Det vanligaste svaret på frågan "Varför odlar du?" är: Det är en lisa för själen. Denna känsla får jag ofta när jag besöker trädgårdsmänniskor och även när jag tittar in på andra trädgårdsbloggar. Man odlar för det mesta inte för att man älskar rosor, tomater eller pioner utan för att man mår så bra av det.
Trend nr 2: Trädgård som friskvård
Bilden ovan, som jag också har i mitt blogghuvud, är tagen av fotograf Görgen Persson som jag arbetat med i många år. Ser ni plåstret på mitt lillfinger? Det "gör" bilden tycker jag - eftersom det i mina ögon symboliserar arbetet med trädgården - det som är det viktigaste för mig, den pågående processen.
Många blommor är vackra, som jättevallmon här ovan. Men de rymmer mer än skönhet. Tänk att vallmon just nu inte syns alls i trädgården, utan att den ligger nere i tjälad jord under snön och väntar för att om bara några månader sända upp sin hårt knutna knopp och till sist släppa ut de fladdriga orangeröda kronbladen som förtrollar mig i motljuset under några försommarkvällar. Vallmon med sina hundratals frön i varje frökapsel är också en symbol för fruktbarhet!
Trädgården skapar mycket fint själv, men att få vara med och utveckla trädgården genom att välja växter, beskära och så vidare är en kreativ process som jag vet att många uppskattar. Detta att få vara kreativ påverkar oss människor i en positiv riktning, bland annat sänder det ut det viktiga signalsubstansen dopamin i kroppen. Ett ämne som får oss att känna lust och motivation inför nya idéer, som påverkar matsmältning och ämnesomsättning i rätt riktning och som hjälper oss att sätta upp mål. Det är alltså kroppens kemi som gör att vi känner en kick när vi ställt iordning några krukor lite fint eller fotograferat en favoritväxt!
Vi är många som har svårt att leva i nuet, som ständigt längtar efter mer - efter framtiden. Vi skyndar på för att hinna dit som om det inte kan gå snabbt nog. Men när vi vistas i trädgården sjunker puls och blodtryck, andningen blir mer regelbunden och musklerna slappnar av. Förmodligen beror detta på en kombination av nedärvt minne (urmänniskorna levde och kände sig trygga i naturen) och på ett kulturellt inlärt beteende (vi mår bra i naturen). Trädgården får oss automatiskt att varva ner med resultatet att vi blir friskare! (Här kunde jag hållt en föreläsning om hur farlig långvarig stress är, men det tar vi en annan gång.)
Att så är en fantastiskt process, detta att följa det lilla fröet, se det växa upp till en planta och sedan skörda frukterna gör att man känner sig nära livet. När man odlar får livet en mening, man har ett mål och många som varit sjuka har upplevt hur de får kraft och ny energi i takt med att en liten frösådd planta växer. Tänk att trädgård kan åstadkomma detta!
Har man ingen trädgård, eller det är för kallt att gå ut längre stunder, kan man odla inomhus. Några pelargoner, en klematis i kruka som här ovan eller färdigdrivna pärlhyacinter sätter fart på känslorna så här i början på året, eller hur?!
Om varför vi mår så bra i vår trädgård, hur det kommer sig att vi blir både lyckligare, gladare och friskare av att odla, det skriver jag i min nästa bok En lisa för själen (Ica bokförlag) med fotografier av Annika Christensen.
Det handlar också mycket om vilken inställning man ska ha till sin trädgård för att den ska fungera som friskvård. Att kunna se det stora i det lilla, att lära sig att ta en sak i taget och vara nöjd med det man gjort istället för att se det man inte hunnit med, att förhålla sig positiv till ogräs och en hel del annat. Det kommer ytterligare två böcker på samma tema i vår vilket väl visar på hur stark den här trenden är. (Fast jag hoppas ni ska fastna för vår.)
Till och med själva jorden gör oss friska! Det är nog minst 15 år sedan jag såg Lars Krantz smaka på kompostjorden i tv. Det behöver man inte göra! Men det har visat sig att det finns goda bakterier i jorden som sätter fart på tillverkningen av signalsubstansen serotonin i hjärnan. När vi rotar i vår kompost eller gräver i jorden så får vi i oss dessa nyttiga bakterier helt gratis. Serotonin ger oss välbehagskänslor, lugn och förbättrar sömnen. Det gör också att vi får närmare till reflektion och eftertanke.
Är inte naturen - och trädgården - fantastiska så säg!
Eva
Trend 2: trädgård som friskvård
Trend 3: återbruk
Trend 4: mormorsträdgård
Trend 5: rost
Trend 6: sommarblommor
Trend 7: inreda ute
Trend 8: sten och betong
Trend 9: svart
Trend 10: medelhavsträdgård
21 kommentarer:
Så fint skrivet! Det ska verkligen bli intressant att få ta del av din och Annikas bok. Den lanseras väl på Trädgårdsmässan? Jag köper den där, så misstänker jag att jag kan få den signerad.
Ha en bra dag!
Kram Eva Linnea
Ett boktips jag skickar vidare till mina fd klasskompisar på Trädgårdsmästarprogrammet på Wij. Vi har ju läst en hel del om sambandet mellan hälsa och trädgårdar, så det här blir nog trevligare läsning än vissa av titlarna på litteraturlistan...
En trend som för så många av oss blivit en livsstil. Och visst har den en läkande effekt, det är jag övertygad om. Man varvar ner och rensar hjärnan otroligt bra i både trädgård och natur.
Boken ser jag med spänning fram emot!
Boken ser jag fram emot!
Karin
Pratade idag med en kvinna som förlorat sin relativt unga man. Hon längtade efter sin trädgård, inte vanlig vårlängtan utan för trösten som den ger.
