tisdag 29 november 2011

Vinn julklapp!

För nästan precis ett år sedan satt jag med korrekturet till den här gigantiska trädgårdsboken. Jag fungerade som redaktör, alltså som fakta- och textgranskare kan man väl säga. Boken kom ut våras på förlaget The Bearded Lady och har sålts på Åhléns.
540 sidor trädgårdskunskap rymmer den och jag gissar att den väger sådär ett par kilo, så det kan bli ett rejält paket under granen. På förlagets hemsida här kan du bläddra och läsa mer.
Nu lottar jag ut ett exemplar. Dragning den 1/12 så klart.
En kommentar = en lott, länka direkt till detta inlägg och du får en lott till (notera i kommentaren att du länkat).
Har du ingen profil kan du kommentera som "Anonym" och istället skriva ditt namn i kommentaren.

Vill också påminna om Trädgårdskalendern 2012 som du kan köpa av mig för 150 kr, inkl frakt. Lite nättare julklapp kanske? Till dig själv eller en någon annan. Jag levererar så långt laget räcker och så länge posten garanterar leverans före jul. Mejla beställningen till robild(at)live.se
Lycka till nu!
Eva

måndag 28 november 2011

Berits härjningar


Stormen Berit, eller om det nu var hennes lillasyster, har åstadkommit stor skada i NV Skåne. Därför tycker jag att två avbrutna rosenspaljéer trots allt inte är så farligt. Kanske, kanske går de att laga.

Tack och lov har växthuset klarat sig. Fiberduken kring kamelian höll däremot inte alls, men det var ändå dags att packa in den i juteväv istället. Så snart vinden lägger sig får jag ut till den.
Inget ont som inte har något gott med sig. Denna lilla rackare hade jag nog inte upptäckt om jag inte varit ute med min speciellt noggranna blick idag. Ett par centimeter cyclamen bara, men såååå söt!
Fönsterputsare - hjälp! Trots att jag bor sådär en kilometer från stranden så är vindarna fulla med salt från havet. När solen lyser igenom ser det nästan ut som snökristaller. Ska man putsa bort saltet måste man ha rödsprit eller motsvarande i vattnet. Det blir inte högsta prio hos mig i alla fall.
Jag har hört om en del sönderblåsta växthus efter stormen, hoppas inget värre har hänt i alla fall!
Eva

söndag 27 november 2011

Vi första ljuset tänder


Hoppas ni alla har en härlig första advent. Här är det storm, regn och grått, grått, grått. Inget väder alls för att gå ut och fota mina vinterutsmyckningar av trädgården. Ja, nästan lite läskigt med så hård blåst. Håller tummarna för att vi slipper elände som vid Gudrun för några år sen. Men adventsljuset kan ju inte vänta, så det har jag tänt! De första hyacinterna har fått flytta in.

 Prydnadsäpplena plockade jag tidigt i höstas och de har torkat fint. Recyclade julprydnader liksom.

Ett vackert omslagspapper med japanska skrivtecken fick bli "krukor" åt mina amaryllisar. På fönstret kan ni se vilket oväder det är utanför. Tur att man kan julmysa inne då. Det får nog bli en brasa också framåt kvällen.
Ha det riktigt gott och titta gärna förbi snart igen. Jag börjar bli sugen på en ny utlottning. Vad tycks om ett tungt paket att lägga under granen?
Eva

fredag 25 november 2011

Väntar in advent


Tittar till julblommorna, som står svalt och ljust i väntan på att bli planterade. Som "blomsterföretagare" har jag förmånen att kunna handla hos grossist. Då blir det få sorter men många av varje. Här ett gäng amaryllis.

Och ett flak vita hyacinter. Jag plockar in dem efter hand så kan jag dra ut på blomningen i evigheter. Härligt! 
Passade på att köpa ett flak julrosor när jag ändå var där. Räcker säkert till ett par gåbortpresenter också. Annars kan man ju alltid plantera ut dem i trädgården... Jag fullkomligt älskar julrosor. Märks det?
Imorgon ska jag pyssla och göra fina julgrupper. Köpte några lådor kuddmossa också när jag ändå var i farten. Men först måste jag flytta på pelargonerna, damma, putsa fönster och lite sånt. Nåja, helgen är ju lång om jag börjar efter fikat i eftermiddag.
Allt gott!
Eva

torsdag 24 november 2011

Pannan i djupa veck

Idag har jag tillbringat hela dagen i skrivarstugan. En ny bok börjar ta form. Men ni får ha tålamod till 2013. Här är det nämligen framförhållning som gäller. Men november-februari är min bästa skrivartid, så nu ska det produceras massor av text. Tog en liten paus och gick ut med kameran i trädgården.

