tisdag 5 januari 2010

Blommande modeSommarblomma - visst är det ett vackert ord!
Men vad är det egentligen? Sommarblomma är ju inget botaniskt begrepp utan ett uttryck för de blommar vi har i trädgården, oftast i kruka, under sommaren. Vissa är ettåringar, andra perenner som inte övervintrar i vårt klimat eller som är svåra att spara. Några enstaka övervintrar som knölar eller krukväxter på fönsterbrädor och i upplysta, svala garage och källare.
Dessa växter har det gemensamt att de blommar länge - från försommaren till frosten tar dem och att odlarna har besväret med att göra "färdiga" plantor av dem. Vi behöver egentligen bara stoppa ner dem i rabatt eller kruka samt komma ihåg att vattna, och gödsla en aning. Lobelian (bilden ovan) är en klassisk sommarblomma!Trend nr 6: Sommarblommor
Oavsett vad vi perenn- och buskälskare säger så tror jag på en rejäl revansch för sommarblommorna. Många vill ha det fint snabbt - då är sommarblommorna perfekta - de vill ha växter som blommar hela sommaren - då vinner sommarblommorna igen - och många vill helst ha något vara lättskött vilket sommarblommorna måste sägas vara även om de kräver sin vattnare. Någon superduktig trädgårdsmästare måste man inte vara för att odla sommarblommor. Pelargonen är kanske den sommarblomma som är trendigast av alla - och som dessutom är relativt lätt att spara från ett år till ett annat.

Palettblad är en gammal klassiker på väg tillbaka. Med sina färgstarka blad ger den fägring från dag ett. Tål dessutom skugga bra. Kan enkelt frösås för den som vill.

Murgrönsviol, Viola banksii, säljs redan tillsammans med penséerna och blommar sedan rikligt hela säsongen. Kan övervintras, men för det late är det enklare att köpa en ny nästa säsong.


Murbinka, Erigeron, har jag visat som en av mina favoriter i fjol. En sommarblomma som jag defintivt kommer att odla igen. Och här är lättskött verkligen på sin plats!Margeriten är en gammal klassiker som också finns i rosa och med dubbla blommor. Söt sommarblomma som entusiasten övervintrar och tar sticklingar ifrån tidig vår.


Kanske till och med surfinian och de andra i petuniafamiljen blir moderna igen? Själv gillar jag bäst sorterna i nedstämda toner som den här limefärgade. De cerise är bara too much för mig.


Herrestadsbegonian får det svårare med sin illande orange färg - men vill man ha något i halvskuggan som lyser upp är begonian perfekt. Övervintras som dahlior, med knöl - eller så köper du en ny. Vilken sommarblomma är din favorit?
Eva
Trend 6: sommarblommor
Trend 7: inreda ute
Trend 8: sten och betong
Trend 9: svart
Trend 10: medelhavsträdgård

16 kommentarer:

Sylvia sa...

Vilken sommarblomma är min favorit är omöjligt att svara på! Jag har så många.... den som blommar vackrast för tillfället, kan jag kanske säga.

Mina favporiter brukar vara näpna och ljuva, just sådana som murbinkan i din bild. Inte för starkt färgade, inte med skrälla jätteblommor...

F.ö. så finns Herrestadsbegonian även i andra färger än orange... jag har haft vita och rosa.

Din planta på bilden liknar Bonfire™ (Begonia boliviensis).

AnnCharlotte sa...

Jag brukar köpa en del sommarlommor och oftast har jag ett nytt färgtema varje år och då köper jag ju växterna utifrån det. Några som jag gillar speciellt är gyckelblomster och blomstertobak.

HelenJ sa...

Å, binkan som totalt svämmade över Hestercombe gardens i somras -det är ett underbart sommarminne! Jag tror dessutom den är härdig där...
Jag drar helst upp sommarblommor från frö, det blir för dyrt att köpa dem färdiga. Det är kul att man kan byta tema varje år, det gör man ju knappast på perennerna. Palettblad är en favorit, papegojblad också. De måste ju inte blomma!

