lördag 2 januari 2010

Trendig färg


"Jag gillar inte trender" säger många. Då menar man oftast att man inte hänger på ett mode utan håller fast vid det man själv gillar "Problemet" är att en sådan inställning också är en trend - eftersom en trend är inte detsamma som ett mode - utan tvärtom, en tendens i tiden och det kan vara svårt att ställa sig utanför sådana tendenser eftersom även något som går emot det rådande modet kan vara en trend. Och det är sådana trender som jag försöker fånga med den här lilla listan, även om vissa av dem kan uppfattas som kortvarigare modetrender.

Så här förklarar Nationalencyklopedin ordet trend: stabil, långsiktig förändringsriktning utan hänsyn till kortvariga variationer (...)


Trend nr 9: svart
När jag såg Gert-Åke Anderssons pergola på hans blogg Viaköps trädgård (översta bilden) i september blev jag helt såld - främst på färgen. Så snyggt med det svarta mot det gröna. Kanske hade jag även påverkats av att tidigare på sommaren sett Ulf Nordfjells guldbelönta trädgård på Chelsea Flower Show "The Daily Telegraph Garden" (bilden ovan).

Titta gärna närmare på båda dessa skapelser: Viaköps trädgård och Ulf Nordfjell.Svarta blommor har varit en trend länge. De är inte alltid jättesvarta utan ibland även mörklila, men mot det gröna ter de sig svartaktiga, så vi kan väl godkänna det. Bukettviolen, Viola Cornuta-Gruppen 'Molly Sanderson' tagen ur boken Perenna rabatter är dock ett exempel på en av de svartaste blommorna vi kan ha i trädgården.De mörk(svart-)bladiga alunrotarna blir alltmer populära. Det här är Heuchera 'Obsidian', men det finns hundratals till att välja mellan.En gammal favorit hos mig är den skuggtåliga brunnävan, Geranium phaeum. Här tillsammans med en mörklila tulpan.


Keramikern Jonte Schlentz på Löddeköpinge plantskola norr om Malmö har länge gjort fräcka svarta krukor till trädgården. Jag köpte själv en av dem i somras till min afrikas blå lilja - och tror inte jag är ensam. Den mindre svarta krukan kommer från Kullabygdens keramik. Svart underordnar sig växternas färger, vilket jag tycker om.

Jag tror att vi kommer att få se mer svart i trädgårdarna framöver - både vad gäller blommor och färgade sk inredningsdetaljer .
Eva
Trend 9:svart
Trend 10: medelhavsträdgård

21 kommentarer:

Mia sa...

Ja men visst har det redan smugit in en del svart här också. Under senaste året en del "svarta" växter. Svarta krukor har däremot funnits hos mig i flera år redan. Man får till så häftiga kontraster med det svarta, definitivt en färg som kommit till min trädgård för att stanna. :)

Ha en fantastisk vinterdag!
Kram Mia

Marina sa...

Mörka, åt det svarta, blad och blommor gillar jag men färg på saker i trädgården är jag mer tveksam till. Vi (maken o jag) har ju använt en del järnockra i vår trädgård, en naturlig nyans tycker vi.

Kram!

Timjan o Akleja sa...

Alunrot är en av mina nya favoritväxter, och svarta stockrosor är bara så läckra!

Jättekul trendspaning, bra också med en påminnelse om skillnaden på trend och mode! Tack för en fantastisk blogg!!

Sylvia sa...

Ja, svart verkar vata en "evighetstrend", jag har haft en del svarta blommor i minst 10 år nu. Inte för att jag jagar sådana, det bara råkar bli så, i synnerhet när det gäller violer!
Köpte häromåret en bra bok: Black Magic and Purple Passion av Karen Platt. Finns numera i en ny, omarbetad utgåva. Säg den "svarta" blomma som itne finns i denna bok...

gert-åke sa...

Hej Eva!
Dina inlägg är så super, det är alltid kul att följa din blogg och dessa inlägg med trender gillar jag mycket, fast jag inte är trendmedveten, pergulan har varit på gång länge men kom till i somras, men inte för det är en trend utan idén hade varit där i några år. Vi hade planerat in en förlägning av dammen med en bäck och en damm son går in under pergulan för att få en Assiatisk känsla i hela projektet och som vi tyckte blev lyckat.
Ha det bäst hälsar vi på Viaköp Trädgård.

Tant Grön sa...

