onsdag 9 november 2011

Klimatsmart mat

Kan vi rädda världen genom att odla grönsaker? Kanske inte helt, men vi kanske kan bidra lite grand. I ett pressmeddelande från Sveriges lantbruksuniversitet läser jag nämligen att baljväxter kan bidra till att minska utstläppen av växthusgaser. Alltså minska klimatförändringarna.
"Det går åt 35–60 procent mindre fossila bränslen till baljväxtgrödor och baljväxtbaserade betesmarker än till kvävegödslade spannmålsgrödor eller vall. Detta beror primärt på att det inte finns något behov av kvävegödsling i baljväxter och att kvävebehovet blir mindre i efterföljande grödor i växtföljden. Dessutom resulterar produktionen av kvävegödselmedel i betydliga emissioner av CO2 och N2O." skriver SLU.
Lika bra att beställa hem rejält med fröer av sockerärter och störbönor inför nästa års odlingssäsong. Måste också ta upp odlandet av bondbönor. Det var ett par år sen sist och jag har saknat dem så. Vilka baljväxter brukar du odla? Har du sorttips så tar jag tacksamt emot det!
Ha en underbar novemberdag,
Eva
PS: Utlottningen fortsätter. Det enda du behöver göra är att skriva en kommentar (fast länk ger extra lott).

24 kommentarer:

Christina sa...

Brukar odla lila bönor, tycker dom är så goda. Synd att dom blir gröna när man kokar dom! Blev så inspirerad av Fredriksdals stora böntorn. Så jag har tänkt att prova bondbönor på stör!/Lila-Christina

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Det var bättre förr... är en devis som allt oftare kommer till mig... Dvs bl a mathållningen var bättre förr, mindre kött och mer baljor och annat miljösmart.
Ha det gott! kram H.

gunsan sa...

Har odlat sockerärtor i sommar.blev massor.Varje gång jag gick förbi smaskade jag i mej ett par sycken.Så goda att äta så.

Gunilla sa...

Jag har inte odlat några grönsaker över huvudtaget men jag tror när jag kan passa grönsakslandet mera på sommaren så kanske det blir.

Jag har bara ögonfröjd i trädgården än.:o)))

Ha det gott
Gunilla

Anja sa...

Hej Eva!
Även jag läste idag i GP om detta - en gammal kunskap som fått nytt fyr!/Anja

Kristina Bonander sa...

Användbar kunskap om baljväxter som du ger oss. Till baljväxterna hör ju också exempel blodklöver som kan användas som kvävegödsling. Lite samma princip sas.
Hälsningar
Kristina

Tiger sa...

Jag brukar odla sockerärtor, gula vaxbönor och ibland även blomsterböna. Vaxbönorna går mycket bra att frysa in (efter kort stund i kokande vatten). De är väldigt goda, speciellt till fisk.

Har redan länkat till tävlingen.

Hösthälsningar
Elisabet

Susie på Stjärnarve sa...

Själv odlar jag ju inget ätbart, men jag är god kund hos dom lokala bönderna som odlar ekologiska grönsaker.
Har glömt att påpeka att jag naturligtvis har lagt en länk till din blogg!

Anonym sa...

Hej hej, sockerärtor är den enda baljväxt som jag odlar. Barnen (och vi vuxna) älskar att gå och plocka dem och smaska på. Kniper en onsdagslott också!
/Kicki
vartomt@hotmail.com

Alen Trädgård sa...

Jag ju inte direkt en grönsaksodlare men jag borde kanske börja med det om man kan rädda världen:) Den enda baljväxen jag odlar är nog luktärten är jag rädd:) Ha det gott/Monne

Dagliljan sa...

Mina favoriter är lilla haricot verten Allegria. Helt underbart mör och trådfri.
Bland ärtorna är favoriten Golden Sweet, klättrare, går att sprita om den förvuxit sig. Likadant gör jag med en ny Borlottiböna som heter Rob Splash, äter baljorna som unga eller skördar bönan sen. Ganska mjölig sort.

Anna-Maria AMJ trädgårdstjänster sa...

Bönor är så snygga med sina färger och former men jag är inte så förtjust i smaken...Har du ngt bra recept så mottages gärna!

Blomkärringen sa...

Att odla mer egna grönsaker är absolut ett mål, men varje år verkar inte tiden riktigt räcka till. Men nästa år ska jag.. Istället handlar jag från en god vän som odlar och säljer ekologiska grönsaker, mums!
Men i väldigt liten skala, krukor och i en båge blev det sockerärten golden sweet, purpur-böna och en blondböna, gammal sort som heter 'Crimson Flowered' som får fina rosaröda blommor. Blev ingen stor skörd men det var gott att plocka in till maten eller bara ta sockerärtorna när man gick förbi! Ha det gott!

AnnCharlotte sa...

Oavsett om det räddar världen eller ej är det många fördelar med egenodlat ändå...
Ha det bra :)

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Jag älskar mina bondbönor. Verkligen en höjdpunkt på året när det är första skörden. Har kört stenhårt med Threefold white i flera år. Den är supergod. Provade även en rödblommande sort i år. Crimson flowered. Inte alls lika bra ... Kul att kunna vara miljösmart och samtidigt odla godsaker.. ;)
Kramar!

IreneL sa...

Jag är dålig på att odla bönor! Håller mig till mina blommor! Men intressant att få lära sig nya saker när man tittar in hos dig!
Ha en fin kväll!

Helena sa...

Sockerärtor tycker jag om.
Svärmor så jag får :-)
KRAM från mig!

Carolina sa...

Tänk vad bra om vi kunde slippa en massa gödning ut i våra vattendrag!

Jenny sa...

Sockerärtor direkt från landet är bland det bästa som finns! Längtar till nästa odlingssäsong när jag äntligen kan börja odla igen efter flera år utan odlingsmöjligheter... Länkar till dig ikväll igen ;)

Inger sa...

Alla bidrag till en bättre miljö behövs.
Kram

Berit sa...

Jag älskar att gå och äta sockerärtor så det är nått jag alltid odlar.jag har haft jing och jangbönan också i år men mest frö det vackra fröets skull:)
Ha en underbar dag!!

Karin - Mina Rum sa...

Jag hade bondbönor för första gången i år. En klar favorit som kommer att få återkomma nästa år. Bra om man kan bidra till ett bättre klimat i samma veva också.

Kram, Karin

Trädgården på Waldemars sa...

Jag är ju ingen grönsaksodlare men för att hjälpa till så är det kanske dags att börja...för vår framtids skull...
kram mia

Flitiga Lisa sa...

Bra teori som inte alltid funkar i praktiken men jag ska inte fördjupa mig för mycket i det.
Jag odlar i zon 4-5, lite kallt alltså och sniglarna är galet förtjusta i mina brytbönor så det är lite kämpigt om man säger så.
Jag har de senaste åren satt främst
brytbönor i ett par stora zinkbaljor invid en vägg. Skörden blir dubbelt så stor som i grönsakslandet. Lite pyssel kanske men det är det värt.