fredag 1 januari 2010

TrendspaningVälkommen till ett nytt år! Jag tänkte börja med att spana på trädgårdstrender. Kom gärna med synpunkter och invändningar under "resans" gång. Kanske har ni också förslag på vad ni tycker är de stora trenderna.
Jag tänkte börja bakifrån:
Trend nr 10. MedelhavsträdgårdenDet har grott under en längre tid - längtan efter de exotiska växterna från Medelhavsregionen. Att odla citroner, fikon och oliver här i Sverige är det många som drömmer om. Ett antal växter har säkert dött för att ägarna inte haft tillräckliga kunskaper eller möjligheter att övervintra dem, men allt fler blir duktiga på att odla exotiska växter i vårt klimat. Kanske har också de milda vintrarna (ska årets bli ett undantag?) bidragit. Numera kan man i väldigt gynnsamma zoner övervintra vissa av de här växterna utomhus.
Att jag sätter Medelhav sist på min tio-i-topp lista är väl för att man är ganska mätt på att läsa om dessa trädgårdar - som tyvärr ofta har en viss likriktning och därmed inte blir så spännande. Däremot är jag övertygad om att intresset för de här växterna kommer att bestå.Är man nyfiken på att lära sig mer är detta två böcker jag gärna rekommenderar. Citrus i kruka av Eva Rönnblom och Fikon av Kerstin Park.
Citronen på bilden överst har varit mogen en tid. Jag ska gå ut i växthuset och skörda den innan helgerna är över - jag ska bara hitta rätt tillfälle!
Eva

13 kommentarer:

Kalo sa...

Kan hålla med dig om medelhavsträdgårdar. Men jag gillar rosmarin i kruka och lavendel förstås... En bra 10:a.
Karin

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Trender har jag svårt med, oavsett vilka. Tycker att man borde hitta sin egen nisch och stil i stället.
Plötsligen ser man samma växter hos alla, tråkigt tycker jag.
Som du skriver tröttnar man också snabbt på "trender", just för att man blir övermätt på de.
Men många livsnär sig ju på dessa inne-saker, så få de väl har sin berättigad plats ändå.
Gott Nytt År, Petra B.

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Oj, egen citron! Det var inte dåligt. Jag har ju några plantor på G som kanske blir nå´t om 100 år. De kanske kommer att trivas bra/bättre i Småland!? Är på väg ner dit nu. Sitter på tåget.
En kall & vit början på 2010 fick vi Stockholm. Underbart vackert!
Kram

AnnCharlotte sa...

Rosmarin vill jag alltid ha i en kruka men därifrån till medelhavsträdgård är steget långt.
Fast jag har ett nordens olivträd, silverpäron.
Ska bli kul att se hur trendig jag är :) :)

gittan sa...

Jag är j uen "motvalls-kärring" i det mesta dvs. jag går min egen väg oavsett trender och mode. Men jag gillar utmaningar och därför även udda växter som kanske inte borde trivas just här. Någon medelhavsträdgård vill jag absolut inte ha men odlar trots det både citrusplantor, lager, oliv och fikon för at tjag tycker att det är gott och för att jag ju måste testa om jag kan lyckas =) En passade tia tycker nog jag också att medelhavsträdgården kan vara. Det ska bli skoj att se vad som mer kommer på din lista!

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Jag gillar zon-knäckeri, men någon medelhavshörna lär vi väl aldrig ha här i vårt 'inlandsklimat'. Citrusväxter i alla dess former gillar jag, men de får allt snällt finna sig i att vara ute på sommaren och inne på vintern här. Förstår att du sparar din citron till ett speciellt tillfälle, det har vi också gjort med våra, ibland lite för länge! ;o)
Kul med trendspaning, ser fram emot nästa!
God fortsättning Eva,
kram Lydia

Nora sa...

Jag håller med om att en hel Medelhavsträdgård vill jag absolut inte ha! Men utvalda delar kan vara fint, och själv har jag 2 stk fikon i kruka som jag tycker mycket om. Skall bli spännande att se resten av listan:-)

Marina sa...

Själv är jag inte jätteintresserad av denna typ av växter så jag väntar på kommande platser på listan. Kram!

Anns Gröna sa...

Kul med din lista! Ser fram emot kommande bidrag.
Medelhavshörna låter som en dröm, omöjlig hos oss tror jag. Håller mig till mitt olivträd som jag misshandlat totalt, står kvar i växthuset. Ett nyårslöfte får bli att bli bättre på att flytta in växterna i tid. Har dock "tränat" i många år utan att lära av detta.
Önskar dig en skön fortsättning på det nya året!
Hälsn
Ann
PS! Ljuvlig amaryllis du visade!

Inger sa...

Spännande med trendspaning, undrar redan vilken som är nr 1. Någon medelhavsträdgård har jag aldrig strävat efter men oliv- och lagerträd vill jag inte vara utan. Mitt olivträd är rätt gammalt nu, minst 15 år, frösått med en kärna från Impecta.

Trädgårdsturisten sa...

Roligt initiativ med spaning.
&
Gott nytt år!

Fru C sa...

Jag måste nog titta till mina olivträd som just nu står i mannens verkstad, faktiskt bortglömda av mig. Va bra att du valde medelhavsväxter som nr 10.
Väntar med spänning på nr 9!

Inreda Ute sa...

När det gäller trädgården känner jag att jag vill vara fri från trender (även om det är svårt)och bara gå efter sådant jag gillar oavsett om det är inne eller ute. Men ett olivträd har jag och hade jag haft möjlighet skulle jag gärna haft ett citronträd. Skall bli kul och se vad som kommer mer på listan.

/Ulrika