tisdag 9 december 2014

9 Julkalender

Granen står så grön och grann i stugan. Vi har faktiskt börjat tala om att skippa julgran i år, maken och jag, men 16-åringen protesterar så det blir nog en gran i alla fall. Fast jag kunde annars nöja mig med en vacker rumsgran, Araucaria heterophylla. Den är både skir, härligt grön och så mjuk och skön att den känns som en extra vänlig form av gran. Inte barrar den heller.
Rumsgranen var väldigt populär vid förra sekelskiftet och har fått lite av en revival de sista åren. Tänk på att den inte får torka ut för hårt (men förstås inte tål att dränkas heller). Det cirkelrunda pyntet med fåglar köpte jag i Köpenhamn i fjol, resten har jag haft längre än jag minns var de kommer ifrån. Men jag lovar, rumsgran är lika fin utan pynt. Och man kan ju faktiskt ha både vanlig gran OCH en rumsgran.
Juligaste hälsningar,
Eva
PS.Tycker du det är svårt att kommentera på bloggen? Du vet väl att du inte måste ha ett google-konto utan kan publicera som "Anonym". Klicka på  ordet "kommentarer" och gör så här:
Kollar du i söndagens inlägg så ser du hur du kan vara med och vinna din favoritbok genom att kommentera, så det kan löna sig att lära sig!

8 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Rumsgran har jag börjat att gilla mer o mer, vet bara inte riktigt var jag ska ha den. Hittar jag bara platsen köper jag en:) Din ser i alla fall väldigt söt ut med sitt pynt:) Ha det gott/Monne

Hällan sa...

Tvekar lite inför att köpa inneväxter då jag försummar dem under trädgårdssäsongen. Din rumsgran ser så fin ut med lite pynt så jag slår nog till ändå. Kanske skulle man kunna ställa ut den över sommaren?
//Ulrika

Med fingrarna i (j)orden sa...

Jag håller med att det är svårt att ha krukväxter inne under sommaren, men rumsgranen från förra julen höll sig fin till oktober då jag var bortrest i två veckor, så det blev till att skaffa en ny i år.
Eva

Med fingrarna i (j)orden sa...

Jag håller med att det är svårt att ha krukväxter inne under sommaren, men rumsgranen från förra julen höll sig fin till oktober då jag var bortrest i två veckor, så det blev till att skaffa en ny i år.
Eva

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Gillar rumsgranen, har den ute i kruka på sommaren också och den trivs jättebrA.
Växer så det knakar, gillar!

Ha det gott, kram Ewa :)

Merja sa...

Köpte en i fjol som knappt växt ett dugg! Men jag ska väl inte gnälla...den ser fortfarande grön och fin ut. Såg att Granngården här hade stora fina exemplar för bara 99kr. Kanske slår jag till på en till:)
Ha det gott!

Elisabeth G Wahlgren sa...

Fick i min hand en stor rumsgran, 170cm hög. Den gamle ägaren hade fått den i 50 årspresent. Under flera år hade de den som julgran men nu fick den inte plats längre. Ägaren är nu 75 år och jag hoppas kunna ha den 25 år till!

Anonym sa...

Hej Jag blev med rumsgran när Ica Emporia sålde en massa växter för 20 kronor Detta var i augusti men jag tänkte framåt och där är vi idag Jag har den mjukaste och gulligaste granen en rumsgranmed små små lampor och lite pynt från danska sidan Jag njuter GLAD JUL hälsningar Yvonne Larsson i Malmö