fredag 8 januari 2010

När gammalt blir som nyttDet var bättre förr är ett uttryck som många håller med om när det gäller trädgård. Vurmen för den gammaldags stilen bara växer. Stilen har lite olika namn, ibland kallas den för cottage-garden efter de brittiska förebilderna, ibland för mormorsträdgård.
För mig är det dock farmor Elsa och farfar Gunnar som är den stora förebilderna.


Trend nr 4: mormorsträdgård

Farmor och farfar anlade sin trädgård på 1960-talet i en befintlig gammal fruktträdgård i det som då var utkanten av Helsingborg (idag är det ett relativt centralt bostadsområde och det mesta av växterna är skövlade, usch). När jag var barn fanns här allt hemmaodlat man kunde tänka sig i ätväg - från potatis till krusbär - och mängder av blommor. Den långa smala gången upp till förrådsboden kantades av spaljérade fruktträd. Mmm - för mig är detta den ultimata trädgården. Farmor hade också en pampig perennrabatt som syns på bilderna ovan. Längst upp är det förstås jag och min farmor.Vid min skrivarstuga som faktiskt ligger mer eller mindre mitt på åkern, på landsbygden utanför Höganäs, håller jag på och anlägger en mormorsträdgård. På våren har jag ärvt mängder av narcisser som skapar den rätta stämningen. Dessutom har jag planterat rosor i mängder (notera den vackra 'Aïcha' på översta bilden). Rosor är ett måste för att få till den här stilen, som ju många av er redan varit inne på i era kommentarer.De här höga fina höstastrarna som jag fått av Annika passar perfekt på landet. Och visst matchar de min lada rätt bra?!Aklejor är väl de mest romantiska blommor som finns. Det ska det bli ännu mer av i rabatterna här ute.Till trenden hör också att man blandar perenner med ettåriga växter och knölväxter, som dahlior och begonior. Jag har gärna lite jobb med dahliorna vår och höst, för att de ska blomma för mig under hela sommaren.Vad vore en mormorsträdgård utan lavendel? Ja, i norr får man kanske hålla tillgodo med stäppsalvia och kantnepeta, men det är något särskilt med lavendel. I somras blommade den två gånger och detta är andra "skörden" i oktober.


Ringblommorna sköter sig själva och frösår sig precis lagom. Av en del gör jag ringblommesalva.


Rosenskärorna kan jag inte heller vara utan - och de passar så bra ute på landet. (Nåväl, de har jag gärna i stan också.)


Och pioner naturligtvis! Pioner passar överallt enligt min åsikt, men i mormorsträdgården är de ett absolut måste. Jag hade två gamla stora ruggar i trädgården när jag flyttade in och de bara blommar och blommar. Sedan har jag förstås planterat dit ännu fler! Och jag är glad att jag fick klämt in perenner i en av mina trender.


På andra håll har man också anammat denna stilen, där det tillhör att det är lite rufsigt i kanterna, inte så perfekt. Den här alliumrabatten stod utanför ett hus i Danmark, och just att blommorna tillåts "rymma" utanför staketet är en del av stilen.


Här är Körsbärsgården på Gotland där de nya ägarna håller liv i en mycket gammal trädgård. Här växer också blommor, kryddväxter och köksväxter tillsammans.De utlimata cottage-gardens finns förstås i England. På Chelsea Flower Show visas varje år minst en riktigt superromantisk mormorsträdgård. Husen må vara ruckel, men trädgårdarna är underbara, precis lagom på gränsen till förfall för att fortfarande vara något att drömma om!
Eva
Trend 4: mormorsträdgård
Trend 5: rost
Trend 6: sommarblommor
Trend 7: inreda ute
Trend 8:sten och betong
Trend 9: svart
Trend 10: medelhavsträdgård

17 kommentarer:

Petra sa...

Underbara inspirerande bilder. Och din poncho! Och gummisnoddarna i håret med kulor! Kortet kunde varit på mig, jag hade samma poncho och ofta hade jag likadana tofsar i håret.

Marina sa...

Jo, gammaldags gillar jag! INte japanskt, strikt, stenöken för mig inte och itne medelhavsstuk heller.

Trevlig helg!

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Mmmm, rosor, pioner, vallmo, lavendel...ja, listan kan göras hur lång som helst. Alla mormorsväxterna är ljuvliga, yviga, busiga och alldeles, alldeles underbara! :o)
Oj, så trendmedveten jag är...jag gillar ju alla dina trender! ;o)
Kram Lydia

AnnA sa...

Hej Eva!
Jo, det är den här trådgården, som jag har framför mig, som inspiration.
Mångfald och lite rufsig djungel, men ack så skönt och trivsamt!
Ha det gott i kylan!
hälsn
AnnA

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Men du beskriver ju min trädgård Eva! Synd att du bara har varit här en enda gång, och det i Augusti när det var "snus-torr" och det mesta hade överblommat.
Spaljefruktträd, gammaldagsblommor, Akelejor...allt det och mycket mera finns här, och vet du vad, ju mera jag nosa runt i bloggvärlden, ju mera kommer jag till insikten att min trädgård är det bästa som finns.
Inga självförvållade stressmoment med att vilja ha en "perfekt" praktuppvisning där det plockas bort allt som ser "slut" ut (till livet hör enligt min åsikt alla stadier ...även det vissna)
Gammaldags eller mormorsträdgårdar var ompysslade, mycket ompysslade...men de var inte tillgjorda för att visa upp i bild och publiceras för hela världen med omnejd......som man ser i bloggar som återspeglar den konstlade s.k. hela världen.
Usch, sorry, men jag kunde inte svälja dessa tankar nu...
Jag frossar i mina bilder på datorn nu.....jag har en "perfekt" trollsk, engelsk mormorsträdgård.
Trend kanske snart för många, men för mig har det alltid varit samma stil i trädgården för att den är min så in i under huden.
Må gott, Petra B.

