tisdag 1 november 2011

Upp och ner i trädgården

Höstens trädgårdsarbete handlar till stor del om att ta hand om alla krukor som varit planterade med diverse sommarblommor. De flesta åker in i förrådet, men när det blev fullt fick resten stå kvar under trädgårdsbordet.Tömda på innehåll och stående upp och ner klarar de sig bäst mot frosten. Jag har gjort misstaget något år att låta krukorna stå kvar med jord i, men då kan man räkna med att de spricker - även de sk frostsäkra är i riskzonen då. (Det enda som klarar hård frost enligt min erfarenhet är korgar och dem i frigolitliknande material.)

Zinkbaljorna tål inte heller att stå kvar ute under vintern, eller rättare sagt - de måste tömmas på vatten. Annars finns risken att botten släpper och de börjar läcka till våren. Upp och ner är det som gäller här också, alltså!

Upp och  ner i trädgårdsvärlden när luktärterna blommar i november, eller? Sida vid sida med höstfärgade buskar och träd och nedsinglande löv blommar många sommarblommor fortfarande för fullt. Vid en promenad i kvarteret igår såg jag såväl tagetes som femtunga och lejongap i fullt flor. Vi har haft en härlig period med fina höstdagar och kring 10+ så det beror säkert på det. Härligt är det i alla fall!
Hur förvarar ni era trädgårdsmöbler och krukor över vintern?
Allt gott,
Eva

12 kommentarer:

Susie på Stjärnarve sa...

Visst är det upp och ner, men det är underbart skönt!
Nästan alla våra trädgårdsmöbler har åkt in i trädgårdsboden och/eller garaget, men det stora glasbordet och soffan förvarar vi som vanligt på altanen - under tak och övertäckt med presenningar. Fungerar bra!
Egentligen skulle man ju bara ha möbler som kunde stå ute året om, teak sägs ju bara bli vackrare med åren t.ex.

gunsan sa...

De flesta krukorna står i källaren men några har hamnat upp och ner under planteringsbordet.Trädgårdsmöbler och sånt hamnar i källaren.

Anna Vattenkanna sa...

Jag har alla mina terrakottakrukor utomhus. Tömda och staplade upp och ner. Då blir de inte så uttorkade har jag kommit fram till. Enklare att vattna upp på våren när man vill plantera nu genast :-)

Utemöblerna står kvar och klarar vintern. Vi har ingen plats att vinterförvara så får välja material efter det systemet.

Kram Anna Vattenkanna

Christina sa...

Ja, nu är det dax att "boa" citronen och limen, så att utemöblerna får plats i uterummet. Vilken höst vi har! Plockade precis in en bukett med lejongap. Härligt så länge det varar!/Christina

Alen Trädgård sa...

Visst är det härligt varmt för årstiden, hoppas att vi kan ha det så här ett bra tag till:) Vi har ju fördelen av att ha ett före detta stall, så dit bär vi allt som ska in för vintern. Ha det gott/Monne

Sabelhagens Olivlund - Maria sa...

Så hjärtknipande söta luktärtor! Jag tycker det är underbart väder nu.
Jag låter mina trädgårdsmöbler stå ute året om, de är i teak. Lite slarvig är jag med krukorna, men de har klarat sig hittills. Jag försöker tömma dem på jord och ställa in i förrådet. Flera har jag framme på trappan med en liten gran med ljus i.
Kram

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Krukor och möbler förvaras i förrådet. Även om de inte har fått flytta in än... :) Måste fixa det nu snart. Man vet ju aldrig när snön kommer här uppe i norrland.. ;) Ja, det är helt fantastiskt vad det blommar. Nästa vecka fyller jag år. Det vore ju smått fantastiskt att få plocka en födelsedagsbukett i november.. :)
Kram!

Monica sa...

ja mina krukor får stå i växthuset för det använder jag till lite förvaring av pynt krukor och trädgårdsmöbler under vintern.

Ja det är upp och ner när det blommar så mycket den första november men det är mysigt med denna värme så man kan varaute hela dagarna. ha en go vecka kram Monica

Monica sa...

Här i Hudik har vi haft några frostnätter men nu om dagarna är det varmt, idag 14,8 varma.....riktigt skönt.
Kolonin är vintrad och där är allt upp och ner också. Har inte så stora förråd utan förvarar mycket utomhus.
Nu njuter jag av promenader och handarbete. Snart börjar kollen i frökatalogerna.
Monica/Livsnjutare

Merja sa...

Dom flesta krukorka flyttar jag ner i källaren. Har en Lindesbergskruka i frigolit som står ute året om med olika innehåll beroende vårstid. Just nu en större en.
Fint med blommande luktärtor än:)
Ha det gott!

Glädjekällan sa...

Mycket upp och ner här också. Hösten har varit så mild att det var först igår som fuchsior och afrikas blå liljor fick flytta in till vinterförvaring.
Har köpt ett biologiskt medel mot svartfläckssjuka på rosor. En svamp som står ut en annan svamp. Har visserligen bara sprutat en gång i år men när jag gjorde det funderade jag på om det även skulle fungera på buxbom.
Ha det gott
Birgitta

JennyW sa...

Ja tänk vad märklig vår natur kan vara. I år har vi blommande luktärter i november och förra året var allt täckt med vit snö..

Förra helgen plockade jag ihop mina krukor och mina utemöbler på kolonin. Krukorna fick flytta in i stugan och möblerna tvättade jag av och ställde under tak där dom får vila till nästa år.