söndag 3 januari 2010

Stenhård trend


Idag skriver jag om en trend som jag är väldigt kluven till. Jag är den förste att erkänna att mossbelupna stenar i skogen är något av det vackraste som finns och att jag inte kan gå på en strand utan att ta upp stenar, känna dem mot handen och låta en och annan slinka ner i fickan. För mig känns stenar besjälade, som allt annat i vår natur. Jag blev också lycklig när jag för tio år sedan fick en jättestor sten som inflyttningspresent av mamma - den ligger halvt dold bakom grönskan innanför entrén som en liten snäll protest mot att Höganäs är så extremt platt.
Trend 8: Sten och betong.
Men tyvärr ser jag också sten missbrukas. I nya villaområden läggs det sten, mest betongsten, som aldrig förr. Marksten på hundratusentals kvadratmeter måste ha lagts ner i svenska trädgårdar de senaste åren. Och så sätter man - i alla fall väldigt många - dit ett prydnadsgräs, eller - värre - en rhododendron, som något slags grönt alibi mitt i stenöknen. För det är vad det blir enligt mig - en öken. Det gör nästan ont i mig när jag kör genom nybyggda villaområden för att det är så fult - så stendött! Jag kan dock erkänna att jag själv har bidragit till försäljningsökningen av dessa betongsten då jag köpte en hög sten för att bygga mig en liten mur i växthuset (bilden ovan).
På trädgårdsmässorna uppmuntras denna trend (varför får sten kosta nästan vad som helst medan växter anses dyra?). Här från Skånsk Trädgård i Malmö i fjol.Och så här såg det ut i en monter på Nordiska trädgårdar i Stockholm i april förra året. Varje sten må vara fin i sig - men jag tycker detta ger ett fruktansvärt hårt och kallt intryck.Men så finns det en betongtrend till - som jag gillar. Den att smycka sin trädgård med vackra saker som man själv eller andra gjort i betong. Så länge det är med måtta kan jag inte annat än tycka att det är vackert. Om ni besökt Ken och Carinas blogg Trädgårdsdrömmar vet ni vad jag menar. (Min lilla gremlin kommer från Ulriksdal på Kivik.)
Jag tror det handlar om balans för min del - det hårda måste vägas upp av det mjuka och det gröna.
Det är bara att hålla tummarna att de "rätta" stenarna vinner över de "fula" och att fler balanserar sten med växter i vackra proportioner. Vad tycker ni? Är betong fult eller fint?
Eva
Trend 8: sten och betong
Trend 9: svart
Trend 10: medelhavsträdgård

26 kommentarer:

Britt sa...

Inte för mycket men än heldel sten och betong gillar jag//Britt

Anna sa...

Betong kan vara väldigt snyggt - i rätt mängd på rätt plats. Betongen i sig förmedlar inte alls det som jag vill att en trädgård ska säga mig (det blir lätt stelt och sterilt), men i rätt form och i kombination med rätt växter kan det bli riktigt bra. I måttliga mängder.
Underbar gremlin, förresten! Skön kontrast mot alla puttinuttiga djur och tomtar man ser i handeln.

Villa Solgården sa...

Jag kan bara hålla med, betong är inget som jag skulle vilja tynga ner trädgården med. Det skulle bli alldeles för livlöst för min smak, och vet inte om ordet "trädgård" längre skulle va så passande.

gittan sa...

Nej, jag får nog hålla med dig om att en massa betongsten inte ger mycket trädgårdskänsla. Jag har också bidragit till försäljningsökningen när vi nu byggde vår stora mur-rabatt. Men ibland har man inget val och vår platta jordbit behövde ett "lyft". Får jag välja mellan natursten och betong så vinner naturstenen överlägset!

Marina sa...

