torsdag 10 december 2015

10 En ört som gör dig starkare

 Jag vet att jag brukar hylla ogräsen, men åkerfräken, Equisetum arvense, är verkligen inget jag vill ha i trädgården. Med sina djupa rötter är det något av det svåraste att bli av med. Jag hade också känslan av att åkerfräken skulle smaka äckligt, men det gör det inte. Smaken är mild och ok, inget kulinariskt val, men ett nyttigt!

 En fördel har de djupa rötterna och det är att åkerfräken kan ta upp näring från djupet. Den innehåller mycket kisel vilket gör att den bidrar till att öka antalet vita blodkroppar och därmed gör att kroppen bättre står emot angrepp utifrån (perfekt när jag har en förkyld person hemma). Åkerfräken är stärkande för cellerna i hår, hud och naglar, är sårläkande och förbättrar sömnen. Avkok på åkerfräken (när man sjudit det längre) kan när det svalnat användas för att spraya på växter, till exempel gurkplantor, så motstår de röta och bladmögel bättre. På liknande sätt stärks vår bindväv och våra blodkärl. Allround och stärkande!

Åkerfräken växer i hela landet och kan plockas vild eftersom vi har allemansrätt. Det gäller dock att plocka rätt art eftersom det finns giftiga släktingar som kärrfräken. Åkerfräken känns igen på att "tänderna" på stjälken är kortare (=ofarliga) än den första noden på bladen. Titta på bilden så förstår du hur jag menar.
Hoppas morgondagens te är lite godare - nästa gång jag gör åkerfräkente så blandar jag det med något som också smakar lite mer, nässla kanske.
Allt gott,
Eva

3 kommentarer:

Anonym sa...

Av min farmor, född 1872, lärde jag mig att åkerfräken är bra mot astma och liknande lungproblem. Minns inte om det skulle drickas eller inandas, men har tydliga minnen av hur jag satt med handduk över huvudet över en balja med nyss kokande vatten, när jag var 5/6 år.
Vid fyra hade jag "falsk krupp" och en tältkoja över min säng, dit de ledde in vattenånga. Med eller utan "tillsatser" vet jag ej.

Betydligt trevligare med hemmakurerna, än lasarettsvistelserna vid 6 och 7...och hjälp att andas av en respirator första gången.

Önskar bara att jag kommit ihåg mer av hennes kunskaper, men hon dog när jag var 18, så jag hann inte bli intresserad på riktigt.

Har levt ett relativt friskt liv sedan, men nu vid 65 inser jag att jag kommer att behöva mycket huskurer i framtiden.

Tur att du och Nellorna och alla andra kunniga finns!

Ninnie

Plantebegejstring sa...

Herligt at kunne bruge de bæster til noget godt. Har aldrig forsøgt mig t smage på padderok, men bruger gerne krydderurter som te... Nu skal jeg vist prøve noget nyt.

Dejlig dag fra Katinka

Jenny sa...

Många ogräs har jag i trädgården, men just den har jag inte.