onsdag 11 oktober 2017

På växtfronten en hel del nytt

 Även om det vid första anblicken var mycket prylar på branschmässan Elmia Garden så hittade jag en hel del spännande växtnyheter också. Börjar med perennerna: Heuchera, eller alunrot, tillhör mina favoriter. Jag odlar dem gärna i kruka där de övervintrar fint (särskilt om de får skydd från regn i kallväxthuset så att de inte blir för blöta under vintern. Den här sorten 'Black Pearl' ska jag defintivt prova nästa år. Wändels.
 Solhattar eller rudbeckior som de också kallas tycker jag så mycket om. Allra bäst gillar jag den här typen med hängande kronblad som ser lite "vilda" ut. Den här kallas blek solhatt, Rudbeckia pallida 'Hula Dancer'I Impectas frösortiment 2018.


Programmet för odlad mångfald, POM, lanserar 2018 ytterligare perenner och andra gamla kultuväxter under rubriken Grönt kulturarv. Den här brunröda dagliljan 'Frövidal' är en av nyheterna som jag tycker är riktigt fin. Den har sitt ursprung i Närke där den växt vid Frösvidal säteri sedan 1930-talet eller längre.


Ormbunkar är i sig inget nytt, men nytt är att de kommer att säljas i större krukor nästa år, vilket gör dem perfekta att ha i krukor då de är snygga direkt vid plantering och hela säsongen igenom. Vackert skulpturalt och perfekt för skuggigare lägen. Wändels perenner.

 Till Årets perenn 2018 utsågs höstsilverax med rött bladverk, till exempel sorterna 'Brunette', 'queen of Sheba' och den rosablommig 'Pink Spike'. En mycket tacksam perenn som blommar sent, doftar och funkar både som solitär och i rabatt. Kräver dock mycket fukt för att trivas, Perennaodlarna. För kallt klimat rekommenderas den grönbladiga läkesilverax Actea racemosa som blommar tidigare.

De storblommiga rudbeckiorna är inte lika tilltalande för mig som de finlemmade R. pallida, men visst funkar de som en färgklick i sensommarrabatten. Den här heter 'Delious Candy'. Fick ett odlingstips med på köpet: placera soligt så att inget skuggar växtplatsen på våren och försommaren när den ska upp och har du tung, fuktig jord lägg 5 cm grus ovanpå jorden så minskar risken att skotten ska ruttna på våren. Wändels perenner. Funkar också väldigt bra i kruka!


På den ätliga sidan hittar man flera nya e-märkta bärväxter som är svenska kvalitetsväxter framtagna vid landets Elitplantstationer och utprövade i svenskt klimat för att vara friska och härdiga. Amerikanskt blåbär 'Pelle' E är en sort med stora härligt syrliga bär och fyllig smak som mognar i augusti. Säker till zon 2, klarar troligen zon 4. OBS! Kalkfri jord till alla dessa blåbär!

 Bor man i södra delen av landet borde det vara obligatoriskt att odla hösthallon som är stora, goda, friska och ger skörd under flera månader. Längre norrut hinner de tyvärr inte alltid mogna innan första frosten. Ny sort är 'Polka' E, zon 2. Bor man längre norrut finns det ett vanligt trädgårdshallon 'Glen Ample' E som är en taggfri sort som klarar zon 4.
Krusbär är en riktig delikatess som inte går att köpa i handeln och därför måste varje trädgård ha minst en buske. Sorten 'Martlet' E är en frisk sort med stora och släta bär och god smak. Zon 4.

En ny intressant prydnadsbuske är bollbuske, Cephalanthus 'Fiber Optics' som blir 1,5-1,8 meter hög och får de här fina blommorna från juni och framåt. Gillas av bin, fjärilar och andra nyttoinsekter. Soligt läge, zon 4. Splendorplant.

Prydnasaplar är fantastiska träd som blommar underbart på våren och är dekorativa med sina små frukter under hösten. Den här 'Gracil' E har ett hägande växtsätt och blir 4-6 meter högt, vilket räknas till ett mindre träd, passande den lilla trädgården. Zon 4, Splendorplant.

Åter till POM och deras Gröna Kulturarv. Den här rikblommande rosen kallas 'Professor Fagerlind' och är en spinossissimaros som togs fram i Bergianska trädgården i Stockholm på 1960-talet. Engångsblommande - men vilken blomning! Zon 4(5), POM och Splendorplant.

 En intressant klätterbenved 'Wolong Ghost" med långsmala blad.


Potentilla eller tok som den heter på svenska, har dåligt rykte pga de gamla sorterna av ölandstok som ofta förväxte sig i trädgårdarna. De moderna är sorterna är lägre och blir fina buskar med lång blomning. Bilden visar en rosa sort, 'Bellissima', men det kommer också en ny gul sorte med dubbla guldgula blommor 'Citrus Tart' som är härdig till zon 5(6) och bara blir 0,6-0,9 meter hög. Soligt läge från Splendorplant.

Skäggbusken 'Stephi' med rosa blommor har fått pris i Holland. Härdigheten i Sverige är dock okänd, den vanliga skäggbusken är tyvärr dåligt härdig. Men såklart kan man odla i kruka och förvara frostfritt under vintern.

Det gröna krukväxtmodet kommer sannolikt att öka intresset för vintergröna växter ute (som det talats om i 10 år), men nu tror jag det är på gång. De här uppstammade små barrträden passar in i den trenden. 
 En krukväxt får plats här och det är POM-pelargonen  'Maria Dangel' som spåras till ett bröllop från 1864, alltså mer än 150 år gammal! Mäster Grön.

Måste klämma in en ettåring också, den här färgsprakande tigeröga, Coreopsis tinctoria 'Radiata', från Impecta. En sommarblomma jag ska satsa på nästa år!
Så till sist en bild på höstens färger. Ljungen vägrar backa, utan kommer ständigt i nya varianter och färger. Välj de som har sina naturliga färger och inte är "målade" innan försäljning.

Hoppas du hittade något kul i den här mixen!
Eva

3 kommentarer:

Anonym sa...

Såå läckra ' nyheter 'du valt ut. Jag är besatt av alunrot . Ska anteckna nyheten. Många av växterna du presenterar kommer att bo hos mig om jag får tag på dem. Tack för din blogg , mycke läsvärd .

Susie på Stjärnarve... sa...

Du började bra med att visa alunrot som är en av mina favoriter...och du fortsatte med fler!
Alltså ett härligt inlägg, man blev riktigt inspirerad trots att jag egentligen lagt ner perennodlingen och övergått helt till buskar och träd. Men ibland så faller man ju pladask för nåt nytt!
Och det som redan finns i massor av rabatter finns ju naturligtvis kvar. Det är endast en rabatt på 50 m som jag försökt ta bort perennerna ur, men en del av dom finns kvar ändå.....
TREVLIG HELG
Susie

Med fingrarna i (j)orden sa...

Tack för era fina kommentarer, de gör mig så glad. Måste bli flitigare på att blogga igen... Det går i perioder och färre kommenterar numera, men ni gör det värt att fortsätta! Tack!