måndag 7 november 2011

Mitt i steget

I höst har vi låtit renovera vår yttertrappa. De gamla saltglaserade plattorna från 40-talet var lite spruckna redan när vi flyttade in för 12 år sedan, och varje vinter har snö och is tagit sig under plattorna och sprängt sönder några till. Men så hittade vi begagnade plattor på Kullabygdens byggnadsvård och fick tag i en duktig hantverkare. Så - nu - äntligen efter många års planering är trappan hel igen. Vi fick visserligen köpa till några nytillverkade plattor i gammal stil för att det skulle bli klart, men jag är mycket nöjd.
Tidigare har jag närmast belamrat trappan med krukor - mycket för att dölja alla spruckna plattor och för att besökare inte skulle riskera snubbla och göra sig illa på hålen - men nu vill jag visa upp den och har bara ställt ut några få.

I den stora krukan växer en kärleksört samt en silvrig alunrot. Alunrot är verkligen toppen att ha i kruka, jag tycker ofta de försvinner mot den bruna jorden, men i kruka kommer de fram och kan visa upp sig rätta jag. Om man har en frosttålig kruka brukar de också överleva utan problem. Kanske måste jag tömma denna när det blir minusgrader, men än så länge njuter jag.
Här samsas en annan alunrot med ett kopparstarr - också ett gräs som verkligen gör sig bäst i kruka och som tar upp trädgårdens höstfärger på ett fint sätt. (Jag har några som jag övervintrar i växthuset också!)
På ett annat ställe i trädgården har jag satsat på mer färg. Där står två rosblommiga krukor (från Blomsterlandet tror jag) med cyclamen och prydnadskål. Inte så dumt med något som lyser upp.
Börjar fundera lite på vad jag ska sätta i krukorna till advent. Jag vet att det är några veckor dit, men jag vill gärna planera i god tid.
Ha en skön vecka och lycka till i lotteriet!
Eva

20 kommentarer:

Blomkärringen sa...

Vad kul att "få tillbaka" den gamla trappen igen, den blev vacker. Alunrot är en favorit här också både i land och i krukor. Här (zon5) är det tveksamt om de klarar livet i kruka under vintern men vissa sorter går säkert. Ska i år försöka lista ut vilka som håller bladen fina hela vintern och vilka som vissnar ner här hos mej. Ha en bra vecka! (:D

Alen Trädgård sa...

Vad fint det blev:) Det är tur att det fortfarande finns duktiga hantverkare, att inte bara "slit o släng" mentaliteten existerar;) Har också börjat att fundera lite på adventskrukorna, får se vad det kan bli:) Ha det gott/Monne

Kristina Bonander sa...

Det här är verkligen "my cup of tea", att bevara istället för att göra om. Glaserade kerakmikplattor behöver få lite uppmärksamhet. Det blev verkligen snyggt!
Tack också för den utmärkta "I stället för buxbom" i AoT. Bra informationsruta om att känna igen skadorna. Fakta är oslagbart! Lätt annars att gripas av panik för minsta lilla fläck. Och alla goda alternativ till buxom! Användbart!
Hejsningar
Kristina

Anna-Maria AMJ trädgårdstjänster sa...

Snygga stenar i trappan. Vi har inte fått ngn snö än här uppe och hösten är varm så kanske kan man pröva cyklamen ändå...

Karin - Mina Rum sa...

Skönt att ha fått i ordning trappan. Det är ju det första intrycket man får av huset, så det är viktigt hur den ser ut.

Kram, Karin

IreneL sa...

Så fin trappan blev! Ja snart är det advent..det går fort tycker jag!
Ha en fin kväll!

AnnCharlotte sa...

Fint när man kan hitta stenar som de gamla så man slipper ändra...
Kopparstarren är en favorit hos mig.
Ha det bra :)

mammi sa...

Trappan blev verkligen snygg liksom
växterna
Ha det gott

Trädgården på Waldemars sa...

Gillar också alunrot, det finns så oerhört många varianter. Den höstfärgade du har är jättefin!
/mia

Spirande grönt - sa...

Vilken underbar ansiktslyftning trappan fått! Gillar din skånska trappa starkt:)

Ha det finfint,
Rebecca

cat sa...

Så himla fin trappa. Vad härligt att den gick att återställa.
Ha de gott. Catarina

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Fin den blev, trappan! Förstår att du är glad över den. Alunroten är en riktig pärla i trädgården. Och en stooor favorit här hos mig. :)
Kramar!

Carolina sa...

Vad fin trappan blev! Gillar också Kullabygdens byggnadsvård :)

Tiger sa...

Så fin den "nygamla" trappan blev! Fina blomsterarrangemang har du också!

Hösthälsningar
Elisabet

Berit sa...

såå fin trappen blir, så nu blir det till att bara sitta där och njuta:)
Ha en underbar dag!!

Katarina Bjurö sa...

Trappan är så snygg till ert tuffa hus!

Annica sa...

Vi skulle också ha fixat trappan... visserligen är den i trä och enklare men det blir liksom aldrig av :)

Gunilla sa...

Vilka fina arrangemang.

Ja nu kommer julen med stormsteg fast jag har inte invintrat ännu. Idag plus 10 så det känns verkligen avlägset.

Ha det gott

♥ E L ♥ sa...

Då blir det en rosa jul hemma hos er? Allt är okej!
Kram från Eva Linnea

Inger sa...

Så snygg trappan blev:)