Så milt det är fortfarande. Inte en rosknopp, utan hela buskaget blommar sida vid sida med nyponen. Till och med lavendeln ser ju rätt pigg ut!
 Och ringblommorna. Lyser som små solar i novemberdiset.
Jajamensan. Hittade ett moget smultron också. Men det överlåter jag till fåglarna att kalasa på.
Ha det gott!
Eva


tisdag 22 november 2011

Djurliv och vardagsliv


Plantorna i växthuset klarade sig bra utan passning i helgen. Tänk att det fortfarande är så milt. En ananassalvia som står planterad i jordbädden i växthuset håller på att slå ut. Men det är flera små gynnare som drar nytta av det. Såväl bladlöss som mjöllöss (vita flygare) och spindlar har intagit plantan. Nästan så man önskar att det vore lite kallare så att de skulle dö. Borde förstås städat i höstas, men nu är det för sent. Men det är rätt skönt att man inte är så duktig jämt. Ibland får det bli som det blir helt enkelt.

I Stockholm där jag hälsat på min kompis och några uppdragsgivare blommade rosor och massor av nävor, men det var dessa färgglada mössor som fångade mitt kameraöga på vandring genom gamla stan. Kanske för att det i övrigt var ganska grått. Är ni på plats i huvudstaden kan jag dock rekommendera fotoutsällningarna på Fotografiska just nu. Bland annat urläckra djurfoton av Nick Brandt och inspirerande street photography av Helen Levitt.
Ibland tycker jag det är svårt att fånga växter på bild så därför blir jag imponerad när man lyckats ta närbilder av vilda djur utan teleobjektiv eller fångar vardagsmiljöer så att det blir både tidsdokumentär och en hyllning till vardagen, den bästa av alla dagar.
Må gott,
Eva

fredag 18 november 2011

Semestervärme

Nu drar jag till Stockholm några dagar. Jag kommer framför allt (förutom familjen förstås) att sakna skuggliljorna. De blev frostnupna härom morgonen men showar ännu några dagar. Tjusigt, eller hur?

 Bladen är bruna, men blommorna tycks tuffare för de vägrar ge upp. En riktig favorit!
Och vem passar växterna då? Det gör frostvakten. Nu har jag dragit bubbelplasten över metallställningen till det lilla övervintringsväxthuset som jag monterar upp inuti stora växthuset. Innanför står en fläkt kopplad till en frostvakt som ser till att slå på värmen om det blir kallt (fyra plusgrader har jag termostaten på). Perfekt med värme när jag har "semester" på annan ort. Dragkedjan får vara öppen så länge det är milt på dagarna för att vädra ut fukt och värme. När solen står på blir det lätt 18-20 grader där inne och man vill ju inte att växterna ska koka. Både lilla och stora växthuset kommer från Willab Garden.
Ha en riktigt skön helg,
Eva

onsdag 16 november 2011

Vinter i zon noll


Kolla mamma: "Det är nästan snö på gräsmattan!" Min dotter var helt till sig i morse, men lite för stor för att börja kräva pulka fram som mina barn annars alltid tiggt om bara det är lite vitt på marken. När man sällan ser snö, och snön sällan blir djupare än några centimeter, är det inte så lätt att se skillnad på snö och frost. Själv såg jag istället möjligheten att fota höstens första frostbilder. Minus 2 är det kallaste vi haft hittills denna milda höst. Jätteverbenan var fin med frostad topping tycker jag.

 Luktärterna har nog också gjort sitt, men slutade med flaggan i topp!
 Till och med torra bruna löv blir fina med lite kristyr på toppen.

Och buxbomhäcken blir nästan som ett konstverk: grön på sidorna och vit spetskant ovanpå. Här i Höganäs är det nog zon 0, tror bara några få platser i landet har mildare vintrar. De är oftast är mer bruna och grå än vita och därför är de vintergröna inslagen i trädgården så värdefulla. Hoppas, hoppas, att mina buxbom klarar sig undan sjukdomen.
Strax bär det iväg till Hisingen med En lisa för själen. Det ska bli föredrag på Volvo lastvagnar (för anställda) - undrar om det dyker upp några bloggare där? Hade varit kul!
Eva

tisdag 15 november 2011

I startgroparna


För många är hösten en årstid som står för vissnande, slut och kanske till och med död. Men då har de inte tittat närmare på växterna! De flesta buskar och träd är nämligen redan i nionde månaden, de bara väntar på att vattnet ska gå så att de kan blomma ut. Bildligt talat alltså. Men knopparna är där redan, bara vi vill se dem. Till och med på helt avlövade träd kan man se hur knopparna håller sig beredda. Det här är min kamelia som är full med löften.

