tisdag 8 november 2011

Underverk utanpå

Ni är många som visat höstens underverk på bloggarna de senaste veckorna. För visst är det något helt fantastiskt, denna skiftning. Kanske lika makalöst som knoppsprickningen på våren. Detta är min japanska lönn, Acer palmatum 'Osakazuki'. Svårslagbar.


Min katsura, Cercidiphyllum japonicum, har jag tvingats flytta ett par gånger. Den var ett impulsköp och det tog ett tag innan jag hittade rätt plats. Tyvärr vill den inte ge mig de där anslående höstfärgerna som jag drömmer om. Kanske har hösten varit för mild helt enkelt. Men strax innan den släppte det sista bladet bjöd den i alla fall på den här uppvisningen. Inte illa.

Även bland perennerna finns det många vackra höstblad. En favorit är den italienska munkhättan, Arum italicum. Dessa blad kommer på hösten och står sedan grön och fin hela vintern, även om de kan ta skada om det blir mycket skiftningar i vädret. Vintergrönt är mer än barr och buxbom, mina vänner!
Idag vill jag gärna se fler kommenterar och fler som "slåss" om tulpanlökarna som jag har till utlottning. Du som är flitig och kommenterar varje dag får en lott per dag. Tulpanlökar kan man sätta riktigt sent och ändå få fin blomning. (Och är det redan tjäle där du bor så kan du sätta dem i krukor.)
Allt gott,
Eva

24 kommentarer:

Katarina Bjurö sa...

När jag tittar ut i min trädgård förstår jag hur det skulle kunna se ut..tack för att du fått mig att inse att hösten kan "blomma" inte bara med röd-gula färger men också olika gröna nyanser. Det ska jag bygga vidare på!

gunsan sa...

Kul att du visade en bild av den Italienska Munkhättan.Hittade min när jag städade i trädgården.Var inte säker på om namnet.Men nu ser jag att minnet inte gott helt förlorat.Trodde att det var en Munkhätta jag hade.Och så blev det en lott till.Ha det gott.

Tiger sa...

Hösten är så vacker med alla skiftningar i naturen! När jag väl accepterat att sommaren är slut, njuter jag av hösten - i år är den dessutom varm och skön. Men blommande tulpaner till våren är inte illa det heller... ;-)

Hösthälsningar
Elisabet

Anonym sa...

Hej hej, vilka härliga bilder!
Kniper nu en lott till,
/Kicki
vartomt@hotmail.com

Iréne JB sa...

Den där munkhättan var ett bra tips! Ska nog se om det inte finns plats för den någonstans i mina rabatter.

Susie på Stjärnarve sa...

Hur har jag kunnat missa att du har utlottning på tulpanlökar!? Men det har "varit mycket nu" som man brukar säga.
Munkhättans blad var otroligt vackra, måste nog skaffa mig några sådana. Men...jag har för mig att dom gillar sur jord. Kan det vara så illa?

Blomkärringen sa...

Visst är det vackert med höstfärger och fina blad, som en andra blomning!
Jag börjar tänka mer och mer på vackra blad och vintergröna perenner (sen dess har det varit meterdjup snö på vintrarna (:D ) Vackert som kant när resten av rabatten är trist och nerfrusen. Ha det gott!

Helena sa...

Visst är den svår slagen 'Osakazuki'!
Lustig samma historia här vad gäller Katsuran :-) Spontan köpt,felplacerad o flyttat.Inte heller nån höstfärg på bladen o ingen 'pepparkaksdoft'heller...
Har satt tulpaner i december när det var flera dec.snö :-)så i år är det inga problem!
KRAM från mig!

Annica sa...

Munkhättans blad var fina...men jag gillar inte gröna blad på hösten :) Som när tex lupinerna blommar om...det ser sjukt ut och får mig bara att tänka på sniglar :) Tur vi är olika!

Gunilla sa...

Hösten är ju en fantastiskt färgsprakande tid.
Jag kan inte ha de japanska lönnarna hos mig för de klarar inte vintern. Men jag får hitta några andra växter som ger lite japaninspiration.
Blodflädern har jag och den är riktigt fin men den skiftar inte färg utan den är ju ständigt mörkröd.
Snygg iallafall och ger en färgklick.

Ha det gott

Jenny sa...

Har ett japanskt körsbärsträd utanför sovrumsfönstret (inte mitt träd dock men ändå) och det ger mig glädje och vackra skådespel året om! Så glad för det!

Karin - Mina Rum sa...

Jag har ingen egen Katsura men mina föräldrar har en. Den har nog hamnat helt rätt hos dem för i år bjöd dem på färgsprakande skiftningar och en underbar doft.

Kram, Karin

Christina sa...

Katsuran är en önskeväxt hos mej! Man blir så sugen på en sån, när man hör att den luktar nybakat!/Lila-Christina

Annie - Annalunda sa...

Ja vilka färger! Det behövs verkligen nu den gråa hösten... väldigt fiffigt egentligen! :)

Kram Annie

IreneL sa...

Härligt med vackra höstfärger! Jag måste nog skaffa mig en japansk lönn. Vilken fin färg din har!
Ha en fin kväll!

Katarinas trädgård sa...

Jag håller med; det finns betydligt mer vintergrönt än barr och buxbom (även om de är de bästa...) Arum italicum är en ny favorit här sedan förra året, vilka underbara blad! /Katarina

Inger sa...

Ovanligt färggrann är väl denna höst, de glada färgerna behövs verkligen.
Kram

Sabelhagens Olivlund - Maria sa...

Så fina blad. Den japanska lönnen är underbar.
Kram Maria

Trädgården på Waldemars sa...

Visst är munkhättan fin!och den röda lönnen är ju helt glödande vacker!
/mia

Tant Otteskrufv sa...

Jo det finns allt några plättar utan lök kvar att gräva i... Och katsura...färg får den allt men själva väntar vi på den där omskrivna kakdoften...

Carolina sa...

Lönnar är härliga :)

♥ E L ♥ sa...

Många förvirrade blommor & växter som i sin längtan efter värme redan har kommit upp, stryker nog snart med i den första frosten. Det är kallt i kväll!
Kram från Eva Linnea

Frasses Hus sa...

Här hos mig har nästan alla träd och buskar tappat sina blad. Osakazukins blad ligger som en röd matta på marken under men klematisen 'Summer snow' blommar än där den klättrar i en syrenbuske./Anna-Karin

Anna-Maria AMJ trädgårdstjänster sa...

Italiensk munkhätta har jag inte provat, det lät spännande men jag vet inte ens om det funkar här uppe! Vet du? Det var väldigt vackra blad på den.