onsdag 12 oktober 2011

Vårens nyheter

Igår var jag på Elmia Garden i Jönköping, en mässa för branschfolk där bland annat butiksansvariga letar nyheter inför nästa år. Många trädgårdsjournalister var också på plats. Här kommer ett litet axplock av det jag snappade upp. Ovan ryggen på Ulf Fransson, Nelson gardens marknadsföringsansvariga. Han gör reklam för deras nya fröpåsar som är större och innehåller mer information om växten och hur man odlar.
 Vad ska vi ersätta buxbomen med är samtalsämnet för väldigt många. Ett av alternativen kan vara den här järneken, Ilex crenata 'Convexa'.
 De duktiga utvecklarna på Garden Girl presenterar en fröbörs som man kan sätta i bältet när man ska ut och så. Behövs det tänkte jag först, men när jag tänker efter så blir mina fröpåsar alltid antingen blöta eller blåser iväg när jag håller på och sår i grönsakslandet, så jo, om priset blir det rätta skaffar jag en!
 Biologiskt växtskydd är inne! Äntligen får man väl tillägga! Allt fler tillverkare kommer med allt bättre preparat. Här är det jordbruksverket som informerar.
 När komposterade du en kruka sist var frågan i den här montern där man säljer just komposterbara krukor. Materialet är bambu och risstärkelse. Får de bara tag i en duktig designer med färgsinne kan det här bli en verklig hit. 6-9 månader bryts krukan ner på om den jordslås, på fönsterbänken håller den betydligt längre, men inte för evigt.
 Nelsons nya blomsterbänk blir ett måste ha nästa säsong. Jag vill nog ha två förresten, en till balkongen och en till terrassen. Lagom stor och rymlig.
 "En sån här önskar jag mig i 50-års present" utbrast en besökare, och nog ser den onekligen mysig ut, gungan från Dynäs.
 Praktiska redskap som håller kan man inte få nog av. Om dessa klarar min tunga lerjord vågar jag inte lova, men jag gillar det långa skaftet. Undrar om borren är till för maskrosorna eller tulpanlökarna, eller kanske både och? Från Trädgårdsgrossisten (som alltså inte säljer till privatpersoner utan bara till butiker, precis som de flesta övriga utställare).
 Krukor fanns det som vanligt mycket av. Denna svara monter från Alma fastnade min kamera för.
Och jag tror ingen gick förbi den här träbänken från Bali utan att reagera. Klumpig och ful eller helt underbar? Tyckandet gick i sär. Jag tror den blir fantastisk på rätt ställe och priserna var humana, rent av så att man undrade hur många ören snickaren har i lön.
Det var lite av varje, mer kommer när jag får gått igenom bilderna.
Allt gott,
Eva

20 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Tack för briefing från Elmia! Jag har så mycket att göra just nu så jag kunde inte åka upp.

Kram Anna Vattenkanna

Ruben sa...

Kul att se vad som rör sig i trädgårdsvärlden!

Ha det gott!
/Ruben

Gela sa...

Men åå vad glad jag är för att få följa med dig på den mässan här på bloggen, vad mycket fint!!!Ha en fin fin dag/Gela

Susie på Stjärnarve... sa...

Personligen så tycker jag bänken är vedervärdigt ful...men som tur är så har vi olika stil i våra trädgårdar!
I min "gräs- och bamburabatt" har jag en Ilex crenata - fast en gulbladig. Tycker hemskt mycket om den, men...den växer mycket saktare än buxbom. Hit till Gotland har ännu inte buxbomsdöden kommit vad jag vet, men det dröjer väl inte länge antagligen!

trädgårdsdrömmar sa...

Ser jag rätt eller är den där blombänken hoppfällbar.I så fall skulle den nog kunna bli något även för mej.Jag kom på att jag kan fråga dottern för hon var också där.

Sabelhagens Olivlund sa...

Tack för den rapporten! Roligt att se vad som är på gång.
//Maria

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Blomsterbänken!! Jess... superduper!
Kram H.

Helena sa...

Ja vad kul att få en liten inblick redan!
KRAM från mig!

Oldmolly sa...

Jag tycker inte man kan få för många sittplatser i trädgården och jag tycker om Bali-bänken. Så det så! Och apropå det – den där svarta hängstolen, var finns den att köpa och vad kostar den?

Och förresten – jag har hört att måbär är en bra ersättning för buxbom.

Gunilla sa...

Järnek är minst lika vackert som buxbom tycker jag. Jag hittade en som frösått sig i ett hörn av vår trädgård som jag nu vårdar ömt. Vet inte riktigt ännu var den ska få tillbringa resten av sitt liv.

Alen Trädgård sa...

Tycker att bänken är helt underbar:) Tänk dig den med ett mossbeklätt berg/sten bakom i en "trollskog" UNDERBART;) Ha det gott/Monne

Fredrik Hansson sa...

Ilex crenata har jag kämpat länge för att den ska få komma fram som ersättare. Jag har lyckats och sålt en hel del. Tåler hård beskärning. Nackdelen är att den bara är tålig tom zon 2. Snälla ICA Maxi sluta sälja buxbomklot....

Merja sa...

Så mycket snyggt du såg! Krukorna och börsen passade mig i smaken.
Bänken gillade jag också:)
Ha en bra dag!

Blomkärringen sa...

Järneken och blomsterbänken blev favoriter på dina bilder. Trevligt att se lite vad som kommer. Tack för titten½!

Monica sa...

Fröbörsen gillar jag :-)

Sylvia sa...

Just den blomsterbänken bestämde jag också att skaffa till våren!
Bra när man ska förvara den sedan, bara att dra ihop som ett dragspel! Undrar vad priset kan bli...

Lotta sa...

Mycket roligt på gång här. Jag gillade bägge bänkarna och fröbörsen. Hittade ett gäng glömda fröpåsar i en kruka idag. Det hade inte hänt om jag hade haft en börs.
Tack för visningen.
Kram

haspet sa...

Så mycket fina grejor. Många "vill ha-saker". Jag föll framförallt för blombänken från Nelsons som du visar. Ha det gott.// Peter

Moa sa...

Blomsterbänken/trappan var helt enkelt görsnygg.. =).. och de vackra redskapen kan man inte få nog av som du skriver, helt klart frestad till köp.. ha en bra dag.. /MOA

Anjas Hill sa...

Vilket uppiggande reportage!Den där blomhyllan var jättefin och sittbänken från Bali måste vara helt rätt i en skogsdunge, med barrträd som grannar. Undrar vem som kommer att vara återförsäljare för den?/Anja