fredag 12 december 2014

Julkalender 12

 Idag, den 12 december, är det julstjärnans dag. Kanske inte så viktigt egentligen, men det kan väl vara trevligt med lite uppmärksamhet för denna juliga krukväxt som blivit symbol för julen så långt hemifrån.
Julstjärnan kommer ursprungligen från Mexiko och blev stor i Sverige på 1960-talet. Även i övriga Europa är julstjärnan en given julblomma. Den här sorten heter 'Jester' och har något tulpanformade blommor. Den är extra tålig mot uttorkning och väldigt hållbar.
Det finns oändligt många sorter, men i handeln är de sällan namngivna. Det beror främst på att utvecklingen går så fort framåt. Odlarna byter sorter nästan varje år för att det kommer någon som är mer hållbar, kräver mindre värme eller har andra bättre egenskaper än de gamla.
Själv är jag rätt förtjust i de här spräckliga varianterna. Snygga helt enkelt, men det är förstås en smaksak. Den uppstammade julstjärnan, på första bilden, gillar jag också. Har du någon favorit bland julstjärnorna?
Ha en riktigt härlig julstjärnans dag!
Kram
Eva
PS. För snart ett år sedan dog min pappa, helt utan förvarning. Det känns tomt efter honom, inte minst nu när årsdagen närmar sig. För att hedra hans minne - och inte minst hans skrivarådra - skickar jag med ett exemplar av hans första deckare, Backgammon, till de tre första av er som handlar i min webshop för minst 200 kronor innan till den 18 december. Skriv "Janne" som rabattkod.

5 kommentarer:

♥ Hannele på Hisingen sa...

Visst är den fin ♥

Furulunden sa...

Så fin i flere fargevarianter :)

Jenny sa...

Jag gillar den där Jesper, har den också. Den spräckliga är också fin. Jag gillar de flesta.

Jenny

Jenny sa...

Jester ska det ju vara!

Jenny

Med fingrarna i (j)orden sa...

Tack för kommentarer. Kul med felskrivning Jenny - min son heter Jesper så det hade ju varit roligt om han fått en egen julstjärna.
Kram Eva