lördag 18 juni 2011

En oas under glas

Mitt växthus är inne på sin tredje säsong, och jag måste säga att jag tycker så mycket om det. Det är ett 14,5 kvm stort grålackerat aluminiumhus från Willab Garden. Hela våren och försommaren har jag mina sådder här - även om jag drar upp fröna inomhus där det är varmare. Ett litet planteringsbord gör det möjligt att stå i växthuset och plantera om frösådder till större krukor. Växthuset är den perfekta mellanstationen innan växterna ska ut i krukor och rabatter. Under sommaren har jag mest pelargoner i växthuset, samt en och annan planta som är känslig för regn och rusk. Jag har också en rad med tomater och gurka i en jordbädd. I år har jag även kompletterat med miniaubergine och chili. I ena hörnet växer en vinplanta som har rankor längs med hela taknocken. Druvorna kan redan börja anas! Här finns ett litet bord med sittplats för fyra och en rottingfåtölj för lässtunder. Jag har även dragit in el. Önskar jag hade en vattenkran också, men det funkar hyfsat med den slang som jag helt enkelt bara grävt ner under aluminumramen och lett in i växthuset. Fast jag får förstås gå hela vägen till vattenutkastet för att skruva av och på. En praktisk detalj som är jag är glad för är de automatiska lucköppnarna till de fyra takfönstren.
Nu är jag nyfiken på hur ni andra har det. Vad har ni för växthus? Vad odlar ni? Hur har ni fixat det praktiska med t ex el och vatten? Skriv en kommentar eller mejla och berätta.
Allt gott,
Eva

18 kommentarer:

Lavendel sa...

Jeg har 2 , som jeg selv har bygget. De står begge op ad muren, men det ene står for mørkt, der skal fældes træer...
Det andet er meget stort, der er tomater, agurker , vin og fersken.
OG en rose.

Alen Trädgård sa...

För tillfället har vi ett växthus som saknar en del glas i både väggar och tak;( det känns lite motigt att fixa till det för även dörren har börjat att kärva enormt så det går knappt att öppna/stänga:) Det är något med själva ramen som har blivit snett ( det är gammalt) men vi har lite minigurka, tomater och paprika samt en del känsliga växter. Drömmer om ett orangeri/västhus på ett annat ställe får väl se om det blir verklighet någon gång:) Ha det gott/Monne

Helena sa...

O jag har ett som sambon byggt själv!Men bara fådda material förrutom taket som vi köpt.
Rött med vita knutar som vårt hus :-)Jag odlar tomat,chili o gurka i hinkar lite sådär 'bukliga'(svärmor samlar åt mig)Ingen el o vatten har jag i silltunnor precis utanför dörren.
Men vid mitt plantbord några meter bort har vi vatten så en slang kan jag dra fram vid behov.
Är så glad för mitt växthus men drömmer om ett Victorianskt :-)
KRAM från mig!

Rose Garden Malevik sa...

Hej Eva
Ja vad skulle man göra utan växthus :)
Hoppas allt e väl
å missa inte

S
A
T
U
R
D
A
Y

S
H
O
W

O
F
F

VÄLKOMMEN :)
Håkan

Carolina sa...

Vi har dragit in vatten och el. Vattnet har en avstängningskran och ventil i källaren så att det är lätt att tömma systemet på vintern. Elen är än så länge väldigt provisorisk. Tids nog kommer vi även koppla in en vask i växthuset, avlopp finns redan.
Lurar nu även lite på att sätta upp skuggväv i taket eftersom det blir så varmt, vid strålande sol...

Tant Otteskrufv sa...

Vårt är 20 år gammalt och då fick man ju bara ha 10 kvadrat utan bygglov så det känns rätt litet.Färgval existerade heller inte så det är aluminium och solanfrätta plastdetaljer. Dessvärre har fästet för stupröret vittrat och det går inte att få tag i nya ens från tillverkaren i England.Trist.Vatten har vi dragit in för automatvattning men el finns inte och behövs inte heller. Läsljus i form av fotogenlyktor och takkrona är tillräckligt och el till värme...nej vi väntar och täcker med fiberduk istället.Vi har tomatplantor, pipviolbusken och kamelian därinne ihop med utdragssoffan och kaffebordet.Fast på våren är det förstås mer...

stallnilsen sa...

Æ har 2 stk drivhus, ett hjemlaga og ett kjøpt for 3 år sia, æ hadde ikke klart mæ uten det , det e så koselig i februar, mars og begynne såinga med frø, og få så masse fine blomster ut av det, ha en fin dag,hilsen Lisbeth :O)

Marina sa...

Ja, hur jag har det i Lugnet vet du nog ganska väl.
Inget vatten men mycket nära till det. Dels genom vattenbaljan precis utanför men även nära till kranen i uteköket och till en utkastare på huset. El har jag och det är bra för då kan jag ha en lite fläkt med termostat på våren när de små växterna har fått flytta dit.
För övrigt är det som en kombination av ett lusthus och ett växthus tror jag. Gillar att ha lite fint där men är absolut inte rädd för att skita ner heller.
Nu är där tomat, gurka, physalis, paprika, basilikor, pelargoner och några succulentväxter.

