lördag 23 januari 2010

Nunnor och prinsessor


Har inte så mycket annat för mig i trädgårdsväg än att minnas och drömma. Har plockat lite bland sommarens bilder och tänkte att jag skulle visa några av mina favoriter. Nunneört tillhör älsklingarna. Här en blå sötnos, Corydalis elata, himmelsnunneört. Jag har bara haft den i två säsonger och tycker det är en trevlig bekantskap, verkar relativt lättodlad jämfört med många andra blå nunneörter. Blommar i maj-juni på norrsidan i vad som kan sägas vara halvskugga med mullrik fuktighetshållande lerjord.Färgen på bilden är inte riktigt lika röd som den är i verkligheten, då lyser den i starkt rött. Kallas ibland drakulanunneört men heter egentligen stor nunneört, Corydalis solida 'Georg Baker'. Denna blommar tidigt på säsongen, i april-maj och försvinner sedan "från jordens yta", så att man nästan glömmer att den finns, tills nästa vår. Frösår sig ibland, men inte för mycket.


Den här typen av nunneört får inte heta Corydalis längre, utan heter Pseudofumaria. Den här vita är P. alba och den gula heter P. lutea. De blommar från tidig vår till sen höst och sprider sig väldigt - men är å andra sidan också lätta att dra bort. Svåra att gräva upp och flytta dock, så att ge bort plantor fungerar ofta inte så bra. Bättre att fröså på växtplatsen tror jag. Verkar trivas i de flesta lägen, både soligt och skuggigt, fuktigt och torrt.


Att kronprinsessan Victoria ska gifta sig blir mer och mer tydligt i media. Weibulls hakar på med en specialfröpåse "Svensk sommar". tanken är att blommorna ska kunna bli en vacker brudbukett. Ett litet problem dock: de flesta arterna lär inte blomma förrän nästa år, till 1-års jubiléet. Hur tänkte de? Hoppas någon fixar en brudbukett till Vickan i alla fall.
Min egen brudbukett bestod av gula rosor, prästkragar och blåklint - riktigt svenskt, men så var det på midsommar också (20 år sen). Hur såg era brudbuketter ut (om ni nu är gifta alltså)?
Eva

29 kommentarer:

billan sa...

Blålint och prästkragar för ca 30 år sedan, men både buketten och ätenskapet vissnade ganska snart.....
Sambo sedan 15 år tillbaka och buketterna är vackra och kommer oftast från trädgården:)

ullis sa...

Min brudbukett plockade jag själv i min trädgård, den bestod av gammeldags rosor, lite blandade perenner och "släp/hänge" av vintergröna...
Kramar Ullis

Nora sa...

Min kusin (som är florist) gjorde en underbar brudbukett till mig med vita rosor, orkidèer och murgröna bl.a. Helt underbar var den, särskilt eftersom det var min kusin som gjorde den:-)

Anna sa...

Jag gillar brudbuketter som går efter säsong! Tycker inte alls om buketter med pioner på senhösten eller syrener mitt i vintern... Vi gifte oss i september 2007, en solig dag med härliga höstfärger på lönnarna, precis som vi hoppats på. Jag hade gärna bundit min egen bukett, men insåg snabbt att jag inte skulle hinna eftersom det var så mycket annat att göra. Men festlokalen pyntde jag med solrosor, färgglada löv, kaveldun och torkade kornax. Det blev en så där idyllisk, höstig, lantlig känsla, precis som jag var ute efter (är man bonddotter så...). Buketten var rundbunden och innehöll traditionella snittblommor i höstfärger. Cirkus-rosor (orange-gula), röd germini och röd hypericum med en manchett av läderblad. Enkel, men precis som jag ville ha den.

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Nunneört är så fin, har haft men di dödde.
Brudbukett ja, jag hade enklast möjliga: prästkragar, blåklint & några få vita rosor. :o)
Ha en fin helg,
lydia

Lenas trädgård sa...

Trevligt med Nunneört i andra färger än den enda gula jag har.
Min brudbukett (för snart 35(!) år sedan) bestod av vita Marguriter, och Blåklint. Med vita spetsband,som hängde ner lite med blommor på, så buketten inte blev så "stel". Romantiskt, kanske, men det ville jag ha...
Tiden går...och snart är en vintermånad till ända, skönt, tycker jag.
Kram Lena

Lusthuset sa...

Vad söta de är nunneörterna. jag köpte några blå förra året och håller tummarna att de återkommer i år.....men man vet ju aldrig. Ha en skön helg!

Madde sa...

Nunneört står på listan över växter att införskaffa. Nu blev jag ännu mer sugen på det.

Min brudbukett bestod av rosor i tre olika färger (Grand prix, Cool water & Pacific blue) och en massa brudslöja tätt tätt däremellan. Jag "band" den själv i en hållare med oasis och blev mycket nöjd med tanke på att jag är en glad amatör.
Nu blev jag lite nostalgisk, och det är ju aldrig fel. :)

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Gula nunneört har jag MYCKET gott om i min lilla trädgård. Bara för att jag inte vill ha gula blommor i min rabatt trivs de som bara den. Typiskt! Skulle hellre vilja ha vita, rosa och blå. De var jättefina.
I min brudbukett hade jag rosa rosor, blåklint och prästkragar. Det var sommarbröllop den 19 juli.
Kram

gittan sa...

