbandad skönhet.
Liljeblommande hör till mina favoriter.
Färg- och formexplosionen i den här rabatten var inte medvetet planerad, utan mer ett misstag (jag bara satte alla tulpanlökar jag hade på samma ställe), men den varar så kort tid att jag börjat tycka om den. Jag blir rätt glad av de här färgkrockarna, och de går ju att plocka in de värsta missarna i vas.
Hej du - ska vi leka?
Rött och gult är i regel fult ihop - ändå funkar detta.
Och snart är den tiden förbi. Allt tid har sitt!
Go helg på er,

Eva

24 kommentarer:

Merja sa...

Kul att äga så många olika sorter...tur det fått vara kvar för rådjuren!
Trevlig pingst

♥Min Eden♥ sa...

Härligt, ljuvligt och helt underbart :D Ha en trevlig helg!

Växthusmadam sa...

Det mesta i livet handlar ju om inställning, så också den till ogräs! Jag tycker som du, rensa lagom! Maskrosorna tar jag upp ur gräsmattan (och ger till kaninen förstås!) men härom veckan hittade jag en jättefin rödrosa bellis i en gräsmatta som jag grävde upp och planterade i min gräsmatta. Lite knasigt kanske, men beliis är finare än gräs tycker jag!
Ha en skön och varm helg,
Växthusmadam

Sophia Callmer sa...

Lukelycka, fint ord, precis så är det. Och ogräs, det är inte lönt att hetsa upp sig över maskrosor här på landet, men i rabatter, köksträdgård och i kullerstensgården där lukas de bort. ha en skön helg/Sophia

Frøken Solhat sa...

Fantastisk smukt Eva med dine tulipaner......tror jeg begynder at blive omvendt og måske må have nogle orange også :0)

Du har ret hver plante sit sted.....ukrudt er kun ukrudt når det gro hvor det er uønsket.....en græsmark fuld at mælkebøtter er ikke ukrudt men et aldeles kærkommet syn :0)

Det er i sandhed en lise for sjælen at kravle rundt blandt stauder og løgvækster og luge ukrudt......det er en af yndlingsbeskæftigelserne her når jeg kommer hjem efter en arbejdsdag omgivet af fyrre skønne børn.......så trænger hovedet til ro og meditation :0)

Rigtig god pinse Eva

Knus Dorthe

Alen Trädgård sa...

Ja att rensa bort ALLT ogräs ur rabatterna är en omöjlighet:) Lite blir det alltid kvar. Har man tur så döljer perennerna det värsta:) Skulle så gärna ha massor av tulpaner men rådjuren ska INTE få er att äta i trädgården än de redan har:) Ha det gott/Monne

Hanneles paradis på Hisingen sa...

Rensa lagom är bäst.

Lisbeth (countryliv) sa...

Hvor er jeg enig med dig og og har det på samme måde som dig med de røde darwin tulipaner:) Lige nu er mit staudebed desværre fyldt med mælkebøtter og dér skal de IKKE være! De er skønne de liljeblomstrende:)

Anna sa...

Från att ha fört ett krig mot kirskålen har jag nu börjat förlika mig. Har man fått in den i en plantering så är det inte så lätt att få bort den igen... Och så länge man inte låter den gå upp i blom är det ju en rätt snygg marktäckare. Och underbart god i paj har jag upptäckt i år. Jag försöker hålla den borta från utvalda ställen, låter den härja fritt på andra, och äter upp späda blad.
Man förväller ett par liter blad och kramar ur vattnet. Fräser en gul lök med en finriven morot. Sen lägger man löken och moroten i ett förgräddat pajskal, brer ut kirskålen över, saltar och pepprar, täcker med riven ost och häller äggstaning över alltihopa. Förvånandsvärt gott! Och så får man användning för ogräset. :)

mammi sa...

Kirskål hatar jag. Har en lång rosenrabatt och blev vansinnig på kirskålen, som nästan tog över. Grävde upp alla rosor och jordslog dem, sen började jag. Grävde, rensade, grävde rensade o.s.v. Kunde inte ens hitta en enda liten kirskålsrot.Räfsa ett par gånger till för säkerhets skull. Planterade ner rosorna, alla hade överlevt, fritt från kirskålen en hel säsong. Sen var det slut med friden.
Ha en skön Pingsthelg
Kram

Marina sa...

Jag har känt "lukelycka" idag! Har hunnit en hel del där ute och även här blommar en hel del tulpaner.

Kram!

Lenas trädgård sa...

Härliga tulpaner, de varar ju faktiskt i flera månader i sina olika blomningsperioder. Ja, rött o gult är inte heller mina favoritfärg tillsammans, men visst är det vackert så här som du visar.
den limefärgade i början har jag också, så fin tycker jag.
Ha en härlig fortsättning på Pingsthelgen! / Lena

Anjas Hill sa...

Hejsan Eva!
Härliga tulpanbilder du visar!
Att rensa ogräs - joo - är betyyydligt trevligare än att rensa snigelbebisar som håller på att invadera några av deras älsklingsväxter i min trädgård. Grrrr säger jag ba'!
Vore de lite mer begåvade skulle de dra till grannens istället....;))!/Anja

Rose Garden Malevik sa...

Tur jag har en granne från skåne...så jag vet vad luka är :)
Fina tulpaner...
Håkan

Katarina sa...

Läckra tulpaner! Jag tror jag har drabbats av Tulpanfeber light...

Felix sa...

Vilka vackra tulpanbilder!

Fortsatt trevlig pingsthelg!

Hälsningar
Elisabet

Lillebeth sa...

Så mycket vackra tulpaner och visst, rensa är skönt men jag är nog lite tokig: jag försöker få bort maskrosorna ur "gräsmattan". Dags att ge upp! Ha det gott!

Anonym sa...

Tur att vi får rensa ibland... aldrig är man väl så lycklig som när man får ha fingrarna fulla med jord?

Tulpantider är härliga och så rätt... allt har sin tid.

Njut och må väl.
Kram Eva-Mari

Anonym sa...

Är det så kul att rensa, inte för mig.
Låter andra sköta den biten och går bar runt och njuter.
Idag av regnet!

Anns Gröna sa...

Åh, vilken färgprakt du har i din trädgård! De båda strimmiga blev jag kär i direkt!!! Håller med dig om att lukning är en verklig lisa för både kropp och själ.
TACK för en trevlig em på Hedentorp! Kul att så många kom för att hylla er båda, förstår att det känns värdefullt!
Önskar dig en härlig vecka och fler lukelyckestunder.
Hälsn
Ann

Britt sa...

Det var många fina tulpaner du har//Britt

Margot sa...

Så många vackra tulpaner!!
Ha det gott!!
//Margot

M/S Design sa...

Det finns så många skönheter, den rödgröna gillade extra mycket.
Det blir några som hamnar i vasen när det skär sig förmycket.
Ha de bra
Mariana

M.E.V. foto sa...

Herlige tulipaner, uansett farge:)