Kram!

PS. Saknar automatisk öppnare till ena luckan. Har bara en men vill alltså ha till båda.

Helén sa...

Jag har inget växthus alls nu, var ju glad ägare till ett Odla 11,4 kvm innan när vi hade huset. Men jag sår och har sådderna i tvättstugan under lysrör, men det är segt ute för gurk o tomatplantorna, ett litet växthus vore underbart att ha:)//Helen

Unknown sa...

Så underbart med ett växthus. Det är något jag bara måste få mig

Ha en skön lördag
Kram Maria

Fagras trädgård och tankar sa...

Mitt växthus är ett hembygge, annorlunda och lite "quirky". Bilder hittar du på min blogg http://fagras.blogspot.com

♥Min Eden♥ sa...

Ett växthus står högt på önskelistan. Jag har redan köpt gamla fönster som jag önskar att ska bli ett växthus en vacker dag.
Ha det gott :)
/NIna

Skogseva sa...

Vi FICK ett 10 kvm växthus för ett antal år sedan. Det har blivit trädgårdens juvel, vår inglasade oas som används i stort sett dygnet runt. Tidig vår fungerar det som ett vanligt växthus och hyser alla småplantor - vid frostrisk med en liten värmefläkt på. Senare under våren/försommarentransformeras det till att vara vårt uterum. Förutom oss två människor hyser det doftpelargoner, hängverbenor, ljusblå petunior, medelhavsljus en massa småkrafs samt två gurkplantor och ett bord med fyra stolar. Skuggväv i hela växthuset utom mot norr och en lampa i taket som kopplas in provisoriskt när vi så vill. Fyra takfönster, varav två som öppnar med automatik. Vattningen fixar jag enkelt genom att dra dit slangen som alltid sitter kopplad vid sin utkastare tio meter bort.
Här tillbringar vi all vår lediga tid (som ju är begränsad när man har en stor trädgård), här äter vi, här bjuder vi till fest (begränsat antal gäster!), här löser vi korsord, här sitter vi och lyssnar till regnet som faller och ser på blixtarna som lyser upp himlen. Här lever vi vårt sommarliv!
Eva

Kristina Bonander sa...

Tänk att ja önskade mig ett växthus (eller bidrag till) när jag fyllde 40, och så ångrade jag mig! Det har jag ångrat. Nu står där en bod i stället, där på den enda ställe på tomten där ett växthus skulle kunna passa. Somligt får man äta upp.
Ditt ser underbart ut. Förstår att det är en glädje!
Hälsningar
Kristina

Anjas Hill sa...

Hejsan Eva!
Det är fyra eller fem år sedan du var hos mig. Kanske kommer du ihåg att mitt växthus var grönlackerad och dryga 20 kvm från samma ställe som ditt.
Maken får bestämma mycket av odlingarna i växthuset (något måste även han få bestämma för restren bestämmer jag;)!), vilket är tomater, gurkor, chili, paprika, pelargoner.Allt odlar i krukor. Lite inredning för uterumskänslan. Vi äter och umgås rätt mycket där både med varandra och med andra (oj, vilket rim ;)!)/Anja

Lilla B sa...

I vår trädgård står ett växthus som jag köpte i början av 1990-talet. Det är ett norskt växthus med isolerplast, automatiska lucköppnare och bra taklutning. Efter några år blev de 10 kvadratmeterna för lite och växthuset förlängdes med ett par sektioner. Numera är det 15 kvadratmeter. Jag har vindruvor, tomater , gurka, chilepeppar och blommor. Varje år några olika sorters tomater. Har kommit upp i runt 60 olika sorter och fått några favoriter. Lökväxter har jag också satt för tidig vårupplevelse. Det fungerar varje år!

Jord under naglarna sa...

Jag har ett hemmabygge i trä till växthus och jag är SÅ glad åt det.

Det bästa är de automatiska fönsteröppnarna, men vi fick tänka praktiskt på flera sätt med taklutning så att det funkar med det tjocka snötäcket vi brukar ha här uppe. vatten har jag alldeles utanför och det fungerar bra. El är tillgängligt, men inte en permaent lösning.

Precis som du beskriver är det en perfekt mellanstation för frösådderna och att stå och plantera i! Nu har vi tomater, gyllenbär, chili och lite annat i det.

karina sa...

Hejsan!
Två trädgårdar med växthus och enbart odling i, men nu väntar jag på att få mitt fönsterrum. Där vill jag ha plats för två stolaroch bord, ett planteringsbord och ett användbar golvyta. Kanske blir det betonggolv med öppna rundlar i för mina planteringar, eller markduk och trätrall för jag vill ha växterna i marken.. Tål inte dofter i rum så det ska bli bananträd, druva i tak, citrusträd och hibiskus i massor. Hittar jag fler doftsnälla växter så får de säkert plats de med. El blir det men vattentunnan står inte så långt ifrån så dit kan jag gå och hämta vattnet, annars blir det en liten tunna med vatten därinne som man kan fylla på vartefter. Väntar bara på att förrådet ska rivas men det tar än ett par år. Ha det gott, Karina.