torsdag 7 januari 2010

Korrosion som trend


Bruna korrosionsprodukter som i huvudsak består av hyrdatiserade järnoxider. Så oromantiskt förklaras rost i Nationalencyklopedin. I min värld började rosten ta plats i trädgården med Tage Andersens utställningar på Sofiero för sådär 10 år sedan (då hade han förstås hållt på ett tag hemma i Danmark). Själv började jag som så många andra med armeringsjärn som spaljé. Perfekt för klätterväxter som klematis.
Trend nr 5: rostNumera har jag fler detaljer i rost, som den här vackra "krukan" från Eld Garden. Tänk, det är inte så länge sedan allt rostigt kastades som förbrukat, alternativt skrapades och målades med rostskyddsfärg för att hålla så länge som möjligt. Och nu är rost trendigt!Hos Kristina Mandahl och Åke Axelssson - vars trädgård ni såg del av i inlägget om "inne är ute" häromdagen såg jag denna häftiga "kristallkrona" bestående av glasskärvor från stranden och en rostig ställning. Magnifikt!Själv har jag ett rostigt ägg som gömmer sig i grönskan på sommaren, här i skydd av vårärten och sticker upp som en liten fräck detalj i snön för tillfället.Bland alla prylar i rost som finns att köpa är jag särskilt förtjust i Emma Billbäcks så kallade solsilar. Jag drömmer om en sådan här ros som de har hos Wij Trädgårdar i Ockelbo.
Gillar ni också rost - eller tycker ni dessa saker borde målas med rostskyddsfärg?

Tack för alla inspirerande kommentarer på mina inlägg om trädgårdstrender. Det har aldrig förut varit så roligt att läsa kommentarsfältet - och jag lovar att jag läser allt och tar det till mig! Nu när vi närmar oss slutet undrar jag förstås om ni har någon trend som ni gärna vill klämma in på topp 4?
Eva
Trend 5: rost
Trend 6: sommarblommor
Trend 7: inreda ute
Trend 8: sten och betong
Trend 9: svart
Trend 10: medelhavsträdgård

21 kommentarer:

VimleAnna sa...

Ja rost kanske funkar i år med ;-). Jag tror att växthus är en trend, glashus och uterum i alla de möjliga former samt "rum" som man skapar i trädgården. Ha en skön helg!

Anna sa...

Jag fick en överdos av rostigt järn när jag pluggade på Wij... Överallt finns rostigt armeringsnät, rostiga kantstöd och rostiga klätterstöd till klematis. Men jag förstår att det är populärt, det ÄR jättesnyggt som kontrast mot gröna blad.

Gela sa...

Jag älskar rostiga armeringsjärn och annat. Har ej så mycket i min trädgård än men tror allt det blir flera rostiga saker med tiden. Skulle vilja ha en gammal hästräfsa en rostig en, men det lär nog aldrig bli. Ha en trevlig kväll.

Fru C sa...

Jag älskar fortfarande rost. Varför? JO tillsammans med det gröna funkar det alltid, och sedan blir det ju bara bättre och bättre med tiden....Men det finns många som inte alls uppskattar rost (konstigt eller hur). Jag undrar om inte det kommer lite vatten på någon av platserna som är kvar!

Britt sa...

Rost är trevligt.
Fjärde platsen Home made skulle passa mig//Britt

Anonym sa...

Jag är mycket förtjust i Ockelbos rostiga ros!

Almbyboden sa...

Two Faces är ett företag som tillverkar många vackra produkter i rost. Kika gärna in på deras hemsida för inspiration. Har dem i min butik och är mycket inspirerad av denna form av konst.

gittan sa...

Jag är kluven till de rostiga prylarna. Tycker att de är sååå snygga hos andra, men de passar inte in hos mig.

Gunilla sa...

Jag gillar rost och har börjat få in det i trädgården det bli så fint ihop med all sten som jag har.
Vatten sten och rost.
Mycket grönt.Gillar ochså keramik i trädgård som smälter in.

