måndag 4 januari 2010

Ute blir inne


För inte så hemskt länge sedan var utomhusvistelse lika med arbete. Man slet på åkrar och levde större delen av sitt arbetsliv under bar himmel. Inte förrän vid industrialiseringen på 1900-talet började människor flytta in till städerna och jobba i fabrik = inomhus. Men då hände något - att vara ute när man var ledig blev inne. Och trenden har bara fortsatt. Nu jobbar nästan alla inne och vi vill vara ute så mycket vi kan, så fort vi är lediga. Och om inte sommaren räcker till så bygger vi uterum och växthus som förlänger ute-säsongen. Här är mitt eget bevis: mitt precis ett år "gamla" växthus.Trend nr 7: Inreda ute
Vi har inte bara flyttat ut oss själva, utan flyttar ut mer och mer av vårt liv i trädgården. Vi äter ute, vi vilar och läser ute, vi umgås, vi badar (pool eller utebadkar) ute och leker ute. Ja, vi till och med arbetar ute (laptopen kan man ju ha med överallt) och talar i telefon ute - den tanken var inte ens uppfunnen för 30 år sen. Och så gör vi så fint vi kan omkring oss genom att köpa möbler dyra som tv-soffor, plantera krukor och bygga spaljéer. Vi boar in oss så till den grad i vår utemiljö att vi skapar "rum" i trädgården, små krypin där vi kan koppla av på olika premisser. En ensam stol för tänkande, en hängmatta för middagsslummern, en matsalsgrupp för umgänge och så vidare.En liten bersåmöbel är ju nästan ett måste. Inte sämre med en bukett nyplockade blommor på bordet - även ute. (Jag älskar min hjärtmöbel!)Nu är jag inte världsbäst på inredning, så jag tar med några exempel från andras trädgårdar för att tydliggöra vad jag menar. Ovan en bild från Kristina Mandahls och hennes mans Åke Axelssons trädgård i Ramlösa, Helsingborg. Hon är så bra på att göra det snyggt att hon fick priset "Årets vackraste trädgård" av Drömhem&Trädgård 2009. Uteplatsen med pergola är ett bra, och snyggt, exempel på hur man inreder ute i dagens trädgårdssverige.Keramikern Rolf Bengtsson och hans fru Gunilla har en fantastisk trädgård i skånska Rögle med många trädgårdsrum. Jag besökte dem på Trädgårdsrundan i juni en regnig dag då de till och med tänt en brasa i ett av "vardagsrummen". Riktigt hemtrevligt är det!Den här trenden har naturligtvis följs upp av en mängd inredningsbutiker som inspirerar oss till att handla prylar till trädgården. Inte bara möbler utan allt annat som helt plötsligt "hör till". Det är svårt att inte dras med och förföras av allt vackert (även om man gärna får "hitta sin stil" - för då är man inte bara trendig utan också modern!). En av mina favoritbutiker är Hedentorps plantskola i Ängelholm där den här bilden är tagen. De säljer mest växter, men också en del saker att inreda trädgården med.
Hur gör du det mysigt i din trädgård?
Eva
Trend 7: inreda ute
Trend 8: sten och betong
Trend 9: svart
Trend 10: medelhavsträdgården

15 kommentarer:

Almbyboden sa...

Fantastisk pergola du visar i inlägget! Har nog för avsikt att under detta år förverkliga en pergola någonstans på tomten för att få ett sommarrum. Har inte bestämt var den skall placeras än men har lite funderingar kring detta och kanske under ett äppelträd, får se. Ha det gott! Marie

Marina sa...

Den här trenden gäller oss i högsta grad! Vi är gärna och mycket ute. Därför byggde vi ju uteköket i somras, för att kunna laga en del mat ute. Lugnet är ju för att förlänga och även för att skydda mot dåliga svenska somrar. Uterummet fyller ungefär samma funktion men lite större yta. Kram!

gittan sa...

Kristina och Åkes pergola föll mig i smaken och det blev allt några inspirations-bilder då jag var där. Vi jobbar på att kunna vara ute betydligt mer men än finns det knappt ens en sittplats värd namnet. Hoppas få en ändring på det i sommar. Växthus har vi ju men det är inte alltid vi får plats därinne. Ett uterum står högst på min önskelista!!!!

Kalo sa...

Jag använder favoritfärger, de blir dessvärre många ibland. Jag gillar att experimentera. Men framförallt är jag ute i trädgården Tänk vad bra jag mår när jag är ledig dagtid och kan vara ute varje dag.
Karin

Inreda Ute sa...

Visst är det kul att inreda ute och leta efter fina saker som man kan smycka rabatter och planteringar med. Detta är en trend som jag har anammat så till den milda grad att jag själv har startat en webbutik som heter just Inreda Ute. Välkommen att titta in på www.inredaute.se.

/Ulrika

http://camilla.tradgardsblogg.se sa...

Intressant inlägg om att vi flyttar mer och mer ut eftersom dagarna tillbringas inomhus. Din hjärtmöbel är verkligen "to die for"!! :) /Camilla

Lillianna sa...

Jag tycker det är jättetrevligt att man kan inreda ute oxå, det blir nog ännu mer framöver. Tror att den trenden har kommit för att stanna.

Jag kör inte svart utan vitt istället, med utropstecken i färg. Och sen har ju hela trädgården en massa färg i sig självt förstås.

Längtar till sommaren! Men vem gör inte det?

/Lillianna

Inger sa...

Naturligtvis, uterum är såklart en trend. Jag skulle väldigt gärna ha ett uterum men det får liksom inte plats och passar heller inte till vårt hus. Hur jag gör det mysigt i min trädgård? Tyvärr, det är en av mina svagare sidor. Jag gillar mest att t ex beskära och plantera, det är bästa avkopplingen för mig, ger mer än att försöka göra det mysigt.

♥ Eva Linnea ♥ sa...

I dag blev jag med större trädgård ! Det ska bli spännande att inreda den och gör mysiga hörnor här och där. Det bästa stället tror jag kommer att bli den uteplats som ligger under tak.
Kram

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Haha, det är nog första gången jag är inne...eller ute...altså, är tidigt med en trend! :o)

Fru C sa...

Inredning i trädgården, javisst. Men trend nummer 8 sten och betong den vill jag nog helst slippa. Och tänk om några år när all sten har blivit grön pga försurning. Ja, ja, smaken är ju som baken (delad)
Trenderna kommer och går men trädgård består!

Merja sa...

Den varma årstiden tillbringar vi gärna den mesta tiden ute, beroende på vädret. Vi har en altan på baksidan med morgon och kvällsol.Skugga den varmaste tiden på dagen. Där blir det många måltider och fika stunder. Även läsning:) Flera uteplatser i solen. Bänkar och stolar ute i trädgården. En hel del pynt ..både gamla och nya. det har nästan blivit roligare att "greja" ute än inne.

Anns Gröna sa...

Ah, den trenden är den bästa! Känns nästan som man är på rätt väg - trädgårdsrummen ökar för varje år. Och vi njuter i lika mycket i vart och ett av dem!
Hälsn
Ann

Lillebeth sa...

Svårt det här med trender, vill helst inte bli "smittad". Inte av någon slags högfärd utan mer för ögats fröjd. Önskar större variationer, överraksningar och mindre trendriktighet. I min trädgård är det nog växterna som spelar huvudrollen, de som bildar sk rum eller avgränsningar och stämningar. Även om jag säkerligen också "trendar". För mig är trädgård mest en upplevelse inåt.

Hannele på Hisingen sa...

Härlig hjärtmöbel.