onsdag 28 april 2010

Söta nellorIgår kväll hade vi sista mötet inför Nässlans Dag med Sällskapet Nellorna. Som vanligt blev det mycket gjort - och mycket skratt. Vi jobbar seriöst men har roligt emellan. Mette berättade bland annat hur hon gjorde den här nässelglassen - det blev en mycket rolig historia.Vi tar reda på så mycket gammal fakta om nässlor som vi bara kan hitta. Bland annat vet vi nu att vissa av de gamla indianstammarna i Kanada gjorde sina första drömfångare av just nässelgarn. Och nu kombinerar vi deras gamla seder med trädgårdstrendiga armeringsjärn.Vi gör också nässelpapper och brukar visa hur under Nässlans dag. Detta brukar vara barnens favoritstation!Gör ni inte gödning frågade någon? Självklart! Det brukar vi bjuda på, så ta med en egen petflaska ni som kommer. Nässelvatten är förresten också bra mot mjöldagg på rosor och andra växter, men späd ordentligt! I nässelrötterna finns faktiskt ett antisvampmedel! Rätt så fräckt va? Därför är det faktiskt toppen att ha några nässlor i rosrabatten, bara så ni vet.Vi bjuder på mycket, men har några få saker till försäljning. Till det mest populära hör vårt nässelsalt.Och vår nässelsalva. Vi har även gjort en nässeltvål som vi kallar barfotatvål som en eloge till Ernst Kirchsteiger (som givetvis är bjuden men ännu inte tackat ja).

Hoppas ni också firar på söndag - med oss eller med en god nässelrätt hemma i ert eget kök. Själv har jag idag plockat en icakasse full med nässelskott till söndagens nässelpesto - ett av våra mest populära smakprov vid sidan av nässelsoppan.
Välkomna!
Eva
PS. Det står om oss i aktuella numret av Allas veckotidning och tidningen Hälsa om ni vill veta mera, samt i den lokala Lokaltidningen.

19 kommentarer:

Tigris Predikantan sa...

Grattis till att ni finns med i
tidningar! Vad mkt du skriver som jag inte visste om nässlor!
:)

Bea sa...

Oj, så litet man vet om den annars så brännheta nässlan.
Jodå, nässelvatten har jag använt på växter. Kommer speciellt ihåg en Kinaros som ständigt trilskades med löss och en dusch med detta nässelvattnet gjord egott.
Men...nässelglass! Är det månne gott!?
Trevlig kväll! /Bea

Alen Trädgård sa...

Mycket ska man höra innan öronen ramlar av:)) NÄSSELGLASS ????? Troligtvis är det godare än det låter:) Kul att ta del av så mycket fakta om nässlorna. Har inte ett så gott förhållande till nässlor sedan jag som litet barn föll ner i ett dike med nässlor klädd i bara små kortbyxor. Kommer ihåg skräcken och smärtan innan pappa fick upp mig. Ha det gott/Monne

Rose Garden Malevik sa...

Hej Eva.
Din blogg e jättefin :)
Men kanske inte just nässlor e min grej :)
Håkan

Frøken Solhat sa...

Ville virkelig ønske jeg kunne slå et slag forbi Eva......det lyder bare så spændende det hele - og brændenældis.....jeg forundres og glædes over at du vil dele :0)

Knus fra Solhatten :0)

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Låter bara så härligt och jag är bara sååå sugen på att komma....meeen det händer ju lite i Alnarp den dagen också, får se om vi hinner. Säljer du lite av de läckra nässelprodukterna annars?
Vilket fall som, stort lycka till med den stora dagen,
kram Lydia

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Oj, vad mycket nytt man får lära sig!

Ha det gott!
/Charlotte

Trädgårdsdrömmar sa...

Så fräckt!!!
Tänk vad mycket man kan göra med nässlor. Dottern gjorde alltid nässelvatten till oss när hon bodde hemma. Vi sprutade det på rosorna mot bladlöss. Mycket bra!!!
Den 15:e har vi långväga trädgårdsbesök...men om vi av någon anledning skulle få återbud så kommer vi.
Kram Carina

AnnCharlotte sa...

Nässelsalva kan jag förstå...och pestto...men glass?? ;)
Det skulle jag vilja smaka....

Eva Linnea sa...

Åh, jag skulle så gärna vilja vara med, men det är lite för långt att åka. Jag får glädja mig åt mina TVÅ(!) nässlor som kommit upp i min rabatt på framsidan. Snart blir det nässeljakt på mitt "ställe".
Kram

Linda sa...

Så spennende:) Jeg tenkte å lage neslevann og bruke osm gjødsel i år. Leter etter en fremgansmåte, vet jeg har lest om det flere steder. Typisk nok finner jeg det ikke igjen.
Fin blogg du har, inspirerende å titte innom:) Klem

Johnna G sa...

Vad spännande det låter! Jag brukar "endast" göra nässelgödning, nässelpesto och nässelbröd.... alltid något, ellerhur!

Lavendel sa...

Hvor interessant - jeg holder meget af mine nælder, de gror der hvor de har det bedst, generer ikke mig, og sommerfuglelarverne elsker dem jo. Så jeg vil sende en tanke til jer på Nældens Dag.

Merja sa...

Nässlor har jag aldrig smakat på utan bara vattnat med. Lite nyfiken blir jag förstås när den blir hyllad så här på bloggen:)
Trodde första att du hade fått besök av levande ormar i förra inlägget...vilken tur att det bara var leksaker. Fast det såg äkta ut!
Ha det gott

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Oh, så härligt ni kommer att få:-)

Britt sa...

Lär mig massor//Britt

Ruben sa...

Men hallå!!! Nässlor och bara fötter går väl inte ihop! Skulle inte förvåna mig om han håller sig på ett betryggande avstånd! ;-) Ha det gott - nässelgott!
/Ruben

karina sa...

Hejsan!
Nässelgödning har jag gjort många vårar men inget annat. Så i år blir det nässelsoppa och sen ska jag torka till nässelsalt, efter läst ditt inlägg. Ha det gott, Karina.

Anonym sa...

Intressant med info om nässlor, och häftigt att man kan använda det till så mycket! Jag har tyvärr inga i min trädgård, får gå ut i skogen och plocka!