onsdag 9 december 2015

9 Läkande malva

 Den vackra läkemalvan, Althaea officinalis, är en gammal klassisk läkeväxt, det säger ju namnet både svenska och latin (officinalis = för medicinskt bruk). Tidigare såldes bröstkarameller och alteasirap på Apoteket mot bland annat hosta och halsont. Läkemalva är också läkande på mag- och tarmslemhinnan och lindrar därför magkatarr. Det skyddar också slemhinnan vid t ex cellgiftsbehandling.
 För att brygga te på läkemalva använder man rötterna och deras tvättas och torkas för att tas fram och användas vid behov. Antingen hackar/mixar man dem fint eller så stötar man bitar i mortel vilket jag gjorde. Därefter låter man rötterna sjuda i 5-10 minuter.
Läkemalvate smakar mycket milt och påminner en del om maskros-te (på rötterna), men väldigt mycket snällare i smaken. Man kan tillsätta citronverbena, infgefära eller lite honung om man vill ha mer smak.
Allt gott!
Eva

Inga kommentarer: