lördag 5 december 2015

5 Kvinnlig charm

Salvia, Salvia officinalis, finns i dagens lucka. Salvia brukar kallad kvinnoört då den lindrar värmevallningar i samband med klimakteriet, men den minskar även arm- och handsvett. För bra effekt dricks det som en kur, två koppar om dagen i 3-4 månader.
Salvia stärker minnet och förebygger demens. Själv använder jag det oftast vid halsont. Då låter jag teet bli ljummetoch  gurglar med det varannan timme. Otroligt effektivt eftersom det hämmar både virus och bakterier.
Fortfarande står salvian fräsch i min trädgård, men använder du färska blad så sjud dem en stund för att få ut de verksamma ämnena.
Salvia smakar väldigt karakteristiskt och det kan ta tid att lära sig tycka om det, men själv är jag väldigt förtjust i smaken.
Tänk på att salvia är otroligt potent och att du därför inte ska dricka det dagligen. Efter en kur gör alltid uppehåll en vecka.
Allt gott, Eva


2 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

jag har för mej att salvia var gott i ärtsoppa.

Susie på Stjärnarve... sa...

Salvia hade jag här tidigare. Tre plantor som med åren förvandlades till ett buskage som jag inte orkade gräva upp ens. Så min "gubbe" fick bistå mig när dom höll på att ta över en hel rabatt!
TREVLIG 2:A ADVENT
Susie