Trädgård ger inte bara lugn och ro den ger underbar tröst också.
Det är världens bästa läkemedel för det mesta. Min trädgårdsälskande vän som dog ung i cancer för snart 2 år sen. Hon tog lika stort avsked av sin trädgård som av sina anhöriga. Hon var så härlig! Hon hade sagt farväl till trädgården, sen kom hemtjänst personalen och tjatade på henne att hon skulle bäras ut för att titta på alla vackra vårblommor. Hon var en stor samlare av anemoner, blåsippor osv...Så med mycket möda går hon med på att bäras ut....men hon blev så besviken hemtjänsten som inte var trädgårdsintresserad tyckte att scillan som var det enda som tittade fram var fantastisk. Var det allt ...var är alla mina blommor som du pratade om??? Hon hade redan släppt trädgården...men nu blev hon påmind och kände sig lurad...
Hon älskade sin trädgård. När hon nått år tidigare mist ett barn så anla hon en del av trädgården som tröst för sin egen bearbetning av sorgen. Så det var tufft av henne att släppa trädgården när hon själv skulle följa efter. Det låter så hemskt sorgligt det här, men det är det inte ,hon var ingen sorglig person jag saknar henne.
Hon finns i min trädgård iform av flertalet växter. B.l.a en pion inköpt i England...Birgitta Glädjekällan var med och valde ut den...det kom vi på 1 år efter...världen är liten
Carina
Håller med SÅ mycket!
Jag ahr ju jobbat med det jag vet så väl hur bra det är för människan. Saknar det mycket!
Ser fram emot boken! Kram!
Ser fram emot boken! Gillar verkligen din bok perenna rabatter och misstänker att nästa bok blir lika bra! Vore kul att veta vad du har för utbildning, själv är jag i sluttampen med min och vet inte riktigt vart det leder... men det ska bli spännande och se! Hälsningar Caroline
Trevlig trend, det är ju ändå det som är det viktigaste - att man trivs och gör det man tycker om :-)Och vilka jättefina foton!
Instämmer i det du skriver! Men nu väntas det spänt på Trend nr 1!
Min absoluta favorittrend! Trenden är väl den att medvetenheten om trädgårdens betydelse för hälsan har ökat. Tror att er bok kommer att bli väldigt poppis, ligger så rätt i tiden. Vallmobilden är underbar.
Eva, nu har vi kommit till nånting sant, men kan det kallas för trend?
Vet ej, vet bara att jag lärde mig i mitt tidigare arbetsliv som ambulerande sjuksköterska att trädgården är det bästa läkemedlet för en lidande själ. Jag har sett många unga dö i cancer som jag besökte i deras hem och familj, och utan min trädgård hade jag själv gått under. Trädgården visade mig att det finns hopp, att det finns en framtid.
Växterna "dör" på senhösten och vaknar till nytt liv på våren, jag är tyvärr inte religiös men växterna visade mig att det finns ett "nytt liv efter döden"..hoppet är det sista man tappar.
Må gott, Petra B.
Skulle inte klara mig utan min lilla trädgård. Bara det att få jord under naglarna är underbart!Så otroligt sant du skriver. Håller med om allt... men vad är trend nummer ett?? Spännande.
Ska så klart köpa din och Annikas bok!
Kram Eva-Mari
*nickar instämmande* Vad roligt med en ny bok, jag säger som någon tidigare att jag köper den på mässan så jag kan få den signerad!
Har skrivit lite om mässan på min blogg om någon vill läsa.
Ser att vi har samma trädgårdskalender, vilken bra idé att citera månadscitatet på sin blogg - den idén "snor" jag..! :)
Kram
Det ska bli spännande att se vad som hamnar på första plats. Säkert något som jag inte ens tänkt på. Fotografering i sin trädgård kanske, eller fjärilar, som jag märkte ett väldigt stort intresse för i fjol jämfört med året innan! Hur som helst ska det bli spännande! Jag skulle nog ha satt SVART lite högre upp. Det kommer att bli betydligt trendigare än ROST till exempel, som har varit på tapeten i flera år nu .... Ha det gott! /Ruben
Åh vilken underbar blogg, älskar att läsa det du skriver och titta på de vackra bilderna. Hit kommer jag gärna tillbaks. Har flyttat från min gamla trädgårdsblogg då det varit så mkt strul med den och startat om på blogspot istället. Välkommen dit och på återseende - maloppa!
Gillar verkligen din blogg och dina fantastiska bilder. Älskar bilden av pionknoppen. Helt Underbar!!!!
Tack för ditt svar - jag letade i kalendern efter vem som skrivit texterna, men först nu tänkte jag på att kolla på baksidan… :) Klart jag länkar till din blogg även vid citatet – jag har den ju redan i min blogglista. Vad kul att jag började följa din blogg och sedan köpte Trädgårdskalendern oberoende av varandra! :D Förstår att du längtar efter lanseringen av din bok, det måste vara en härlig känsla!
Birgit
Ja ja ja
jag är lite både för och emot trender
men denna skriver jag verkligen under på
Det finns så många sätt att njuta i trädgården och av trädgården!
En lisa för själen, sant, visst är jag lycklig varje dag över att ha en egen trädgård, även nu på vintern med alla mina islyktor :)
Hm, du kanske skulle varit vår lärare i kursen "Människor och trädgårdar" istället för Pia Schmidtbauer? Jag kan hålla med om,precis allt du skriver här - hur stressad och på dåligt humör jag än är när jag kommer hem efter en lång dag mår jag alltid mycket bättre efter att ha legat på knä ett tag och ryckt bort ogräs. Man tänker så bra också då!
Längtar efter att få läsa boken!
/Iann
Skicka en kommentar