JAg gillar sten jättemycket men det ska vara naturliga stenar i vår trädgård. Du minns kanske stenmurarna här som maken lavat av sten vi hämtat hem från bönderna här omkring. MEn jag håller helt med dig om stenöknar i villaområde - så dött!
Nä, naturligt ska det vara om jag får välja.
Betong gillar jag på så vis att jag gillar att gjuta betongfat, tråg o liknande men allt måste vara i balans för mig.

Kram!

Arboarkticum sa...

Hear hear, vi är med dig till punkt och pricka i denna trendspaning! :-)

Arboarkticum (vars egen gremlin Mika-El syns i byline-bilden till kommentaren)

Arboarkticum sa...

Fel av oss. Mika-El syns inte alls här - bara om man klickar på vårt bloggnamn - sorry! ;-)

Monica sa...

JAg gillar sten ,,men sten från naturen i första hand,dom följer med hem ibland,min tomt är stenrik,,och jag är less det ibland,när jag gräver fram den ena efter den andra då jag tex ska fixa en ny rabatt, men då får jag skapa ngt med det,,har en stenhäll med natur sten, har tre gärdsgårdar ,,så har jag en stenlagd altan,,rektangulära plattor,,inte så snyggt men enkelt att underhålla. betong änglar , lyktor osv vad som finns gillar jag. Nya modet betong trädgård med lite grönt i ,,nej det är inte min förtjusning. Det är för trendigt och det blir för mycket och opersonligt,
oj vad jag tyckte mycket !

Ha en go fortsättning
mvh Monica

mitt gröna hjärta sa...

Jag är en stenälskare men håller med om att det inte får bli för mycket eller för stelt. Lagon är alltid bäst. Är svag för betong och armeringsnät och blandar gärna in det i trädgården. Vi får väl se vad det blir för betongalster under våren.
Ha det gott & god fortsättning!
Jenny

Rolleraket sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Inger sa...

Javisst, sten och betong är trendigt. Natursten tycker jag om, betong är väl ett väldigt dött material men i rätt sammanhang och i måttliga mängder är det helt OK. Att pynta med föremål i trädgårn är inte min grej, men om jag tänker efter har nog ett och annat smugit sig in. Ha det gott!

Carolina sa...

Jag är rätt glad för betong dock inte som betongsten, dvs såna där fula saker man bygger murar och lägger på marken. Men gjuten betong i många olika former har jag inget emot, givetvis får det inte bli öken...

Timjan o Akleja sa...

Jag håller helt med dig! Gillar betongsaker, särskilt gremlins och andra lite ovanliga saker, och mossbeklädda stenar är oerhört vackra! Men för mycket sten blir bara stelt och tråkigt.

Jag gjöt egna trampstenar i betong i våras, de finns i ett inlägg från den 23 nov i min blogg.

Hälsningar Birgit

Njut i din trädgård sa...

En fantastisk serie du har startat som jag följer med stort intresse!

Jag tycker mycket om sten. Det beror så på om platsen är fin med mycket sten eller inte, men visst jag tycker det kan vara fantastiskt effektfullt med mycket sten. Med "stenträdgårdar" rent av.

Jag kommer fort åter till nästa inlägg!

HelenJ sa...

Lagom är bäst. Sten är vackert, men ska snarare framhäva växterna än ta över helt. En steril öken gör absolut ingen glad - och inte är det mindre jobb med en sån trädgård heller.
Jag ska försöka mig på att gjuta i betong i år om jag hinner. För enstaka prylar i sten ger snarare ett lyft - som din gremlin.

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Kul inlägg!
Jo, jag älskar sten i alla dess former, men betong är ju inte sten för mig.
Vi har en hel del smågatsten, storgatsten, kullersten, marktegel mm...känns 'naturligt' och vackert. Sen är det så förskräckligt dyrt om man vill anlägga en större yta och då smyger sig gärna den billigare betongstenen in.
En fördel med betongsten är att den oftast är slät och därför många ggr är att föredra där man ska ha trädgårdsmöbler. Det är ju inte så smidigt att ha t ex kullersten eller gatsten på de platserna i trädgården.
Betongalster som din gargoyle är bara så himla fina...skulle lätt kunna klämma in flera sådana i min något förvildade trädgård. :o)
Kram Lydia

Glädjekällan sa...