 Magolian har ju överlevt på jorden sedan dinosauriernas tid, kanske inte så konstigt att de till och med klär in sina knoppar i päls för att klara kylan. Men där innanför väntar "bebisarna" - de väldoftande blommorna.
Till och med svavelpionen har svårt för att vänta på våren. Den har redan skjutit upp lackröda knoppar i rabatten. Jag brukar lägga lite granris över i januari när jag slaktat julgranen, men lite snö skulle göra samma nytta. Och ärligt talat tror jag de klarar en barfrostvinter också.
Gå ut och kolla din vårtecken också - de finns där jag lovar!
Allt gott,
Eva

måndag 14 november 2011

Länge leve kärleken!

I helgen gifte sig en av mina trädgårdsvänner. En härlig kärleksmanifestation. Kanske inte minst för att bruden i somras firade sig 70-års dag.

Låt oss hylla kärleken idag!
Allt gott,
Eva

söndag 13 november 2011

Städa eller inte?

Jag brukar alltid hävda att man inte kan "städa" i sin trädgård. (Städa är nämligen en inomhussyssla tycker jag.). Däremot kan man ibland behöva städa undan en del saker. Ogräs kanske... Jag klipper inte ner mina perenner på hösten, med två undantag. Pioner och julrosor. Dessa får lätt svampsjukdomar på bladen av de  fuktiga vintrar vi brukar ha här i Höganäs och därför klipper jag bort dem nu så att eventuella svampar inte smittar de nya knoppar och blad som kommer tidigt på våren. Så nu är det bara stubbar kvar i rabatterna där pionerna har stått. 

Nej, det var inte helt sant. De vackra pionstöden från Eld Garden står nämligen kvar.  De tycker jag pryder sin plats även på vintern och så behöver jag inte oroa mig för att sticka dem i pionknölarna på våren. Nästa år skaffar jag ännu fler.
Skön söndag önskas såväl fäder som alla andra,
Eva

lördag 12 november 2011

Redo för 2012

Nu känner jag mig redo inför nästa trädgårdssäsong. Nya byxor från Garden Girl från deras hemsida (50% rea!) behöver jag verkligen. De äldsta är så utslitna att de måste kasseras - numera kan jag knappt gå ut i trädgården utan dem. Bara det att alltid ha knäskydd med sig/på sig är så skönt.
Sekatören fick jag från AoT som tack för att jag fortsätter prenumerera. Föredömligt att belöna även sina trogna prenumeranter och inte bara de nya tycker jag. Jag tror jag har alla nummer av AoT sedan premiären. De fyller en hyllmeter eller så...
Handledsvärmarna/torgvantarna är från Moas Lovley Things. Köpte ett par i fjol som nästan är sönderälskade och nu blev det ett par söta med rosor på. Toppen med torgvantar när man fotar ute på vintern - eller bara för att vara snygg när man går på stan innan den där värsta kylan sätter in.
Fröna i påsen ovan till vänster fick jag av min bästis Helena som nyss varit i London. Nu ska här sås - plataner - får väl bli en allé eller skog eller nåt. Om de tar sig.
Och sist men inte minst. Den härliga rosenkalendern från Håkan Gidestrand med bloggen Maleviks rosenträdgård som varar hela 2012. Den damp ner i lådan när jag var nyopererad och lite deppig för en månad sedan och nu kommer den att hålla mig glad ett ett helt. Perfekt!
Nej, nu får det vara färdigbloggat för idag - måste ut och bubbla in växthuset. Temperaturen börjar krypa neråt så det är hög tid.
Allt gott,
Eva
PS: Missa inte kolla förra inlägget om det var du som vann tulpanlökar.

fredag 11 november 2011

(Jul-)klapparna klara!


