söndag 10 januari 2010

Hållbar trendEn trend som sköljer genom hela samhället - och där trädgårdsfolket varit föregångare - är återbruk. Att springa på loppis blir allt populärare. Min trend handlar dock inte om att använda gamla saker såsom att köpa begagnade trädgårdsmöbler, krukor osv, utan att använda saker som något annat än de var avsedda till från början.


Riktigt duktiga på denna form av återbruk är MP2Design, bestående av mina vänner formgivaren Monica Palmqvist och snickaren Malin Paulson, som gjorde en eko-bar på Sofiero trädgårdsfest i somras. Här deras barstol tillverkad av ett gammalt staket.

Trend nr 3: återbruk.
Själv ägnar jag mig åt enklare former av återbruk som inte kräver så mycket fantasi och hantverksskicklighet. De här loppis-lådorna ska jag vilken dag som helst använda till att sortera och förvara mina fröpåsar i.Gamla fågelburar är vackra i trädgården. Här ihop med en plättar i luften som jag tycker trivs bättre utomhus än inne.En av mina bästa kompisar, Eliz, har alltid varit fenomenal på att förvandla loppisfynd till något annat kul. Här ett litet vattenporl av en "ful fisk" på hennes lägenhetsaltan.Författaren och allkonstnären Henrik Vallentin gjorde mobiler av bestick till sin installation på Sofiero i somras.De klassiska höganäskrusen var från början tänkta till förvaring av saltad och inlagd mat (bränntekniken gör att de står emot den sura ättiksinläggningar t ex bättre än annat). Nu ser vi dem oftare i trädgården, och det är ju inget fel på det!Den här har jag nog visat innan, en lampskärmsställning som skydd för små ömtåliga växter i trädgården. Jag har dem främst för att jag inte ska råka trampa på plantorna när jag vår-röjer.Pallkragar är mer än en trend, det måste vara en megatrend. Också detta ett nytt användningsområde för något som länge funnits i vår omvärld. Jag köper helst begagnade som redan fått en grå ton. Reklambudskapet får man ta på köpet.Att plantera i andra kärl än krukor är också en megatrend där trädgårdsfolket verkligen visat vägen till nya användningsområden för gamla saker.


Trädgårdsfolk är inte lata - men många har sängar eller sänggavlar i trädgården, ibland fungerar de som spaljéer ibland som bord för vackra ting, som här hos Trädgårdsdrömmar.Kanske är det tveksamt om detta kan kallas återbruk, men jag gillar tanken att inte direkt använda gamla grenar som ved utan att först låta dem tjäna som pelargolabågar en tid.

Har du något återbrukar-tips som du vill dela med dig av så skriv gärna det i kommentarfältet!
Eva
Trend 3: återbruk
Trend 4: mormorsträdgård
Trend 5: rost
Trend 6: sommarblommor
Trend 7: inreda ute
Trend 8: sten och betong
Trend 9: svart
Trend 10: medelhavsträdgård

25 kommentarer:

Trädgårdsdrömmar sa...

Detta är min trend nr 1. Har samlat på mig massor av projekt inför utesäsongen!!! på loppis och skrotar. Det kommer nog att synas på vår blogg längra fram i vår/ sommar. Mitt tips blir att glöm inte att samla på er under vintern...när alla andra kanske inte börjat att tänka trädgård ännu.
Kram Carina

Sylvia sa...

Jag har många återbrukgrejer, men den största var när vi bytte fönster, att använda de gamla till att göra ett litet växthus av dem. Har även använt ett gammalt vitrinskåp på balkongen som pelargonsticklingsväxthus.

Gela sa...

Jag tycker om att återanvända. Allt från gamla fönaster till takpannor. Man hittar ofta olika användningsområden som ej är helt självklara till en början. Har du en gammal skottkärra så gör en flyttbar plantering. Ha en bra dag/Gela

Timjan o Akleja sa...

