tisdag 16 december 2014

Julkalender 16

Att göra isskulpturer är kul - lite pyssligt - men inte svårt. Och det blir fantastiskt vackert!
Börja med att leta upp formar. Plastförpackningar som det varit glass eller yoghurt i funkar bra, men jag har även en form som är köpt för islyktor (den grå i bakgrunden.) Bottna med lite vatten, låt frysa till och lägg sedan i blad, blommor, barr, nypon eller vad du har (inget måste men det blir vackrare med natursaker i tycker jag). Häll på lite vatten, frys igen så att bladen "sitter fast" och fyll sedan på med ytterligare vatten tills du är nöjd med "djupet". Vill du ha många lager får du frysa fler gånger. Enklast är detta om det är minusgrader ute, men det går även att göra i frysen.
 När det är klart vänder du formen upp och ned, knackar lite försiktigt i botten -och vips har du en skulptur eller ljuslykta. Bara att sätta ner ett blockljus (värmeljus funkar inte lika bra tycker jag), men ett gravljus kan också funka, och tända. I min ljuslykta har jag lagt nypon, julrosor (lite utblommade) och buxbomsblad.
Mysig tisdag på er!
Eva
PS. Jag vill gärna tipsa om Trädgårdsakademin där du kan utbilda dig inom trädgårdsdesign. Jag medverkar med några artiklar på deras hemsida.


3 kommentarer:

Merja sa...

Tack för påminnelsen! Hade helt glömt bort det där:)
Jätte fint med lager på lager!!
Ha en bra dag!

Alen Trädgård sa...

Kul med islyktor men så himla trist att det inte är frost ute:( Testade en gång att sätta ut en islykta i plusgrader och det tog inte lång stund innan den flöt iväg:) Ha det gott/Monne

Jenny sa...

Vad fint! I frysen får det inte plats något, så det blir väl till att vänta på minusgrader.

Jenny