tisdag 15 november 2011

I startgroparna


För många är hösten en årstid som står för vissnande, slut och kanske till och med död. Men då har de inte tittat närmare på växterna! De flesta buskar och träd är nämligen redan i nionde månaden, de bara väntar på att vattnet ska gå så att de kan blomma ut. Bildligt talat alltså. Men knopparna är där redan, bara vi vill se dem. Till och med på helt avlövade träd kan man se hur knopparna håller sig beredda. Det här är min kamelia som är full med löften.

 Magolian har ju överlevt på jorden sedan dinosauriernas tid, kanske inte så konstigt att de till och med klär in sina knoppar i päls för att klara kylan. Men där innanför väntar "bebisarna" - de väldoftande blommorna.
Till och med svavelpionen har svårt för att vänta på våren. Den har redan skjutit upp lackröda knoppar i rabatten. Jag brukar lägga lite granris över i januari när jag slaktat julgranen, men lite snö skulle göra samma nytta. Och ärligt talat tror jag de klarar en barfrostvinter också.
Gå ut och kolla din vårtecken också - de finns där jag lovar!
Allt gott,
Eva

10 kommentarer:

Anja sa...

Så är det! Den 'grymma döden' är en förutsättning till Liv - eller vad det tvärtom;)?
Min kamelia ser ut som din, Eva, - fullproppad med knoppar. I min svala men lysrörsstinna källare brukar den slå ut efter jul.

Susie på Stjärnarve sa...

Så skönt att någon kan se det vackra i allt det trist just nu! Själv har jag lite svårt för det, men nu blev jag inspirerad och ska ta en rundtur strax!!

Kristina Bonander sa...

Ja, det är verkligen otroligt med varmvädret. Planterade till och med en jättemagnolia, å jobbets vägnar, bara för några veckor sen. Efter lite resonemang med trädgårdsmästaren på Zetas beslöt vi oss för att det skulle gå bra tack vare blidvädret. Jorden är ju fortfarande varm. Busken var full av knopp, och precis som du beskriver, inlindade i värmande päls.
Hälsningar
Kristina

Helena sa...

Hoppfullt med camelians knoppar!Mina är oxå på 'G' .-)
Även magnoliorna så visst lite vårkänsla särskilt som mitt prydnads körsbär står i blom oxå...
KRAM från mig!

billan sa...

Tack för dina ord....känns hoppfullt!
Kolsvart ute nu, men jag lovar och svär att jag ska ut och leta vårtecken när gryningen kommer:)

Sophia Callmer sa...

Visst finns de, knopparna. Böjde till kaprifolen så den följer sin klätterställning lite bättre, full med knoppar, och visst har nästan allt om man bara tittar efter knoppar som bara står på vänt. kram Sophia

Marina sa...

Det känns hoppfullt när man hittar sådana livstecken. Min kamelia har massor med knoppar men magnolian har jag inte kollat på faktiskt.

Kram!

Anonym sa...

Precis ett sådant inlägg jag behövde! Det är så härligt att få drömma om våren i novembermörkret. Naturen är fantastisk! Kram Hanna

Monica sa...

Här i Södra Norrlands kustland är det lite kärvare. Har inte kollat på knoppande buskar ännu men nu måste jag ju ut och kolla och fotografera. Vi har ju i alla fall zon 4 så.....

Berit sa...

Nu måste jag ut och kolla om nått står i knopp hos mig.Såg att pärlhyacinterna var på väg upp nu, men de har bara tagit fel på årstiden:)
Ha en underbar dag!!