Vinnare i utlottningen är klara: Det blev:
Anna-Karin med Landet krokus, Cat med Cat's Passions, Anna-Karin med Frasses Hus och Elisbet med Tigers tassemarker som vann den här gången. Eftersom det blev fem dagar med röstande la jag till ett extra vinstpaket med fyra olika tulpanlökar som matchar varandra. Det tog Monne med Alen Trädgård hem. Grattis! Mejla era adresser till robild(at)live.se så postar jag på söndag (så kort tid som möjligt i lådan ju). Tack till alla som kommenterat denna vecka. Fortsätt gärna med det - man vet ju aldrig när det dyker upp nya vinster. Och dessutom tycker jag det är väldigt kul att läsa vad ni tycker.

 En julklapp står halvt färdiginpackad i trädgården. Nej, skämt å sido så är det min vinterhärdiga kamelia som jag har börjat packa in för att skydda mot vinterns iskalla vindar. Tre armeringsjärn + fiberduk och så massor av löv som jag "mufflat in" för att tala med Pernilla Månsson Colt. När det blir ännu kallare tänker jag svepa om en rejäl juteväv också.

Och i rabatten har julen redan fått för sig att slå ut. Julrosen, Helleborus niger, har kommit riktigt långt - helt otroligt faktiskt. Visserligen har jag en annan planta som brukar tjuvstarta i början av december, men det här var ovanligt tidigt. Bara att njuta - jag har ju många som kommer på andra sidan årsskiftet så jag behöver inte oroa mig för att denna blommar över. Just de julrosor som jag brukar köpa för att ha inomhus till advent brukar vara dem som blommar tidigast i rabatten sen. (Jag brukar plantera ut dem på våren efter en period i kallväxthuset.)
Ha en underbar helg och passa på att njuuuta av denna fina höst!
Eva

torsdag 10 november 2011

Sista skörden

Igår var jag ute och plockade vad jag tror är sista skörden för i år. Tänk att få ihop en sådan här färgsprakande bukett i mitten av november! Bland annat ryms både en ros och en julros, lejongap, pipört, spansk näva, en liten nejlika och skugglilja. Jag kände mig riktigt rik när jag satte in den här buketten på köksbordet.

Skördade också persilja och nässlor för att göra årets sista (?) hemodlade pesto. Nässlorna klipper jag ju ner regelbundet (nörd som jag är) och dessa var därför riktigt, riktigt fina.

Sista vindruvsklasen hade börjat skrumpna lite, men gissa om de var goda på morgonfilen i morse!
Inga russin blev det i höst - men jag tror jag ska skaffa mig en torkapparat så att jag kan göra nya nästa år.

Hittade också några mogna hösthallon. De åkte dock i munnen så snart de var fotograferade. Inget att vänta på liksom. Hur de smakade? Somrigt!
Tack för alla era kommenterar den här veckan (så långt) och för spännande böntips!
Allt gott,
Eva
PS. Sista chansen att vinna tulpanlökar idag. Lägg en kommentar till detta inlägg så är du med - länka så har du två lotter. Fredag eftermiddag hoppas jag hinna lägga ut vilka vinnarna är så har ni lökarna på måndag. 

onsdag 9 november 2011

Klimatsmart mat

Kan vi rädda världen genom att odla grönsaker? Kanske inte helt, men vi kanske kan bidra lite grand. I ett pressmeddelande från Sveriges lantbruksuniversitet läser jag nämligen att baljväxter kan bidra till att minska utstläppen av växthusgaser. Alltså minska klimatförändringarna.
"Det går åt 35–60 procent mindre fossila bränslen till baljväxtgrödor och baljväxtbaserade betesmarker än till kvävegödslade spannmålsgrödor eller vall. Detta beror primärt på att det inte finns något behov av kvävegödsling i baljväxter och att kvävebehovet blir mindre i efterföljande grödor i växtföljden. Dessutom resulterar produktionen av kvävegödselmedel i betydliga emissioner av CO2 och N2O." skriver SLU.
Lika bra att beställa hem rejält med fröer av sockerärter och störbönor inför nästa års odlingssäsong. Måste också ta upp odlandet av bondbönor. Det var ett par år sen sist och jag har saknat dem så. Vilka baljväxter brukar du odla? Har du sorttips så tar jag tacksamt emot det!
Ha en underbar novemberdag,
Eva
PS: Utlottningen fortsätter. Det enda du behöver göra är att skriva en kommentar (fast länk ger extra lott).

tisdag 8 november 2011

Underverk utanpå

Ni är många som visat höstens underverk på bloggarna de senaste veckorna. För visst är det något helt fantastiskt, denna skiftning. Kanske lika makalöst som knoppsprickningen på våren. Detta är min japanska lönn, Acer palmatum 'Osakazuki'. Svårslagbar.