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Mormorsträdgård verkar vara min melodi!
En skön helg önskar Eva Linnea

Växthusmadam sa...

Ja, trender hit och trender dit, är det inte ändå mormorsträdgården som får många hjärtan att klappa lite extra?! Roligt att få läsa det du skrivit!
Ha en skön helg i kylan!
Växthusmadam

Glädjekällan sa...

Cottagegarden eller mormorsträdgård tycker jag om. Massor med växter så att jorden inte syns.
Grusodling, stenpartier eller täckbark är inget för mig :-))
Roligt tema - trender.
Trevlig helg Eva!
Birgitta

Hedera Helix sa...

Vad kul med din "trendlista" ! Och mormorsträdgård gillar jag! Speciellt pioner, håller med om att de passar överallt!

Inger sa...

I mormorsträdgården känner jag mig hemma. Hade faktiskt ingen aning om att den är en trend, intressant. Tycker att man sett mer av moderna och strikta trädgårdar senaste tiden.

TrädgårdsPrinsessan sa...

Jaa, hur snyggt jag än tycker att det är med strikt och "modernt" i trädgården ( för det tycker jag verkligen är snyggt) så känner jag mig mycket mera "hemma" i en yvig, inte helt perfekt mormorsträdgård :-)

Lenas trädgård sa...

Nja, trend eller inte...har alltid älskat min mormorsträdgård! Inspirationen har jag fått från min mormor, mamma och ett par "tanter" häromkring, som hade perennförsäljning hemifrån sina trädgårdar. Så roligt det var att på våren åka med mamma och köpa växter. Först till vår trädgård, sen till min egen, som jag fortfarande är lycklig ägare till.
Har samma favoriter, som du, perenner mestadels, men lite fröer kan jag inte motstå: rosenskära, lejongap, sommarriddarsporre, malva, zinnia, sömntuta,vallmo..Ja, listan blir lång här också. Men jag har börjat så i pallkragar, och plantera sen ut en del i perennrabatten.
Suck, vad jag längtar! Ju mer man tänker på allt detta underbara,stimulerande "arbete", som man är förunnad att få syssla med...
Ha det gott ikylan, det kommer snart en härlig tid i trädgården igen!
Kram Lena

Trädgårdsdrömmar sa...

Det är väl härligt att trenderna är så många...inte för att vi måste följa dom , utanför att de kan inspirera oss. Mormorsträdgården passar nog mig bäst av alla "trender" men jag vill ha det lite mer med form och färgstämt. Jag mår inte bra om det är blir för rörigt. Jag älskar den vildvuxna trenden, huller om buller, hit och dit...kan rent av kännas befriande, men jag vill inte ha det lite mer format. Men det är ju rätt oviktigt vad andra tycker(även det jag tycker)för det viktigaste är ju vad trädgårdsägaren själv tycker om sin trädgård. Jag tycker att man ska ta tidningar, böcker och bloggar som en tillgång till inspiration. Delad glädje är dubbel glädje. Jag ser inte en trend som en pekpinne till att man är fel, inte heller ser jag det som ett fel när en bloggare"visar upp" sin trädgård även om den är är noga rensad, eller sk. praktfull.(man bestämmer ju själv) Jag räknar mig absolut inte till de praktfullas skara (vilka de nu är???)Men jag njuter av vackra trädgårdar. En trädgård kan ALDRIG bli vacker om inte dess ägare trivs i sin trädgård.
Sen får det se ut hur som helst....
Må så gott...snart är det vår
Carina

Ingela sa...

Jag tycker det är intressant att titta på trender, megatrender eller "fads" är frågan?

Kanske det hållbara, ekologiska och närproducerat är megatrender och vilken färg man möjligtvis målar på sin pergola är "fads", låt oss hoppas det.

Det är de gamlas och de ungas värderingar som kommer att visa vad som blir nästa trend, så det är bara att fråga närmsta farmor och tonåring vad dom tycker och gilla att göra.

Jag har också alltid gillat gammeldags växter, parkträd och att odla grönsaker, det är tack vare min farmor Signe.

Hälsningar
Ingela

Spessartin sa...

Underbart vackra bilder!

Såg att du har amaryllisen Green Dragon, jag fyndade en sån efter jul - så himla fin. Nu har den blommat över och jag vill så gärna hålla liv i den så att den blommar igen, har du några tips på hur man gör för att få dem att blomma om=

Tant Grön sa...

Min mormorsträdgård är faktiskt en morfarsträdgård. På skånska sydkusten, där morfar odlade "pantofflor", morötter och bruna bönor på sitt tunnland med sandjord och så hade han köksväxter och sommarblommor i prydliga rader innanför en stor och vildvuxen syrenhäck.Stora almar och krusbärsbuskar framför dasset.
På framsidan en stor kastanj, ännu en syrenhäck och schersminer.
Vilka minnen du tog fram!

Hannele sa...

Fina förebilder, jag hade inte det.
Mysigt att ha lite av varje :)