söndag 6 december 2015

6 Ko-lugn

Efter en tur till det stora köpcentrat är kroppen på högvarv och då passar det utmärkt med dagens örtte som är kamomill, Matricaria chamomilla. Det är ett milt te känt för att vara lugnande och rogivande, inte minst på stressmagar. Det löser kramper i magen och gör det lättare att somna, så det är också ett bra kvällste. Perfekt för den som har mensont eller är gasig i magen. Även små barn kan ges kamomillte (ljummet) vid till exempel kolik eller tandsprickning.

Kamomill går att odla i trädgården men växer också vild i till exempel dikesrenar och på mager mark. Det gäller dock att inte ta fel då det finns många som liknar denna skönhet, till exempel baldersbrå som inte är giftig men smakar och doftar illa och saknar de goda effekterna. Om man är osäker kan man dofta på blomman eller klippa itu blomkalken (det gula). På kamomill är detta ihåligt, det är det inte på prästkragar och baldersbrå.
Kamomillte smakar milt, lite blommigt och gräsigt. Det är stor skillnad på färskt kamomillte som plockats under sommaren och torkats av en själv och det hö man ibland får när man köper kamomillte på påse.
Allt gott,
Eva

4 kommentarer:

Sivs hus sa...

Hei, Takk for inspirerende tekst og bilder om urter. God advent fra Siv :)

Alen Trädgård sa...

Har flera gånger försökt att dricka kamomillte men nej, tyvärr kan jag bara inte med smaken :( Det ser så gott ut och det verkar som ett riktigt bra te men som du säger det skulle nog vara "hemgjort" :) Ha det gott/Monne

Jenny sa...

Har druckit kamomillte någon gång men tyckte inte om smaken, kan dock tänka mig att svepa en kopp om det skulle behövas för magen. Beställde boken om örtte ochjösses vilken snabb leverans! Tusen tack! Slår in den till mig själv i julklapp.

jenny

Med fingrarna i (j)orden sa...

Hej!
Ja, en del teer får man vänja sig vid. Kamomill har blivit min favorit sedan jag började skörda själv. Tack för ditt köp av boken Jenny!
Eva