tisdag 15 december 2015

15 En magisk ros

Kan det bli mer försommarkänsla än så här? Säga vad man vill om ogräs, men en maskrosäng är något av det vackraste som finns. Maskros, Taraxacum vulgare, är dessutom en av våra bästa läkeväxter. Alla delar på maskrosen går att äta: blomma, stjälk, blad, knopp och rot. Den är urindrivande och stärkande samt väldigt bra för matsmältningen. Maskros löser upp slagg i bindväven vilket kan minska reumatiska problem. Dessutom renar den njurar och lever vilket kan förbättra eksem och andra hudproblem - som många gånger beror på obalans i mag- och tarmfloran eller dålig utrensning av gifter.

Idag dricker jag te på blommorna, vilket smakar sött och gott. Kanske ska man vänja sig vid smaken, men jag kan faktiskt längta efter den! Te på rötterna måste sjuda lite längre, men är också väldigt välsmakande. Maskros är en aning beskt vilket gör att matsmältningsvätskor och galla utsöndras något som underlättar matsmältning, inte minst vid fet mat - perfekt efter ett julbord inte minst!

I maj blommar maskrosorna som allra bäst. Plocka dem nyutslagna och lägg dem att torka på en varm, torr och mörk plats så har du lite solsken på burk att plocka fram när vintern är som mörkast.
Allt gott,
Eva

2 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

gillar maskros - utom i trädgården :)

Med fingrarna i (j)orden sa...

Det går att vänja sig. Åtminstone vid lite grand.