söndag 26 augusti 2012

En krympt Trädgårdsfest


Sofiero - Den stora Trädgårdsfesten 2012. Jag önskar jag bara kunde skriva en massa positivt - för mycket var fint som vanligt. Men tyvärr, så kändes det som att festen krympt lite för varje år och nu är mindre än på länge. Börjar dock med den finaste utställningsträdgården - Ängskänsla av Klaus Angenoort från Tyskland. Jag älskar när perennerna minglar ihop sig så och det gör absolut inget att de välter ut över gången/sittplatsen.

 Och det behöver inte vara avancerat för att vara vackert - de här salladsplantorna på gamla drivhusfönster var ett litet smycke i sig.

 Återvinning kan man kalla det när vinnaren av Landskronas trädgårdsfest får ställa ut på Sofiero. I Landskrona har de alltid trädgårdsinspiration på flottar och den här flotten vann alltså i år. Fint med det spiralformade träplanket och i mitten en inbjudande badtunna. Den turkos färgen kunde nästan vara hämtad från min ommålade stol från i somras. Och ja - jag tycker om gula blommor. För övrigt gillar jag Landskrona också, mycket, men missar av någon anledning alltid deras sensommarfest. Får bli bättring nästa år!
 I Kronprinsessans Margaretas rabatt blommade där man blandar perenner och ettåringar växte de här superläckra ringblommorna med vanlig orange ovansida och mörk undersida. Är det nån som vet namnet så tipsa mig gärna!
 Hidcote Manors trädgårdsmästare Mike Beeston hade gjort denna plantering. Fint, visst, men det var väldigt traditionellt och i en utställningsträdgård vill man ju liksom att det redan har växt ihop och inte känns nyplanterat. Om det får stå kvar nästa år vill jag gärna se resultatet (fast det röda nyzeeländska linet måste de förstås gräva upp och förvara frostfritt liksom agapahtusarna i bakgrunden).

På stora gräsmattan framför Sofiero slott brukar man slå på stort med en fantastisk installation. Det brukar vara trädgårdsfestens höjdpunkt och ge valuta för entrékronorna. I år sparade man in på detta och överlät åt publiken att "göra det själv" (om jag nu inte misstolkade dessa träpinnar som låg utslängda på platsen i väntan på att någon skulle skapa något fint). Hur som helst gav det ett fjuttigt intryck, och bidrog till känslan av att det var färre utställningsträdgårdar och färre utställare över huvud taget. Tur att hjältar som Hannu Sarenström, Peter Korn, Ann Richardsson och andra eldsjälar fanns på plats och trots allt räddade kalaset från ett totalt bottennapp.
Ha en skön vecka!
Eva

21 kommentarer:

Ingmarie We sa...

Har just suttit och tittat igenom gamla foton från Trädgårdsdagarna på Sofiero. Så jag måste hålla med Dig Eva! Tyvärr är det så att det blivit färre installationer och utställare med åren. Denna gången saknade jag bl a Sofierokretsen av Svenska Rhododendronsällskapet........

Miljövänlig möbelmagi! sa...

Tack för din "rapport" Eva - nu gjorde det inte lika mycket att jag missade det hela! Sofiero kanske behöver hjälp av ett trädgårdsproffs för att få till det nästa år :)

Unknown sa...

Nu känns det lite bättre. Då var det kanske tur att jag inte hastade ner till Helsinborg och vände.

Berit sa...

Jag har hört från fler att det var ingen hit i år, synd!
Ha en underbar dag!!

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

första året jag missar sofiero... känns som det var rätt år att missa. sorgligt att det blir färre & färre utställare... det ska ju vara en folkfest!
kram l

Rose Garden Malevik sa...

Va trist,,,,,men det kanske var lite för regnigt förra året....
Hoppas allt e väl BÄSTA EVA :)
å missa nu inte...

B
L
O
G
G
P
A
R
T
Y
T

fortsätter...
mängder med fint att se
VÄLKOMMEN :)
Håkan

Lyckans lilla hus sa...