Min katsura, Cercidiphyllum japonicum, har jag tvingats flytta ett par gånger. Den var ett impulsköp och det tog ett tag innan jag hittade rätt plats. Tyvärr vill den inte ge mig de där anslående höstfärgerna som jag drömmer om. Kanske har hösten varit för mild helt enkelt. Men strax innan den släppte det sista bladet bjöd den i alla fall på den här uppvisningen. Inte illa.

Även bland perennerna finns det många vackra höstblad. En favorit är den italienska munkhättan, Arum italicum. Dessa blad kommer på hösten och står sedan grön och fin hela vintern, även om de kan ta skada om det blir mycket skiftningar i vädret. Vintergrönt är mer än barr och buxbom, mina vänner!
Idag vill jag gärna se fler kommenterar och fler som "slåss" om tulpanlökarna som jag har till utlottning. Du som är flitig och kommenterar varje dag får en lott per dag. Tulpanlökar kan man sätta riktigt sent och ändå få fin blomning. (Och är det redan tjäle där du bor så kan du sätta dem i krukor.)
Allt gott,
Eva

måndag 7 november 2011

Mitt i steget

I höst har vi låtit renovera vår yttertrappa. De gamla saltglaserade plattorna från 40-talet var lite spruckna redan när vi flyttade in för 12 år sedan, och varje vinter har snö och is tagit sig under plattorna och sprängt sönder några till. Men så hittade vi begagnade plattor på Kullabygdens byggnadsvård och fick tag i en duktig hantverkare. Så - nu - äntligen efter många års planering är trappan hel igen. Vi fick visserligen köpa till några nytillverkade plattor i gammal stil för att det skulle bli klart, men jag är mycket nöjd.
Tidigare har jag närmast belamrat trappan med krukor - mycket för att dölja alla spruckna plattor och för att besökare inte skulle riskera snubbla och göra sig illa på hålen - men nu vill jag visa upp den och har bara ställt ut några få.

I den stora krukan växer en kärleksört samt en silvrig alunrot. Alunrot är verkligen toppen att ha i kruka, jag tycker ofta de försvinner mot den bruna jorden, men i kruka kommer de fram och kan visa upp sig rätta jag. Om man har en frosttålig kruka brukar de också överleva utan problem. Kanske måste jag tömma denna när det blir minusgrader, men än så länge njuter jag.
Här samsas en annan alunrot med ett kopparstarr - också ett gräs som verkligen gör sig bäst i kruka och som tar upp trädgårdens höstfärger på ett fint sätt. (Jag har några som jag övervintrar i växthuset också!)
På ett annat ställe i trädgården har jag satsat på mer färg. Där står två rosblommiga krukor (från Blomsterlandet tror jag) med cyclamen och prydnadskål. Inte så dumt med något som lyser upp.
Börjar fundera lite på vad jag ska sätta i krukorna till advent. Jag vet att det är några veckor dit, men jag vill gärna planera i god tid.
Ha en skön vecka och lycka till i lotteriet!
Eva

söndag 6 november 2011

Utlottning i november

Nu är min jord mättad. Det få bokstavligt talat inte plats en enda tulpanlök till (ni som hängt med vet att jag köpte sex stycken 100-pack). Igår var jag ute och grävde ner de sista och började köra spaden i befintligt lökbestånd.
Därför lottar jag ut överskottet till er gulliga bloggläsare. Jag har fyra paket med några lökar i varje. Sorterna har jag över är: mörklila 'Havran', aprikosgula 'Apricot Beauty', gulröda liljetulpanen 'Long Lady', och rödvita 'Sorbet'. (Googla på Tulip + namnet så kan du se hur de ser ut.) Jag drar en vinnare varje dag måndag-torsdag kommande vecka bland alla er som skriver kommentarer. Gäller alltså även kommentarer på andra inlägg än detta. Gå in varje dag från och med nu fram till torsdag och du får alltså fem lotter! Om du dessutom länkar till utlottningen från din egen blogg skriver du det i kommentaren och får en extra lott.

Måste också dela med mig av novemberhatten - dvs oktoberstormhatten som fortfarande blommar. Visst är de häftiga dessa höstperenner. Tack ni som kommenterat och delat mer er av era favoriter.
Ha en skön söndag och en tursam vecka!
Eva