Detta är en av mina favorittrender!! Mitt senaste projekt är clementinlådor som jag har tänkt måla och använda som krukor i vår, jag har också ett gammalt fönster som jag använder som miniväxthus och ett hjul från en spinnrock som ska användas som klätterstöd eller liknande... Drömmen är att ramla på ett symaskinsunderrede eller en gammal cykel med korgar... *drömmer*

Tack för ännu en jätteintressant trend!

Fru C sa...

Jag har gjort en fin plantering med perenner i ett badkar av zink som det var hål i. Det och mycket annat. Jag letar alltid på loppisar efter saker som jag sen använder i trädgården. Så återbruk är definitivt ett bra val som trend nummer 3!

Trädgårdsdrömmar sa...

Det är helt ok!!!Eva. Tar det bara som en komplimnang och ära. Du ser ju så mycket fint i ditt jobb...
Det är kul att du delar med dig av det till oss andra.
Kram Carina

Mia sa...

Detta var ju många kuliga idéer, några kunde jag från förr och många nya. Jag ska så definitivt köpa på mig gamla lampskärmar nästa gång jag är på loppis, att jag inte tänkt på det, dom måste ju vara fina som små klätterstativer till mina Hoyaplantor också !

Thorins Trädgård sa...

Hallå Eva och alla andra.

När jag är som mest ivrig på att mina plantor i rabatterna ska komma upp brukar jag ta en sväng förbi godisgallerian och samla på mig godisburkar i plast.

De blir sedan minidrivhus i rabatten.

http://thorinstradgard.blogspot.com/2009/04/sota-sma-drivhus.html

/Marit

Thorins Trädgård sa...

Det här var ett så bra inlägg att jag lägger upp det bland rubriken Favvoinlägg på bloggen.

Det är kul med inspirerande tips!

Marit

Millan sa...

Återbruk är bra och som du skriver är nog trädgårdsfolk experter på att använda gammalt igen.
Jag har två gjutjärnsfönster som saknar rutor och en gammal, mycket rostig knivslip som spalje och dekoration i rabatterna.
Roliga och mycket läsvärda inlägg!
Ha det så bra i kylan

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Rolig att se dessa föremål som fick ett nytt liv.
Har du sett min "ljuskrona" som jag gjorde i våras, den har 2 ringar fullt med fattigmanssilver dinglande och den hänger ovanför det stora matbordet i vinterträdgården. Har bloggat om det i juli.
Trevlig söndag, Petra B.

Marina sa...

Sånt gillar jag, att återanvända och ha saker till annat än det var tänkt. Kul! Kram!

gittan sa...

Kul! Jag började läsa och konstaterade att här var jag ju totalt otrendig. Men.. sen kom jag lite längre ner och blev minsann inne även jag =) Mormors gamla krus planterade jag i och anv. även som vattenblänk - jättefint. Om man komemr ihåg att plocka in dem innan de fryser sönder så är det ett plus. Mina blev färre i antalet redan första vintern och sen har jag inte vågat ställa ut dem igen. Pallkragar har jag ju haft som grönsaksland redan innan det blev "inne" Då var det inga problem att hitta anv. kragar och man kunde få dem gratis, det är inte lika lätt idag. Tänk då räknas man kanske t.o.m som "trendsättare" Men trndigare än så blev jag inte idag "ler

Inger sa...

Återbruk är suveränt, var det inte med tidigare på din lista? Bara det inte blir mer loppis än trädgård. Jag har bl a en stor typ kopparbalja från en pannmur som jag samlat flera krukor med fuchsia i. Har också gammalt hässjevirke som vi byggt rosenportal av och stängselstolpe med porslinsisolator (knopp) som man kan fästa tråd i. Alla armeringsjärn och nät är också gamla. En kompis till mig har flera vävstolar i sin trädgård, hon är väverska.

AnnCharlotte sa...

Jag brukar återbruka det som växer också..bambupinnar och långa vattenskott från äppleträden är suveräna växtstöd...

Almbyboden sa...

Fint med denna trenden. Den ger liv och skäl åt trädgården med sina oändliga möjligheter. Härligt!

Gunilla sa...

jag bara njuter av alla dina bilder. Jag tror det var hos (Annika Christensen)Kan vara hos någon annan ochså. Jag såg att hon använde en del av en spark ( trädelen med handtaget)till blomstöd och en till att hänga upp handdukar på ute i trädgården. Det tycker jag var smart.

