Den vackra läkemalvan, Althaea officinalis, är en gammal klassisk läkeväxt, det säger ju namnet både svenska och latin (officinalis = för medicinskt bruk). Tidigare såldes bröstkarameller och alteasirap på Apoteket mot bland annat hosta och halsont. Läkemalva är också läkande på mag- och tarmslemhinnan och lindrar därför magkatarr. Det skyddar också slemhinnan vid t ex cellgiftsbehandling.
För att brygga te på läkemalva använder man rötterna och deras tvättas och torkas för att tas fram och användas vid behov. Antingen hackar/mixar man dem fint eller så stötar man bitar i mortel vilket jag gjorde. Därefter låter man rötterna sjuda i 5-10 minuter.
Läkemalvate smakar mycket milt och påminner en del om maskros-te (på rötterna), men väldigt mycket snällare i smaken. Man kan tillsätta citronverbena, infgefära eller lite honung om man vill ha mer smak.
Allt gott!
Eva
För att brygga te på läkemalva använder man rötterna och deras tvättas och torkas för att tas fram och användas vid behov. Antingen hackar/mixar man dem fint eller så stötar man bitar i mortel vilket jag gjorde. Därefter låter man rötterna sjuda i 5-10 minuter.
Läkemalvate smakar mycket milt och påminner en del om maskros-te (på rötterna), men väldigt mycket snällare i smaken. Man kan tillsätta citronverbena, infgefära eller lite honung om man vill ha mer smak.
Allt gott!
Eva
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar