måndag 25 januari 2010

Taggigt om trender"Nu blev jag besviken." Tänk att få ett mejl med den rubriken! Min trendspaning i början på januari fick verkligen känslorna att svalla hos många av er läsare - vilket ju var lite av mitt syfte.

En och annan icke-bloggare valde att mejla istället för att skriva inlägg (jag minns själv att det kändes konstigt att fylla i "anonym" i kommentarsfältet innan jag började - men det är helt ok och man kan skriva ut sitt namn om man vill).
Idag tänkte jag i alla fall göra en sammanfattning på de trender som ni ville ha med på 10-i-topp listan men som inte kom med.

"Till min besvikelse blev det inte en enda rad om vedartade växter den här gången heller. Vad är det för fel på det svenska trädgårdsfolket? Varför är det bara blommor som ingår i det kreativa och estetiska tänkandet? Det kommer ju hela tiden nya roliga namnsorter på det vedartade området också, men inte ett ord om det i svenska trädgårdspublikationer." skriver mejlaren (jag vet vem han är men låter honom vara anonym här - jag vet att det är en mycket duktig trädgårdsamatör med en jättefin trädgård).

- Se där fick jag klä skott för alla Sveriges trädgårdstidningar, men det bjuder jag på ;)!
Vad ska jag svara då? Att jag glömde? Nja, just i det här fallet är det nog så att vedartade växter inte är någon stark trend. Men jag kan hålla med om att det borde vara det! Vad vore våra trädgårdar utan träd och buskar - inte mycket!

Jag får väl föra frågan vidare till er övriga bloggare - vad tycker ni om vedartade växter - borde de varit med på topplistan? Vad kan vi göra för att göra dem trendigare - det vill säga mer odlade?


Andra trender som fördes fram i kommentarerna på bloggen var form&design, asfalt åt barnen (ett skämt, kanske?), vatten i trädgården, äta& laga mat ute, trädgårdsbloggande (då är jag ju rätt i alla fall!), blommande verktyg, moderna&strikta trädgårdar, parkträd, trädgårdsbelysning och fjärilar.

Ja, hade jag haft en 20-i-topp lista hade säkert allt detta rymts i min lista, men nu hade jag fokus på lite andra saker. Jag skulle egentligen också ha velat ge växthus/uterum en egen trend liksom bärbuskar.Svenska moderådet - som tar tusenlappar i betalt för att avslöja sina trendspaningar - kom i veckan med ett litet inlägg i trenddebatten i alla fall. De för fram tre trender i samband med prylmässan Formex i Stockholm (bilden nedan är från deras pressutskick):

1. Le studio. En intellektuell och exentrisk doft sveper in över en ganska överlastad ateljémiljö. Vi rör oss i gränslandet mellan konst och formgivning. Design i riktigt begränsad upplaga suddar ut gränsen ännu mer, och genom att sälja unika designföremål på konstauktion blir form och konst än svårare att skilja åt. Det är fritt fram att korsa stilar som tidigare varit helt otänkbara, smaklöst och smakfullt blir sensationellt läckert tillsammans.


2. New Order-nary. Vanligt är vackert och bevhöer inte retuscheras bort och allt är inte superstylat. Nu finns det tid att fundera över vad det är man lägger sin tid på. Rejäla råvaror, rekorderligt hantverk. Gläjden över att själv tillverka något är mycket större än glädjen att ha pengar till att köpa det som någon annan redan har färdigställt. resultatet blir unikt, får ett personligt värde och blir något att fästa sig vid. En modern, ny slags "velourmännniska" eller ska vi säga "helylleperson" välkomnas och ord som äkta och genuin får förnyad slagkraft. Det är engagemang och för miljö, rättvisa och ett långsammare liv som omfamnar och förenar.

3. Engineerd Chroma. Med grunden i vetenskaplighet och noggrann stramhet går det att få ihop mängder av färger till en vilsam, intellektuell enhet. Stilen spelar ingen större roll, bara färgerna är många och geometriska verkar temat ropa. Det är en kalkylerad färgsättning åt det hållet; en vägg blir ett spektrum med frekvensangivelser och allt. Lite färg piggar upp. Mer färg piggar också upp. och kanske motar positiva grafiska färger och former bort lågkonjunkturen, man blir i alla fall glad av färginjektionerna. Trots det blir det aldrig flippat eller skojfriskt, därtill är vinklarna för räta.PUH! (Jag undrar om de inte också hade en överviktig pappa i lejongul velourdress på 1970-talet - helylle?) På trädgårdsmässan får vi se hur Moderådet tolkar sin trendspaning med växter och trädgårdsprylar. Jag bävar - och längtar efter grönsaksland, återbruk, mormorsblommor och efter grönt = vår.
Eva

17 kommentarer:

IET sa...

Nej, jag tycker absolut inte att vedartat borde varit med på tio-i-topp. Ser ingen trend åt det hållet alls. Däremot så kan de mycket väl bli en trend i min egen trädgård de kommande åren, eftersom jag håller på att bygga upp "väggarna".

En sak jag saknar något enormt är dessutom bra litteratur om träd och buskar på svenska. Jag hittar inte en enda (svensk) trädgårdsbok som specialiserat sig på detta.
Eller har Du några boktitlar att tipsa om Eva?
Eller kanske någon annan som läser detta?
/IET

IET sa...

Måste slänga in ett stort PS här:
Jag menar inte på något vis att det är dumt att bry sig om träd o buskar - tvärtom!! :-)
Menar bara att om det finns en spirande trend har den nog inte riktigt fått fotfäste än. (Men den kommer, den kommer...!)

Anja sa...

Nu vet jag inte vilket inlägg du pratar om Eva(kanske kunde du ha fler än ett inlägg på sidan?), men liiite trendigt tycks det vara med träd och buskar - Konnässörsklubben har huvudsakligen träd och buskar som tema i sin senaste frökatalog./Anja

Arboarkticum sa...

Som näst intill maniska lignosälskare ;-) reagerade vi ändå inte på att vedartade växter inte fick vara med på din trendlista. Står inte träd och buskar nästan utanför trenderna - det är ju långlivade varelser vi pratar om? Vore konstigt om man plötsligt skulle börja byta ut sina träd vart femte år för att det blivit omodernt med t ex flikbladighet eller brokblad. Fast den liknelsen funkar kanske inte - för så gör man väl knappast med perenner heller...

Hur som helst kan man väl hålla med brevskrivaren om att mer uppmärksamhet och bättre kunskap/sortiment om de vedartade växterna i plantskolorna vore trevligt.

Håller med tidigare kommentar om att det är svårt med svenska trädböcker. Fortfarande står Tor Nitzelius trädböcker från sextiotalet i en klass för sig - och det kan ju kännas lite märkligt ;-)

Marina sa...

Den där trendspaningen du lagt in på slutet ger jag inte mycket för, din egen gillade jag däremot mycket. Antingen är jag trög eller är det något annat fel för jag fattar itne vad de vill få fram i de där tre punkterna. Så det så!

När det gäller åsikterna om din lista så är det klart att alla har egna åsikter, men jag tror ändå att du har ganska bra koll på vad "folk i allmänhet" tycker så jag tror du är rätt på det. Du träffar så många människor genom ditt jobb menar jag (så uppfattar jag det i alla fall).

Asfalt åt barnen, hemska tanke! Måtte det ha varit en skämt.

Kram o ha det bra!

ullis sa...

Jag, som samlar på vedartat, anser naturligtvis att det är trendigt!
Utan träd och buskar skulle trädgården sakna stomme, det blev varken väggar eller tak i trädgården, bara rabatter som "försvinner" vintertid nedvissnade som perennerna blir...tråkigt!
Nej, fram för mer skojiga träd och buskar...å jag lovar det finns "massor" och det kommer hela tiden nya sorter så håll utkik.

Trädgårdsdrömmar sa...