Nunneörten har jag ännu inte stiftat bekantskap, men det har jag däremot gjort med brudbuketten =)
Min bukett för bestod, för snart 24 år sen, av röda rosor och brudslöja, en typisk bukett på den tiden. gnanksa trist kan jag tycka idag när man vet hur mycket vackert det finns att välja mellan. Kan du tänka dig, den finns fortfarande kvar här hemma i gömmorna

Njut i din trädgård sa...

Jag drömmer jag med. visst är det härligt! Min bukett bestod av massor av förgätmigej och ett fåtal vita och champagnefärgade rosor.

AnnCharlotte sa...

Gul nunneört har jag i min trädgård...lite här och var.
Vi gifte oss i smyg och sen for vi till Köpenhamn utan brudbukett...

Millan sa...

Jag beställde gerbra i gammelrosa för att matcha brudnäbben men den var slut så det blev rosor, trist tyckte jag men inte fick det förstöra min dag då för tio år sedan.

Jag har en gul nunneört en sådan som sprider sig och tänkte att den skulle sprida sig på ett annat ställe, där den skulle lysa upp fint, men precis som du säger är det svårt att flytta på den. Ska kanske prova med att fröa den om jag fortfarande tycker det är en bra ide i sommar.

Ruben sa...

Nunneörter är trevliga, inte minst tack vare bladverket. Men, en del sorter blommar över väldigt raskt, så bra att få tips! Den blå verkar vara något att satsa på!! /Ruben

Ninne sa...

Nunneört har jag en lila- tror det är en "vild" som kommit hem tillsamman m vitsippor?
Den blå var extra fin.
Min brudbukett var traditionell- för 50år sen- Rosor liljekonvalj o Adiantumm. Du gav mig en idé
Tror jag ska skanna in den i min blogg-det var ju ändå Guldbukett.
Kram Ninne

Bamse sa...

Funderar på att prova på nunneörten och då i första hand den blåa, då jag älskar blått.

Anonym sa...

Jätteliljekonvaljer.
Är fortfarande min favorit, efter 45-år.

Hanneles paradis på Hisingen sa...

Söta, jag har också en som kommer så tidigt.

Anki/Trädgårdslust sa...

Ååå vad härliga de små raringarna är,jag har bara gula och en blå som inte trivs når vidare... måste skaffa röd och vit.

Växthusmadam sa...

Men nu verkar det som att det är många som håller på att få spader av vårlängtan! Visst är det härligt att man kan drömma och planera!
Ha en skön vecka med många trädgårdsdrömmar!
Växthusmadam

Anja sa...

Eva! Visst är nunneörten trevliga och så himla tidiga - bland de första till att blomma på våren!/Anja

Trädgårdsdrömmar sa...

Jag älskar nunneört !!!!!!!!!
Min brudbukett var en besvikelse!!!
Beställde en stor, påkostad, maffig bukett (80 talet)som skulle gå i creme och aprikos. Fick en fruktansvärd chock på kyrkbacken då jag såg en ynklig pinnig hemsk bukett små aprikosa pinoccio rosor med vit brudslöja. Jag skulle kunna gifta om mig (med samma man)
för att få en underbar bukett. Då ska jag beställa den på "Bettys" i Borås. Få se om Ken vill fria en gång till.
Carina

Fru C sa...

Gula rosor var det. Det är 29 år sedan. Tiden bara rusar.....

Penséer åh vad jag längtar!

Louise sa...

vilken fin blogg jag hittade, hit återkommer jag gärna!

Louise, ny i bloggvärlden

Lillebeth sa...

Löjtnanshjärtan och schersmin. Det var vackert och doftande och plockat i trädgården för 20 år sedan. Nu är allt det historia.

IET sa...

Du, jag tror jag får göra ett eget blogginlägg om min brudbukett istället, började skriva här men det blev så in i helsike långt. :-D
Ska göra det ikväll.
Kram från mig
IET

IET sa...

PS. Tror att jag får gå på nunneörtskurs hos dig. Hur jag än försöker så kan jag inte få den att trivas här. :-(
(P.lutean trivs! Men inga corydalisar!)

Timjan & Akleja sa...

Jag gifte mig i augusti 2007 och hade rosa rosor, vita "klockor" (minns ej namnet), en blå blomma som jag inte heller kan namnet på, kaprifol, murgröna, stjärnflocka... Ville ha en bukett med blommor som var i säsong då, med lite rufsig och "vild" känsla och det fick jag, den var helt perfekt! Gick mot min natur när jag gav floristen delvis fria händer istället för att detaljplanera allt själv, men jag blev jättenöjd! :) *drömmer mig tillbaka*...

Anonym sa...

Nu har jag också skrivit ett inlägg om min brudbukett! :D