När man sätter sin vindruvsplanta i jorden drömmer man om att kunna sitta under vinrankan och äta druvor som hänger i stora klasar från taket. Visst är det lycka när detta blir verklighet!!! Men de sista åren har vi fått så mycket druvor att vi varken hinner eller orkar äta upp alla, trots att vi delar med oss till familj och vänner.
Och eftersom jag inte betror min kunskap vad gäller vintillverkning, så har jag gjort russin istället. Jag plockar dem, sköljer av dem och sprider sedan ut dem på brickorna till den här fina torkapparaten (Excalibur heter den här värstingmodellen, men det finns billigare) som jag lånar av en god vän. (Tack Mette!)
Torken får gå i fyra, fem dagar på cirka 50 grader. Sedan tar jag ut dem, vänder runt dem och låter dem eftertorka i maskinen en eller två dagar till. Det är mycket "saft" som ska gå upp i ånga... Kanske kan man torka dem i en varmluftsugn också, men det är ju vanskligt att låta ugnen stå på så länge. Att höja temperaturen är inte bra för då blir vindruvorna tillagade istället för torkade.
En hel apparat fylld med vindruvor blev en rejäl skål med russin. De är enormt goda och söta, och är garanterat obesprutade vilket kanske är den största vinsten. Nackdelen är att de har kärnor kvar, men i min nötmüsli som jag brukar använda dem i, märks det inte så stor skillnad om det är en mandelbit eller en vindruvskärna jag tuggar på. Lite försiktig med tänderna får man ändå vara!
Allt gott!
Eva
Och eftersom jag inte betror min kunskap vad gäller vintillverkning, så har jag gjort russin istället. Jag plockar dem, sköljer av dem och sprider sedan ut dem på brickorna till den här fina torkapparaten (Excalibur heter den här värstingmodellen, men det finns billigare) som jag lånar av en god vän. (Tack Mette!)
Torken får gå i fyra, fem dagar på cirka 50 grader. Sedan tar jag ut dem, vänder runt dem och låter dem eftertorka i maskinen en eller två dagar till. Det är mycket "saft" som ska gå upp i ånga... Kanske kan man torka dem i en varmluftsugn också, men det är ju vanskligt att låta ugnen stå på så länge. Att höja temperaturen är inte bra för då blir vindruvorna tillagade istället för torkade.
En hel apparat fylld med vindruvor blev en rejäl skål med russin. De är enormt goda och söta, och är garanterat obesprutade vilket kanske är den största vinsten. Nackdelen är att de har kärnor kvar, men i min nötmüsli som jag brukar använda dem i, märks det inte så stor skillnad om det är en mandelbit eller en vindruvskärna jag tuggar på. Lite försiktig med tänderna får man ändå vara!
Allt gott!
Eva
14 kommentarer:
Å jag önskar jag hade fått så mycket druvor så att jag kunde göra russin! Kanske om några år?! *hoppas*
Åhh.. vilken lycka, egna russin!
Får nog sätta en planta..
Ha det gott!/Torprosen
Den maskinen känner man allt igen... ;) Lyxigt med egna russin!
Kramar!
Perfekt! Var just ute och blängde på mina druvor – underbart med många klasar, men hinner inte äta allt. Förra året glömde vi en hög i groventren. De låg huller om buller i ett tråg. När jag upptäckte dem och skulle slänga dem, hade jag plötsligt massor av russin. Vet inte om jag vågar lita på att det fungerar en gång till, så jag får nog ta fram torkmaskinen och göra som du :)
Solsken
//Linda
Så härligt med egna russin....
Ugnen skulle jag inte heller låta stå på så länge.
Ha det bra :)
Ser väldigt gott ut:) Men då jag äter ytterst lite frukt (typ ett halvt päron per år) är det ingen idé att jag skaffar en vinranka:) Kul ändå att se hur det blev russin:) Ha det gott/Monne
Bra tips, men i år har vi inte fått så många som året innan. Hoppas på fler klasar nästa år.
Ha det så gott
Vad kul med egna russin! Väntar fortfarande på att få Ngr druvor över huvudtaget...
Hihi, det har jag gjort många gånger när jag glömt...
Mmm, det låter himlans gott med alldeles egna russin!
Kanske skulle passa in i vår fruktutställning vi ska ha till helgen...
Ha det bäst /Liv
Kommer aldrig att hända mig, egna russin, men kul att veta hur man gör!
Kram
herregud som jag vill ha en tork:)))) vad tror du om att dela dem i hälften, lättare att göra kärnfria och torkar fortare. Eller finns det en nackdel i att öppna dem så tro? Saknar mina druvor så, men om några år så har jag nog.....
Går säkert bra att dela dem Marie, fast kladdigt...
Eva
oh så mumsigt, kanske går det medgröna med,,äter massor med kravodlade russin tänk om man kunde göra egna ,,tack för tipset ha en go helg kram Monica
Skicka en kommentar