Ja, det är märkligt med trender. Är det mode eller är det tendenser i tiden? Och vilken helhet skapas av de "trendiga" detaljerna? Jag ser verkligen fram emot hela din lista.
Just nu, efter att ha läst en artikel om trädgårdsstilar under 150 år, en artikel som gjorde halt vid 80-talet, grubblar jag på vad man kan säga om de senaste trettio åren. Vilken trädgårdsstil är det vi har levt med, och varit med och skapat? Egentligen? Visst är det är jättesvårt att få syn på det som ligger närmast bakom oss i tiden!

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Va´ bra, då var jag trendig i somras med svartmålade stora terrakottakrukor från IKEA!
Medelhavet har jag i min örtagård.
Kram

AnnA sa...

Godkväll Eva!
Jovisst är det snyggt med det svarta och det gröna!
Men jag vet inte om jag precis tagit efter det.
Om/när du komer till cottagegraden/vildrufsig viltväxande/tätt-tätt-tätt; då kommer jag att YES framför skärmen, för om det nu är en trend, så är det nog den trenden, som finns mycket i vår trädgård.
Annars, intressant tema du tar upp!
Gott Nytt Trädgårdsår!
hälsn
AnnA

AnnA sa...

PS! Jag slant - jag menar ju cottagegarden...DS.

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Mmmmmm, jag älskar svart...både i trädgården, som klädfärg och i inredningen. Egentligen är jag en abg-anhängare, d v s anything but green. Fast bladfärg blir ju bara piffigt om man blandar upp det med grönt! ;o)
Bästekramen, Lydia

HelenJ sa...

Jag är inte sån att jag direkt hänger på nya trender just för att de är nya, men visst kan jag gilla vissa. Som det svarta till exempel. Var ute idag och fotade mitt svarta ormskägg som är täckt med snö och frost - vackert! Och självklart gillar jag medelhavsväxter! Men jag plockar gärna russinen ur kakan, använder vissa delar av trenderna utan att gå fullt ut. Och så tror jag de flesta gör.
Ha det bra i kylan

Anonym sa...

Jag är som du vet helt såld på Jontes keramik!
Trender, jag känner mig mätt på det.
Njuter av det jag tycker om, helt enkelt.

Inger sa...

Svarta trädgårdsmöbler och annat är jättesnyggt och vilsamt för ögat. Har själv inget svart men är svag för rosor i den allra mörkaste röda färgen med svart-röda knoppar. Brunnävan och tulpanen är så fina tillsammans. Att trädgårdsdesignen i sig har ökat så väldigt måste väl ändå vara en trend. Formen kan vara viktigare än innehållet. Ser med spänning fram emot fortsättningen på din lista!

Fru C sa...

Jag följer med intresse din trendspaning. Svart har ju varit med ett tag känner jag. Många frågar efter just svarta blommor osv. Men det är precis som du säger svart kan också vara mörklila t ex. Jag har använt Jontes färg till att måla teracottakrukor svarta med bra resultat, ett litet tips!

Tusenfröjd sa...

God fortsättning på dig!
Svart är snyggt. Jag gillar de där pergolorna himlans mycket, det gör sig så fint mot all grön grönska. Blir spännande att följa din 10 i topp lista.
Ha det bäst!
Liv

Aratorps Lena sa...

Oh vilken härlig lista du dukar upp åt oss, och vilken spänning-vad kommer näst? Det svarta är jättesnyggt där det passar, precis som allt annat... Hm, följde du med? Kram!

gittan sa...

Då är jag ju lite trendig ändå =) Mina älskade svarta krukor har hängt med några år och jag föll för dem just för att de låter växternas färger framträda så fint. Jag önskar bara att jag köpt betydligt fler. Det ska bli skoj att se vilken trend du bjuder på härnäst!

Glädjekällan sa...

Svart, grått och terrakotta är de färger jag gillar bäst i trädgården.

Birgitta

Madde sa...

Så spännande att läsa din trendspaning. Jag har aldrig varit speciellt intresserad av att härma andra, men som du skriver är ju trender inte enbart mode utan influenser. Den svåra med just trädgårdsintresse är ju att stå emot alla intryck man får och inte helt svepas med.

En av mina absoluta favoriter i trädgården är för övrigt en svartlaserad låg spaljé (snarare ett högt staket) som håller rosenkvittentaggarna borta från entrégången. Det är en av mina mest lysande idèer. :)

Hannele på Hisingen sa...

Svart är fräckt.

Helene sa...

Jeg har handlet ind sort keramik i Sverige til min planteforretning i Danmark - og jeg kan fortælle Jer, at I, mit svenske broderfolk, ikke er de eneste som synes sort keramik er sagen! Dels taber mine kunder sig i synet, men jeg er også selv "hypnotiseret".