torsdag 15 december 2011

Mildvinterblues


Regnet rinner i gatubrunnarna och det låter som snösmältning. Om man blundar kan man tro att det är vår. Bara fågelsången fattas. I växthuset kämpar övervintrarna för att klara sig igenom denna period. Det är inte kylan som är värst, det är fukten. Vinet ska klippas till ljudet av kameraklick, så därför har jag låtit det vara. Nästa vecka förhoppningsvis. Man ska ju beskära vinet före jul för att det inte ska sava/blöda.

Rensade upp bland vissna blad och mögliga växter inne i bubbelväxthuset. Det bildas mycket kondens när fläkten nästan aldrig slår på - det är helt enkelt inte kallt nog för att den ska gå igång. Eftersom jag har väldigt många växter på övervintring och de står tätt blir det oerhört fuktigt. Lät fläkten gå ett par timmar för att luften skulle torka upp.
 Min halmhatt som fått hänga kvar ute hade det börjat växa något vitt äckel i. Soporna nästa.
Till med och beläggningen på krukorna breder ut sig. Visst är det något vackert över detta, men inte säkert att växterna gillar det. I alla beläggningar trivs svampar och insekter ju.
Annars är det ganska skönt med en mild december tycker jag. Mina skånska gener vill inte ha vinter förrän tidigast på julafton, allra helst inte förrän i januari när jag hunnit slakta julgranen och lägga den över känsliga växter.
Allt gott,
Eva

6 kommentarer:

Marina sa...

Ja just det, vinet måste jag sätta saxen i. Tack för påminnelsen! Jag som aldrig lär mig hur man ska klippa...Finns alltid tusen råd att få angående det och alla är olika. Jag klipper nog lite här och där. Det blev ju bra förra året.

Kram!

Alen Trädgård sa...

Här är extremt fuktigt och trist nu:( det gäller att vara uppmärksam på just mögelangrepp. Hoppas bara inte att snön kommer i mängd i februari och ligger till april. Ha det gott/Monne

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Gillar beläggningen på krukorna och tror och hoppas att även växterna gör det. Om inte så får de anpassa sig :-))
Småstädar lite varje gång jag tar en runda i trädgården - fortsätter detta milda väder har jag snart gjort vårstädningen ;-)
Snödropparna har börjat sticka - säkert 2 cm och julrosorna har stora knoppar.
Vill inte ha en lika sträng vinter som förra och förrförra året så jag njuter av regnet som kommer istället för snö.
Ha det gott
Birgitta

Johnna G sa...

Tack för sköna bilder!

Kristina Bonander sa...

Lätt att glömma att fukten också kan vara ett bekymmer! Hoppas att det reder sig.
Nej, riktigt kallt och snö är min melodi. Men jag har inte mycket till skånska gener att falla tillbaka på så det kanske har sin förklaring.
Ha en skön och härlig helg
Kristina

Olaf Johansson sa...

Mina blekingska gener lyssnar jag inte på. Försöker istället ratta in några medelhavsgener som jag tror finns i mig. De sjunger varken om snö eller kyla.