måndag 7 december 2015

7 Sötare än citron

 Citronverbena, Aloysia citrodora, är den ört som smakar mest citron av alla - efter citronen själv förstås. Själv använder jag den främst som smaksättare, både i blandteer (perfekt till nässla bland annat) och i kallt vatten (gott i dricksvattnet på sommaren).  Det är bra mot lättare illamående och används på vissa håll i världen som smärtstillande.

Tepåsarna jag använder till min adventskalender kommer från House of tea, en webbutik som jag googlat fram. De är lätta att fylla och ger ingen smak åt teet. Till vardags använder jag tesilar av metall, eftersom det är enklast så. När jag har färska örter lägger jag dem oftast i vattnet utan någon påse eller sil alls, då är de så lätta att fiska upp med en gaffel - eller så äter jag upp dem helt enkelt.

Citronverbena är inte härdig på friland utan måste vinterförvaras frostfritt. Det går fint med en sval källare eller ett förråd eftersom växten tappar bladen. Dock måste den fram i ljuset på våren så att den kan utveckla nya blad. Min planta står i växthuset där jag håller plusgrader. Ännu har den inte tappat alla blad, men den är på god väg. Det vanligaste misstaget man gör med citronverbena är att övervattna den på vintern. När den är i vila vill den inte ha något vatten alls, då ruttnar den. Plantan är sen i starten så på våren är det särskilt lätt att man i sin iver att få den att grönska häller på en skvätt vatten extra, och så är det kört. Sommartid vill den ha både vatten och näring och den är väldigt lätt att föröka med sticklingar.
Trevlig vecka!
Eva

2 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Intressant om citronverbena. Den har kommit lite i skymundan här eftersom citronmelissen på nåt sätt är lättare att odla och ta hand om.
Himla gott med egna teblandingar och att bara gå ut i kryddlandet och hämta färska örter.
Allt gott
Anette

Hannele på Hisingen sa...

påminner om min far som gärna gjorde egna teer.