Ha det gott
Kramen/Gunilla

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Yes, ännu en härlig trend, att använda saker till annat än vad de avsetts till! :o)

Hmmm...jo, vi använder gamla dagvattenrör (avloppsrör) av Höganäskeramik till att plantera i och sen har vi slängt några i vår damm så att fiskarna kan gömma sig i dem när hägern & storskarven kommer på besök.

Sen får vi inte glömma det gamla hederliga Singer symaskinsunderredet, det kan man ha både som underrede till trädgårdsbord och till planteringsbord.

Och inte att förglömma alla armeringsjärn som stöttar upp mycket i trädgården.

Och sist men inte minst; saxen. Vem hade kunnat gissa att den skulle bli ett så effektivt mordredskap i var & varannan trädgård! ;o)

Jag hoppas hinna till Hbg på onsdag kväll,
vi ses förhoppningsvis,
Lydia

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Kul & jättetrevligt det här med din trendspaning! Är det någon sorts rangordning mellan dem? Nr 10 är den som du tycker minst om ...? Eller är det nå´n annans rangordning?
Kram

Lillebeth sa...

Sympatisk och vacker trend!

TrädgårdsPrinsessan sa...

Yes! Jag är trendig också :-) Gillar verkligen att komma på nya användningsområden för saker som inte används till det de var tänkta till längre, istället för att slänga bort. Behöver inte alltid vara så märkvärdigt... Bara att använda gamla yoghurtburkar till frösådder är ju ett exempel.

Trädgårdsdrömmar sa...

Jag har hittat en bok till dig!!
Odla utan gifter. 1974 Meta Strandberg. Handbok i organisk-biologisk odling för köksträdgårdsodling. Inget för mig men jag skickar den gärna till dig om du vill ha den?
Maila din adress.
Kram Carina

Växthusmadam sa...

Ja, det här med återbruk är ju jättetrendigt just nu, men för mig har det varit aktuellt längre än så. Jag är en riktig "trädgårdsbaglady" och har genom åren släpat hem många knasiga saker till min trädgård. Den största pjäsen som fått följa med hem fick min man baxa hem flera kilometer till fots, en tingest som jag använder som bord i trädgården sedan snart 15 år tillbaka!
Ha en skön vecka,
Växthusmadam

Klorofyllidyll sa...

Jag tycker också om den trenden att använda gamla saker igen till ngt helt annat. Jag har pallkragar, Singher-underrede, härliga avklippta grenar som luktärter kan klättra på och planerar att skaffa gamla speglar för att förstora delar av trädgården. En annan trend jag tror på är belysning i trädgården. Det kommer mer och mer och det finns även mer ljuskällor att välja på. Kul och något man kan utveckla hur mycket som helst. Det gör även att man kan njuta av sin trädgård även efter mörkrets inbrott och på vinterhalvåret. Tack för en inspirerande blogg.

Lenas trädgård sa...

Återbruk, ja! Mitt bästa är alla röda, släta tegelstenar från hönshusets skorsten! De ligger nu som kanter runt mina odlingar/rabatter - hur bra som helst.Några har fått flytta på sig några gånger, men alla är nu i min trädgård i marknivå.
Jag har också använt några dräneringsrör i rött tegel till suckulentkrukor. Suveränt bra, fast något har frusit sönder...
Det gäller bara att se ALLT GAMMALT SKRÄP, som ligger på en gård...
Förresten gamla, rostiga järnhjul har jag ju också som stöd för t ex min klätterhortensian ...
Det du skriver är så sant, så sant! Visst längtar man (jag) hela tiden framåt...men det är ju för att då kan jag vistas utomhus hela min lediga tid! Där mår även jag bäst! Jag förgror inte numera alls, sår allt på friland. Det har alltid min mamma gjort, så det gör ju jag med då. Och det funkar här i sydsverige.Så på vintern LÄNGTAR jag bara.
Kram o tack för dina underbara texter! Och bilder!
Lena