lördag 30 januari 2010

Stillad abstinensDagar som idag när solen lyser från en klarblå himmel (nåvara att det är -9 mitt på dan) så får jag vårkänslor. Redan förra helgen sorterade jag min frösamling i de loppislådor som jag köpte i höstas så nu var det bara att ta fram och fotografera ordningen. En låda för grönsaksfröer, en för ettåriga blommor och en för perenner har jag!Igår damp det ner fröer från årets första beställning. Jag kunde inte hia mig, så häromdagen knappade jag in årets fröbeställning från Runåbergs. De har mycket ekologiska grönsaksfröer vilket jag gillar - dessutom är det kul med en liten entusiastisk fröfirma som deras. Jag har hälsat på hos Johnny och Barbro i Spekeröd och vet att de odlar "på riktigt" och kan sina saker.
Dillfröer är min favorit så länge fröerna ligger i påsen - det finns inga fröer som luktar så gott som de!
De stora fröfirmorna fyller förstås också sin funktion, så vid ett besök på Bär och grönt för att köpa såjord (vad annars?) slank det ner några sommarblommor från både Nelsons och Weibulls, även om jag fick tränga mig fram mellan kaninerna under pågående smådjursutställning. (De tyckte jag var knasig som intresserade mig mer för påsarna än för pälsdjuren, men om de bara visste hur bra jag mår när jag går där längs hyllorna och huvudet fylls av bilder av hur fint det kommer att bli i sommar.) Det blir säkert fler vändor till fröhyllan längre fram.Sen tillhör jag dem som gärna tar och sparar egna fröer (EF). Då känner jag mig så pysslig och sparsam ;) Kaffefilter är bra fröpåsar eftersom de suger upp ev fukt.


Två rariter hittade jag när jag sorterade fröpåsarna. Den vänstra är från föreningen Sesam som värnar gamla fröer. Som medlem kan man byta med andra medlemmar. Jag har bl a skickat äkta kastanj till Småland för några år sedan, annars har jag mest "fått". Röda kidneybönor ska jag definitivt så i år. Den högra påsen kommer från Linnés Råshult och är en gammal sorts ärta, 'Gotländsk blåärt' som jag ser fram emot att smaka. Jag beundrar alla som håller liv i gamla växter, oavsett om det är grönsaker eller blommor. De bidrar till vårt kulturarv!
Eva

21 kommentarer:

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Hej Eva! Jag har också börjat plocka fram och förbereda för våren. Det känns konstigt när det är mellan 10 och 20 minusgrader ute. Planteringsbrickan från Nelsons är på plats och plugg-lådorna ska laddas. Jag ger dem en chans till, sen skänker jag dem till nå´n som förstår sig på hur de ska hanteras.
Kram

Gela sa...

Jag har också börjat förbereda för vår och sommar. Sålådorna är framplockade, såjorden köppt och fröna snart sorterade... Här börjar jag nog så om några dagar, skall bli så roligt. Ha det så bra. /Gela

Sylvia sa...

Underbart! En sådan låda borde man ha...
Du har ju också en annan raritet från Råshult, Linnetagetesen! Hoppas nu de vill bli som de ska!

Sylvia sa...

Nu blir det lite galet när vi svarar via varandras bloggar... men visst, du kan vänta till april så där, och bara förkultivera dem några veckor.

Nora sa...

Tack för kommentaren på min blogg! Fotografering är verkligen en utmaning, men jag drömmer redan om alla fina (förhoppningsvis) foton jag kan ta i trädgården nu framöver. Du borde hitta Trädgårdsbloggar-gruppen på Facebook om du skriver in "Trädgårdsbloggar" i sökfältet längst ut til höger i det blå menyfältet högst upp på sidan (till höger om där man loggar ut). Sedan är det bara att klicka sig in på gruppen och bli medlem.

Gunilla sa...

En låda med Salvia Patens står på fönsterbänken och gror sådden har blivit ca 5 cm och nu har det börjat komma ytterligare bladpar så snart är det dax för omskolning. Det är mest besvärligt tycker jag, att så går ju an.
Jag har minskat mina sådder detta år, det blir lite ettåringa klätterväxter.

Ha det gott
Kramen/Gunilla

Fru C sa...

Våren känns väldigt långt borta just nu....Intressant det du skriver om fröer!

Inger sa...

Vilken ordning och reda och fina lådor för dina fröer. Lycka till med sådden!

Ninne sa...

ORdning o reda -fröer på freda....
Ja du sår nog de flesta dar i veckan. Jag säger Lycka till med sådderna.
KramN inne

Anonym sa...

Ja nu börjar det klia i de gröna (?) fingrarna... Jag skrev om mina fröer för nån vecka sen, har alla mina i fotofickor i en pärm. Vädigt praktikst, men vilka fina loppislådor - de väckte mitt habegär...

Tack för din kommentar, kul att du tittar in!

Kram

Kerstina sa...

Ja, "vårkänslorna" jagade ut mit genom snödrivorna till boden där jag samlade ihop askar, burkar, påsar och krukor med fröer från ifjol (och kanske längre?) och tog in.Och så slog det mig: vad har hänt med fröerna när de legat "ute" i 15, kanske 20 grader? Kasta?

Marina sa...

Så fin låda! (vill ha!)

Jag har också mina egensamlade fröer i kaffefilter, hur bra som helst tycker jag.

Kram!

Thorins Trädgård sa...

Hallå Eva, vad inspirerad och glad jag blir när jag läser inlägget. Helt plötsligt kändes våren så nära!

Ha det bäst

Marit

Ruben sa...

Jag spar också egna fröer, för man vet ju aldrig om de gamla fröerna har grobarheten i behåll. /Ruben

Med fingrarna i (j)orden sa...

Jadu Kerstina, om dina fröer har överlevt -15 vågar jag inte svara på. Det handlar inte bara om temperatur utan ännu mer om hur fuktigt de legat. För att väcka fröer krävs värme, fukt och ibland ljus (och någon gång kyla också!). Har fröet blivit väckt utan att ha blivit omhändertaget kan det inte gro igen, men om det legat torrt mörkt och kallt kan det gå bra.
På Svalbard (tror jag det är) finns en fröreserv som ligger nedfryst och många fröer kan man alltså bevara i frysen - om övriga förutsättningar också är rätt.
Eva

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Grymt snygg frölåda du har fyndat!
Jag fick iväg min beställning till Runåbergs igår, längtar redan.
Nu måste jag bara ut o hitta jätteverbenafröer snarast, de har inte funnits där jag sökt hittills.
Ha en fin söndag,
kram Lydia

Med fingrarna i (j)orden sa...

Lord Nelson har jätteverbena i år! Fanns på Bär o Grönt när jag var där igår.
Jag hoppas på självsådd...
Eva

Pettas sa...

Hej, man blir så glad av din blogg!
Jag har utnämnt dig till Kreativ bloggare på min blogg. Igår!
ha det gott och tack för all inspiration!

IET sa...

Koriander... det var ett tag sen för mig. Har inte haft på 10-12 år. Fick en sån jätteskörd sist att det fortfarande finns kvar i en kryddburk i köket!

Spännande med den gotländska blåärten.

Och vilken ordning du har!! *imponerad*
/IET

Kalo sa...

Fint! Kidneybönor låter spännande. Du får rapportera hur det funkar!
Karin

Kerstina sa...

Tack för svar!
Bara att prova - de har legat torrt och i påsar och kaffefilter (!). Men än är det lite tidigt för de flesta - här i Stockholmstrakten.