Ha det riktigt gott
Varma kramar/Gunilla

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Jag är verkligen ambivalent när det gäller rost. Använda grejor som har blivit naturligt rostiga tycker jag är fint, men som alltid när det blir trendigt & poppis så kommer så många konstiga onaturliga varanter till. Rostskyddsbehandla bilar, men inte trädgårdsprylar! Låt trädgårdsprylarna som står ute bli naturligt "gamla" och fina.
Förslag till trend 4: Äta & laga mat ute.
Kram Eva Linnea

Kalo sa...

Jag tycker många saker är vackra när de rostar. Rostfärgen är vacker till det gröna. Solsilen är läcker!
Karin

Inger sa...

Nu känner jag mig lite trendig. Rosten har jag tagit till mitt hjärta. Kopplar rost till Hannu S, jag upptäckte den då han blev känd och kom i ropet. Min rost är mest armeringsjärn och liknande. Praktiskt ska det va, men också fint så klart. Vad kan vara kvar på din lista, tänker fortfarande på design, men det kanske är mera övergripande. Spännande fortsättning!

Marina sa...

Jag gillar vekligen rost, eller vi ska jag nog säga. Vet inte vad det började med men det var nog någon av spaljeerna. Det gör sig så bra o dikster ihop med växterna. Gillar det mycket mer än färger. Kram!

Klorofyllidyll sa...

Din blog är verkligen kul att följa. Jag har själv börjat i liten skala, men det är så kul! Man kan ju verkligen bli fast i detta med bloggande och läser man en så hamnar man plötsligt på en ny spännande sida. Det kanske är en trend... trädgårdsbloggande.
Ser fram emot våren och dess underbara knoppar.

AnnCharlotte sa...

Rost är fint, både bryter av och passar till växtlighet. Hårt mot mjukt.

Aratorps Lena sa...

Självklart hamnar rost med på listan, du är så bra! Det är lätt att ta till sig rosten och behöver inte kosta skjortan, eller hur? Vi har haft färdigrostade stora lyktor i butiken i vinter och de har tagit slut i två omgångar. Dels bra pris och dels tor jag den bruna färgen funkar hos många.
Ska bli spännande att se vart listan tar vägen! Kram

Vi har några storsäljare till trädgården som vi säljer och det är blommiga verktyg, marschallklot, trädgårdsféer och rottingmöbler. Är det något för plats fyra?

Lotta 8`) sa...

Hej hopp :) Rost - tror inte det finns någon trädgårdstok som inte gillar rost ;) Minns när jag på promenad i skogen hittade en rostig ram, hade säkert suttit på en låda en gång och nu är den en vacker tavelram hos mig, själva tavlan är mossa och taklök :)
En solsil står på min önskelista, en som är som en liten spalje, tror att det är Birgitta/glädjekällan som har en så fin.

Och vem vet, kanske min sänggavel blir en rostig spalje.... ;)

Trevlig läsning :)

Ha en skön helg :)

Inreda Ute sa...

Rost är en tidsbesparande trend. Man behöver inte få dåligt samvete när ens saker börjar rosta i trädgården. Och visst är den rödbruna färgen fin mot gröna blad.

Ny trend? Jag tror att köksträdgården kommer att få en renässans. Allt fler intresserar sig för vad de äter och vill undvika onödiga gifter. Dessutom är det väldigt avstressande och en lisa för själen att odla sina egna grönsaker och bär.

/Ulrika

Lillianna sa...

Rost är bra! Mer rost åt folket!
Det är verkligen roligt att läsa dina trend-inlägg!

/Lillianna

Hannele på Hisingen sa...

Alla gillar inte rost, mammas man skulle fixa en såaljé på mitt berg, han tvärvägrade att jobba med rost, gammal yrkesman. Jag fick acceptera galvaniserad spaljé, eller ingen alls...

Timjan o Akleja sa...

Jag älskar också rost! Tyvärr tycker min man att rost hör hemma på tippen, så jag får nöja mig med några små rostiga saker, som en jättesöt trollslända på pinne. Synd för det är så fiiint!!!