Gela sa...

Sommarblommmor som alltid fins i min trädgård är tobaksblomman. Den doftar så härligt på kvällen och natten. Tagetes får också vara med för färgen och för rosornas skull. Är lite olika år från år vilka som blir favoriter. Ha en bra kväll/Gela

Nora sa...

Detta är en trend jag gillar även om jag inte har så många sommarblommor och även om jag gillar perenner mest av allt:-) Men sommarblommor är praktiskt och fint att ha i krukor och lådor. Mina favoriter är Lobelia, Margueriter och Blåklint.

Marina sa...

Murgröneviolen har jag alltid någonstans men för övrigt så har jag mindre o mindre av sommarblommor. Det är mer praktiskt enligt mig att ha blommorna i rabatter. Det blir mindre jobb med vattning då. Men visst har jag en del krukor med sommarblommor men itne alls som tidigare. Så jag hänger nog itne riktigt med i trenden åt mera sommarblommor. Kram!

gittan sa...

Hrm, jag köper ingen av dem du visar men fick mig allt en funderare! Vad petar jag ner i sommarkrukorna egentligen? Här är det Änglatrumpeter, Klockmalvor, Fuchior, Cannor, Törnrosas kjortel och Snötöreln (den gillar jag skarpt!) som hamnar i sommarkrukorna tror jag. Jag har dragit ner betydligt på sommarblommorna genom åren.

VimleAnna sa...

Vad kul du skriver om trender! Har fullt upp med min fotoutmaning nu så jag är lite kass på att besöka andra bloggar. Jag älskar rosenskära, de är så himla späda och vackra. Sedan finns det många andra favoriter med.

Fru C sa...

Helt klart jätteverbena, verbena bonariensis. Jag tröttnar aldrig på den. Sen är ju diascia, tvillingsporre, inte dum den heller.

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Sommarblommor, vilket underbart ord! Längtar du redan? De vilda sommarblommorna är nog mina favoriter. Prästkragar, midsommarblomster, klöver, blåklockor, humleblomster, hundkäx etc. Vilka buketter det blir!
Kram

Inger sa...

Ettåringar har varit sommarblommor för mig men förstår nu att begreppet är större. Mina sommarblommor är väl de krukväxter jag placerar ut i trädgårn som pelargoner och hibiscus. Sen får de flytta in igen. Murbinkan är otroligt söt, såg den första gången i somras på Bergianska. Ha det gott!

Inger sa...

P.S. Orange begonia har jag haft, den var hemsk!

Tant Grön sa...

Ettåriga blommor, det har varit trendigt hos mig de senaste trettio åren.
Dem skulle jag inte kunna tänka mig att leva utan, och jag älskar dem alla. Alla former, alla färger, små som stora, från stadiga små tagetes till vajande höga jätteverbena. Och allra mest gillar jag malvor.
I krukor, i rabatter, i grönsakslandet, överallt!

Thorins Trädgård sa...

Hallå Eva, håller med om att sommarblommorna fyller sin funktion. Men jag har inte riktigt hittat mina favoriter ännu. Och så kommer frökatalogerna och jag beställer ett antal påsar som jag sår och provar. Samma procedur, år efter år. :D

Marit

Anja sa...

Eva! Jag riktigt förundras över dina vackra bilder! Du inte bara skriver utan tar även fina bilder! vilken lyckad kombination för en trädgårsjournalist.
Ditt tema är intressant!/Anja

Caroline sa...

Sitter och håller på med en skoluppgift där vi ska göra ett blomsterschema med sommarblommor. Jag har valt Sydafrika som tema men det är inte så lätt på våren! Men under sommaren finns många fina att välja mellan! Fina bilder du har, ska nog kolla upp ursprunget på några av växterna! har själv lagt upp en del växtförslag på växter som kräver vinterförvaring eller gynnsamt läge. Nej nu måste jag återgå till skolarbetet! Ha det gott! Hälsningar Caroline