måndag 28 februari 2011

En lisa för själen


För mig är våren extra välkommen då jag ofta drabbas av en dipp i humöret under februari-mars (när det händer för lite med grönskan där ute!). I år händer det dock saker som får mig att må bra, men jag ser ändå fram emot min kurs på söndag den 6 mars - En lisa för själen.
Många har besökt mina föredrag på temat, men den här dagen har jag planerat ska gå i lugnt och skönt tempo så att det inte blir någon korvstoppning utan att man har med sig såväl nya kunskaper som en skön känsla i kropp och själ.



Givetvis ska jag dela med mig om mina kunskaper om stress och stresshantering, och inte minst om hur man kan hitta sitt inre lugn i trädgården, men jag hoppas också att deltgarna kan komma med sina funderingar så att det blir ett samtal på djupare plan. Vi börjar dagen kl 10 med en god kopp örtte. Några hemmaodlade rosor att lägga i har jag tyvärr inte ännu, men jag ska försöka hitta på något annat gott!
Hör av dig om du vill veta något mera om kursen, det finns nämligen platser kvar (men vi blir max 10 personer!) Övernattningsmöjlighet finns både före och efter (om man vill kombinera med mässan Skånsk Trädgård i Malmö på lördagen går det alltså utmärkt!).
Varmt välkommen!
Eva
PS. Örtkursen på torsdag är fullbokad, medan det finns ströplatser kvar på "Den lilla köksträdgården" och "Komponera med perenner".

lördag 26 februari 2011

Upphöjd odling



Jag gillar när folk hittar lösningar på sina problem. Ulla och Thorulf Löfstedt har skapat en odlarbänk, för dem som vill slippa böja sig när de odlar. Dessutom är det snigelfritt.



De kommer att vara på mässan Nordiska Trädgårdar den 24-27 mars för den som är mer nyfiken. Det går förstås också att läsa om dem på deras hemsida Odlarbänken. Borde vara en självklar investering på alla äldreboenden tycker jag, men säkert kan många också ha glädje av dem i sin trädgård.
Lycka till med er uppfinning!
Och alla ni andra också - ha en skön helg,
Eva
PS. Jag kommer i år att ha tre föreläsningar på mässan torsdag, fredag och lördag - så håll utkik! Jag återkommer med detaljinformation när det närmar sig.

fredag 25 februari 2011

Hanamilängtan


Jag drömmer mig tillbaka några år, till 2008 då jag var med familjen i Japan. Där ägnar man våren åt att vänta på att sakura ska börja blomma, dvs körsbärsträden, Utvecklingen följs dag för dag i samband med väderleksrapporterna i TV! När blomningen når Tokyo går hela stan ut, många av dem till Uenoparken, för att ägna sig åt den ädla konsten hanami = titta på blommorna.



Och är man bara något barnsligare lagd så kan man köpa sig en Hello Kitty-bukett i närmsta blomsterstånd för ett par tusen yen. Jag tar vad som helst, bara körsbärsträden slår ut snart!
Allt gott,
Eva

tisdag 22 februari 2011

Hasselförvirring



Vad är ormhassel och vad är trollhassel? Dessa två blandas ofta ihop. För att det ska bli rätt så får man hitta lite stöd i tillvaron. Trollhasseln har "trolliga", dvs rufsiga, blommor, oftast i gult men ibland i orange eller aprikosrött. Trollhassel (eg hybridtrollhassel), Hamamelis x intermedia. Denna bild är tagen i stadsparken i Ängelholm i fjol, men det är läge för trollhasseln att blomma så här års. Min egen buske trilskas och vill inte blomma med mer än något enstaka rufs.



Ormhasseln, Corylus avellana 'Contorta' har ormiga grenar (samt väldigt oansenliga blommor). Det kan vara kul att veta att ormhasseln har både han- och honblommor på samma buske. Hanblommorna ser ut ungefär som fröställningarna på björk medan honblommorna är pyttesmå rosa tofsar, ni ser en sådan längst ner till vänster på bilden här. Kvisten är driven inomhus, så den är lite före sin tid även om den är vårblommande. Vanliga hassel, Corylus avellana har också han- och honblommor. Den är förstås på platsen för honblomman som nötterna (frukterna=avkomman) bildas. Ormhasseln ger inga nötter, utan den odlar man för de vackert ormvridna grenarnas skull. (Tack till alla som rättat mig i kommentarsfältet - ormhasseln kan visst ge nötter - men hittills inte hos mig trots att min buske är ca 10 år.)
Slut på lektionen,
Eva

måndag 21 februari 2011

Våren på väg


Solen lyser in genom fönstret i mitt arbetsrum och överallt i huset står kvistar som jag håller på att driva i blom. Idag njuter jag av körsbärskvistar. Jag tycker kontrasten mellan de skira vita blommorna och de mörka grenarna med "korviga strumpor" är så fin.
Jag rekommenderar verkligen att driva kvistar. Man kan prova med det mesta, varför inte bara några vinbärsgrenar eller annat du har mycket av.
Allt gott,
Eva
PS. Inget fusk med häftpistolen eller annat idag. Ca två veckor har det tagit innan grenarna som jag klippte av mitt eget träd slog ut. Att duscha dem då och då och kanske också snitta om dem en gång eller två är inte fel.

söndag 20 februari 2011

Morötter i fönstret



Svår motljusbild, men jag ville i alla fall visa min nya köksgardin med bland annat morötter och kål. Egentligen är det en sk löpare (alltså en långsmal duk) som jag satt upp två stycken av.
Efter att ha varit utan gardin här sedan inflyttningen för x antal år sedan blev jag ganska nöjd. Motivet från H&M gillar jag i alla fall skarpt.
(Säg bara inget till min man om att jag satt upp den med häftpistolen.)
Allt gott,
Eva

fredag 18 februari 2011

Dahlia på tallriken



I veckan hade jag kurs om sommarblommor och eftersom dahlior är en av mina favoriter så handlade en stor del av kvällen om just dahlior. På eftermiddagen fräschade jag upp mina historiekunskaper om dahlior i Elisabeth Svalins fina bok "Dahlior" som kom i fjol och längst bak fanns ett avsnitt om mat. Självklart skulle mina kursdeltagare bjudas på dahliasnacks. Så här såg de ut!



I källaren hittade jag några saftspända knölar som kunde offras. De tvättades noga och fick sedan ligga och safta till sig lite till i en skål med vatten. Påminner lite om jordärtskockor, en annan knöl som också kan blomma fint.




Sen skalade jag dem med potatisskalare och då såg de ungefär ut som potatis! Nåja, därefter tärnade jag dem och wokade dem i olivolja med lite salt och sesamfrön. Tanken var att dahliasmaken inte skulle döljas bakom vitlök, chili eller något annat säkert kort. Tyvärr visade det sig att dahlior inte smakar något särskilt alls. Typ vattenkastanj, alltså lätt knaprigt vatten ungefär. Inte illa, men heller inget som jag kommer att offra blommorna för.



Pelargonkakan som serverades till kaffet gjorde större succé bland gästerna. Det är en vanlig mjuk kaka med apelsin som fått tillskott av finhackade pelargonblad från 'Dr Westerlund'. Det kommer jag att baka igen!
Ha en härlig helg!
Eva
PS. Om er omgivning tycker att ni är trädgårdsnördar så kan ni från och med nu alltid säga att ni känner någon som är värre. Det bjuder jag på!