Vedartade växter tycker jag ingår i alla trender, de är ju själva basen i trädgården. Vi har ju haft många besökare i vår trädgård och det är nog det vedartade som skapat mest intresse. Det och trädgårdskonsten, loppis sakerna.
Det finns så mycket intressanta, vackra, och speciella träd och buskar som inte visas så mycket i tidningarna. Det vill jag se mer av!!!Nyheter, hybrider..m.m Men jag tror att det beror på att trädgårdarna idag inte är så stora. Man kanske inte har plats med så mycket träd. Men då är det ju viktigt att man satsar på något speciellt som man vill ha. Uppstammade buskar är perfekta små träd till mindre trädgårdar. Det finns sååå mycket fint.
Jag längtar efter gröööönt nu !!!
Carina

Caroline sa...

Hej Eva!

Jag tror att när det gäller just "trender" så oavsett om det är inredning, kläder eller växter så är det mest populära saker som kan bytas ut enkelt. Kuddarna i soffan ersätts med ny färg och lite på samma sätt fungerar det nog i trädgården, och många svenskar är nog ivriga för att vänta på lignoser som ofta tar några år på sig innan de når sin fulla glans, medan perenner, lökar och annat kan man njuta av mer eller mindre i samma stund eller sommaren efter! Även exempel som köksträdgård, sten och betong, när det väl anläggs får man ett snabbt resultat. Är en gröngöling inom trädgårdsmarknaden men kan det inte stämma ändå?

Hälsningar trädgårdsstudenten Caroline

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Jag trodde det var DIN trendspaning, inte läsarnas. Jag som känner mig SÅ otrendig kände igen mig i nästan alla dina spaningar, kul! Självklart har jag även andra vurmer som inte kom med i din spaning, men det förväntade jag mig inte heller.
För övrigt höjer jag tummen för vedartade växter och ser gärna ett uppsving för dem; trädgårdens höjdare.
Ha en fin vecka,
Lydia

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Tjena trendspanaren! Det verkar vara trendigt att vara trendig. Vi ses på den trendiga "Trädgårds-mässan", eller hur?
Varm kram

lottens vita och gröna sa...

hilloo där, vedartade, tummen upp, vad 17 kan inte det få höjjas!!! jag tro att utredning är en stor trend, att se sin trädgård som en förlängning av hemmet...inreda med blink buskar och träd, skapa rum med häckar och spaljeer ockås massor av härliga sittplatser!
varmkram till dig eva//lotten

♥ Hannele sa...

Asfalt & barn var inget skämt, vi har ju fyra barn ochhaft mycket glädje av asfalten: i olika åldrar kunnat köra gåvagn, dockvagn, 3-hjuling, gått med styltor, åkt skateboard, inlines, 1-hjuling, spelat basket med alla grannbarnen, fullt av ungar hos oss.
Unna barnen mer asfalt hemma, så slipper vi dem på vägarna...

Fru C sa...

Alltså moderådets trendspaning......jag förstår att det kostar att skriva ner så många ord i en fullständigt obegriplig sörja, eller det är kanske bara jag som har bomull i skallen just nu? Hur som helst gillade jag dina inlägg, topplista eller vad du vill! Jag skriver under på allihop faktiskt! Mera odling till folket - helt klart 2010:s nr 1 ;)

Sylvia sa...

Utan vedartade växter finns väl ingen TRÄDgård!! De är ju liksom själva grunden i trädgården! Och därmed alltid "trendiga" om man kan säga så! Själv älskar jag det vedartade, både smått och stort.

Någon frågade efter bra böcker på svenska om träd o buskar. Kolla Brita Johanssons Vår vintergröna trädgård och Odla barrväxter att börja med. Det finns säkert fler men dessa är mina husbiblar då jag älskar just det vintergröna, som ger liv åt den annars så färglösa vintern.

Lillsnörpa sa...

Vilken härlig blogg du har! Inspiration till 1000! /Lillsnörpa

Inger sa...

Trist med taggiga kommentarer, du förklarade ju att det var din personliga trendspaning.

IET sa...

Tack för trädboks-tipsen!
/IET