tisdag 9 november 2010

Upprop för våra fröer!


Det talas om mångfald som aldrig förr i detta land.
Hur kan man då samtidigt från Jordbruksverket åter börja prata om att införa så höga avgifter på köksfröer att gamla sorter obevekligen kommer att försvinna?
3000 kr i registreringsavgift (+2000 kr om året) kommer det att kosta för firmorna att registrera varje sort. Det betyder att vi antingen får betala mer för ett gurkfrö än för en färdig gurka i affären - eller att sorten helt försvinner. Det senare är väl troligast. Detta kommer att slå mycket hårt mot små nischade fröfirmor som Runåbergs, Rara Växter och Impecta. Kanske försvinner de helt för att aldrig igen orka komma tillbaka. Det vore katastrof!
Detta tänk är dessutom rakt motsatt den satsning som CBM (Centrum för biologisk mångfald) gjort kallat POM (Programmet för odlad mångfald) där man bland annat dammsugit landet på gamla köksfröer. Ett rimligt sätt att få ut sådana gamla fröer och bevara dem på marknaden är just via de små fröfirmorna. Kanske är allt POM:s arbete nu förgäves. Och några sorter som vi odlar kommer våra arvingar förmodligen aldrig att kunna spåra.
Diskussionen var uppe för drygt tio år sedan, men har nu aktualiserats igen. Då undantogs fröer för fritidsodling och det måste naturligtvis fortsätta vara så.
Protestera du med genom att skriva till jordbruksverket eller till jordbruksministern! Här finns en länk där du kan läsa mer och vill du protestera gör du det i ett mejl till jordbruksverket@jordbruksverket.se. Märk ditt mejl med Dnr 22-9337/10 och posta senast 10 november.
Ju fler vi är som säger ifrån desto större chans har vi att rädda våra köksfröer!
Eva

10 kommentarer:

Anna sa...

Jag har redan skrivit under det öppna brevet och mailat till Jordbruksverket. Jag förstår inte hur de tänker alls. Det här är ett kulturarv som ligger mig otroligt varmt om hjärtat. Jag kan bara önska och hoppas att de inser sitt misstag om tillräckligt många protesterar.

Anjas Hill sa...

Eva! Ett tacknämligt initiativ, men länka deras upprop så att folk kan bara skriva under. Det är inte alla som hinner läsa allt just nu.
Den här uppmaningen står längst ner på sidan du hänvisar till (Jag skrev bara under med mitt namn efter Jonnys hälsning):

Vår uppmaning till Jordbruksmyndigheterna:

Behåll nuvarande lagstiftning och hjälp alla som vill odla här i Sverige till en rikare variation och bibehållande av en liten del av den krympande mångfalden!

Med hälsningar
Johnny/Runåbergs fröer
Anja C. Hill, fritidsodlare

/Anja

mammi sa...

Håller fullständigt med. Detta är vansinne. En ny lag borde införas (på fullt allvar) ANVÄND SUNT FÖRNUFT. skulle hjälpa i mångt och mycket.
Ha det gott

Unknown sa...

Ja! Det ska jag verkligen göra! Det här är ju upprörande, Eva!!! Jag blir galen över denna idiotiska byråkrati.
Ett viktigt och angeläget inlägg idag. Tack!
Charlotta

Carolina sa...

Har givetvis redan skickat mail!

Jag lånar din bild till ett inlägg på min blogg, hoppas du inte misstycker, jag har varit tydlig med källa och även länkat direkttill din blogg.

Eva Linnea sa...

En protest är skickad från Täby också! Kram

Felix sa...

Jag har skickat ett protestmejl på din uppmaning! Hoppas flera hinner göra det så här i sista stund.

Snöiga hälsningar
Elisabet

Hanneles paradis på Hisingen sa...

så dumt

Ruben sa...

Det är så dumt, att det är svårt att begripa hur de tänker. Är de helt i händerna på lobbying från stora aktörer? Vad skall vi överhuvud taget med ett Jordbruksverk till, om de är så här korkade??? Har protesterat.
Ha det gott!
/Ruben

Ruben sa...

Hej igen
Hittade denna film hos Hannu. Allt kan tydligen hända....
http://www.youtube.com/watch?v=TEr9EeXe4I0&feature=player_embedded

/Ruben