Det där gamla fönstret ser ut som en kopia av de vi byggde vårt växthus av! Vackert i sin enkelhet ;), och spaträdgården, me like!! Hade gärna sett allt med egna ögon, men det är för långt att åka i vardagspusslet...liite tröst att det inte upplevdes som en höjdare då, men trist för alla som var där. Tack för rapporten ;). Ha det fint! //Marie

Växthusmadam sa...

Svärmor, som brukar besöka trädgårdsfesten, vittnar om samma sak! Lite krympande..... Fina bilder du visar iallafall - badtunnan ser underbar ut!
Ha en skön vecka!
Växthusmadam

IET sa...

Jag tycker mycket om den illrosa stolen i första bilden. Rosa är egentligen en väldigt användbar färg i trädgården. Passar till mycket.

Impecta har haft den där (eller snarlik) ringblomma tidigare. Är inte helt säker på att de har kvar den, men kolla där. (Och undrar om inte Rara Växter har en liknande också...?)
/i.

Katarinas trädgård sa...

Vad trist att trädgårdsfesten har krympt. Kanske var det rätt beslut att hoppa över den i år, hoppas det blir bättre nästa år.
/Katarina

Inger sa...

Trist att man inte satsar när trädgårdsintresset är så stort.
Kram

Marina sa...

Jag har inte varit där de senaste åren. Sist jag var där blev jag så irriterad över att det var dyrt inträde och sen var allt där inne också jättedyrt. Dessutom är det alltid trädgårdsdag på Bäckaskogsslott samma helg och där tar de inget inträde och allt är mycket billigare. Valet är enkelt!

Kram

Sabelhagens Olivlund sa...

Roligt att få se bilder från Sofiero. Jag har aldrig varit där. Synd om det blir sämre för varje år som går.
Ha det gott.
Kram Maria

Vivian Tisting sa...

Håller med dig, jag upplever också att det blir mindre och mindre av allt. Konstigt för trädgård och odlandet är en stark trend just nu, det borde Sofiero anamma och förstå att utställarna och publiken är viktigast.
Kram/Vivian

Unknown sa...

Roligt att se bilder, eftersom jag inte var där. Tack Eva, hoppas de rycker upp sig igen nästa år. /Ann

Jenny sa...

Tack för rapporten! Har hört från tidigare utställare att det är för dyrt för de att ställa ut, det lönar sig helt enkelt inte för små företag att ställa ut där när det finns så många andra ställen där det är billigare (och t.om gratis) att ställa ut. Tråkigt för det är ju en perfekt miljö. Sen tycker jag också att det är för dyrt inträde men är man inte där så ofta kan man kosta på sig det :o)

Cattis och Eiras Trädgårdsdesign sa...

Hej,
Vad jag skulle vilja se nästa år är att de satsat lite mer på "showgardens". Och lite mer på 'Contemporary garden' stil, som ett mini-Chelsea.

10 små moderna utställningsträdgårdar som alla är uppbyggda på den stora gräsmattan. Det hade säkert lockat många besökare!

Håller med om Beestons trädgård, det var för traditionellt! Fint och det är visst en exakt kopia av en trädgård som finns på Hidcote Manor (och jag tror att den ska vara kvar på Sofiero), men jag vill se något nytt!
/Eira

Boäng sa...

Kul, vi tog nästan samma bild. Gå in på Alens blogg och titta på blogglistan i högerkanten, precis ovanför varandra också ;)
Håller med dig om att det var tunnt i år. Synd, men det är mördande konkurrens nu med alla föreningar/städer som har egna marknader och utställningar. Vi får se hur det utvecklar sig.

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Har bara besökt Trädgårdsfesten en enda gång så jag har inget att jämföra med men jag tycker precis som du om växter som minglar med varandra vare sig det är fest eller vardag :-)
Ha det gott
Birgitta

Anonym sa...

Hej!
Är nästan helt säker att det är ringblomma Calendula officinalis 'Indian Prince'.

// Hälsar Anette

vaxthuset@yahoo.se

Högagärde sa...

Och jag är absolut säker på att det är ´Indian Prince`.Jämför med bilderna i mitt senast blogginlägg. Jag har köpt frön från Rara Växter. Kul med en liten rapport från Sofiero för oss som inte var där. MVH. Elisabeth