Jag gillar både betong och sten men inte när den tar plats på grönytornas bekostnad. På gångar och uteplatser är den perfekt.
Tror att man om några år kommer att prata lika illa om dessa 'stenträdgårdar' som man gjort om 70-talets 'barrdito'.
Fram för marktäckare i trädgårdarna istället.
God Fortsättning
Birgitta

Kalo sa...

Jag gillar sten. Särskilt mina mossiga gamla stenmurar. Och en del moderna betong också. Vilken söt liten en du visar. Men visst kan det bli stenöken...
Karin

Trädgårdsdrömmar sa...

Jag tycker att det är jättefult med betongstenmurar. Jag ryser!!!!
De flesta som jag sett påminner om morderna minneslundar. Vet inte var jag fått den kopplingen ifrån, kanske att det ser så dött ut. Då tycker jag att det är finare men helgjutna betongmurar. Stenar är underbart, varje sten i vår trädgård är lika värdefulla som ädelstenar. Cementfigurer är det ju ganska uppenbart att jag tycker om. Men det gäller ju som alltid att dom ska anas mellan växtligheten. Svart gillar jag i trädgården, men medelhav i denna zon känns väldigt avlägset. Men det är fint att titta på hos andra, men inte här.
God fortsättning!!!
Carina

AnnCharlotte sa...

Jag kan retar mig också på all marksten utan tillstymmelse till grönt eller med mycket lite grönt.
Men lite betongsaker bland grönskan är ju fint, fågelbad typ ;) eller krukor eller....Men som många tycker, lagom är bäst, att hitta en balans.

mormor Hannele sa...

10. Mer asfalt åt barnen!
Det är faktiskt sant att barnen har roligare på asfalt än på en gräsmatta :)

Lillebeth sa...

Håller helt med dig. Stenar är bara så underbara. Stenar med mossa, stenar i sitt rätta "element" - också i trädgården, förstås. Men dessa öknar...fult, kargt och trendigt. Gillar det inte! Undrar om det har med det här att trädgård inte ska "kosta" något arbete. Inte behöva klippa gräs, inte behöva rensa ogräs. Nej, jag gillar inte trender alls. Önskar att människors trädgårdar speglar intresse och känsla för det växande och gärna konstnärligådra. Så tycker jag.

andré sa...

De här stenträdgårdarna i nybyggda villakvarter känns ofta väldigt sorgliga. Däremot gillar jag själva materialet betong.

Lotta 8`) sa...

God fortsättning på 2010! :)

Roligt att läsa om trägårdstrender och intressant om hur medias artiklar visar resultat när trädgårdssäsongen startar upp, både vad gäller materiel och växter.

Själv gillar jag sten i alla de former och visst passar det bra med betong och sten i trädgårdar OM det bara passar huset och trädgårdsen design, tex ett modernt funkishus - då kanske det stilrena passar bättre in än en romantisk rosenträdgård? Svart är en färg jag också gillar i trädgården - svart eller mörkbrunt på spaljeér och pergola är ju så snyggt mot växter - och det passar ju väl in med rosa rosor :)

Trevlig läsning och ser fram emot fler trendrapporter :) Ha en bra måndag :)

Sylvia sa...

Jag är en stengalning på samma sätt som du, kan inte låta bli att smeka på runda, underbara strandstenar.
Men stentrenden i sig är verkligen förskräcklig. En stenlagd gård med ett par gröna tofsar här och var.... huu!

Gela sa...

Jag tycker att natursten är väldigt vackert. Tycker om att arbeta med den i olika former för plantering. Betongsten har jag inte ännu fallit för. Däremot kullersten, storgatsten och smågatsten. Ser fram emot flera trendrapporter. Ha en bra dag/Gela