söndag 21 december 2014

Julkalender 21

Jag firar fjärde advent med julens ljuvaste blomma - julrosen! En av mina favoritsånger till jul handlar om den här: Det är en ros utsprungen... Jag vet att det är en trädgårdsväxt och att den ibland krånglar lite inomhus (för varmt, för torrt, för mörkt) men ändå: Den är så underbart vacker.
 Att titta nära på blommorna när de är i knopp, nyutslagna, fullt utslagna, till början att vissna. Jag gillar dem i alla stadier!
Här en liten samplantering med plättar i luften, Muehlenbeckia, som jag tycker blev riktigt fin. När de blommat över brukar jag sätta ut dem i växthuset (vanligt kallväxthus funkar här i Skåne - annars kanske garaget eller något annat svalt rum finns). Där får de stå tills det går att gräva i rabatten. Då åker de ner på en halvskuggig plats och med lite tur blommar de sedan år efter år - vissa redan i november milda höstar, andra väntar till mars, april.
Ha en underbar söndag, och julstressa inte - det blir jul ändå!
Eva

4 kommentarer:

Merja sa...

Så fint att kombinera de två!
Trevlig sista advent!

Fröpåsen sa...

De är jättevackra och jag gillar också plättar i luften. Som en modern "Hemtrevnad" som är mycket svårare att hålla liv i. Själv har jag gått all in på hyacinter :-)

Felix sa...

Så vackert med samplanteringen med julros och plättar i luften.

Jag passar på att önska mig "Den lilla gröna". Jag har för mig att jag har den någonstans, men hittar den inte just nu... ;-)

Julhälsningar
Elisabet

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Ja okej det är så, det är inte bara jag som har svårt att sköta den inomhus.
Jag håller med den är för ljuvlig!

Kram Ewa :)