onsdag 16 december 2015

16 Inget myskiskt med den här


Hoppas ni tycker det är okej att jag skojar till det lite i rubriken, idag handlar det förstås inte om någon mystisk växt, utan om myskmadra, Galium odoratum, som är en ört vars läkande egenskaper jag själv nyligen upptäckt.  Den är rogivande, lugnande och används för att underlätta insomning. Det stöttar leverns funktion och är svagt urindrivande. Myskmadra innehåller kumarin, ett ämne som också finns i kanel. Det är det som ger doft och smak åt växten - men som ni kanske vet doftar den mycket svagt i färskt tillstånd och inte förrän man torkar den kommer aromerna fram. Det är därför en ört som man företrädesvis använder torkad.

Myskmadra doftar mandel, lite som björnklister säger en del. Det ligger något i liknelsen, det doftar verkligen sött och somrigt, kanske lite vaniljtoner i den också. Jag tycker smaken är mycket god - påminner om doften - och dricker myskmadrate gärna bara därför, särskilt på kvällen när jag vill varva ner. Eftersom kumarin inte ät nyttigt i alltför stora doser är det en ört man ska dricka då och då och inte flera gånger om dagen eller varje dag.
Allt gott,
Eva

2 kommentarer:

Jord under naglarna sa...

Myskmadran är en söt och tacksam växt! Jag har läst att den även kan vara bra mot migrän. Jag vet dock inte riktigt hur den ska förtäras. :)

Med fingrarna i (j)orden sa...

Prova att torka och göra ett te! /Hälsningar Eva