måndag 5 april 2010

Odla med balkongSå här ser det ut hemma hos mig idag. Regnet har knappt torkat upp och himlen är grå, men lovar en liten ljusning om man tittar mot Köpenhamnshållet. Jag bor visserligen i villa, men har även en balkong varifrån vi kommer att sända radio några gånger under säsongen i programmet Odla med Stadsgrönt i P1, med premiär idag kl 10.03.


I säsongen kommer det handla mycket om vertikalodling ur olika aspekter. Reportern Åsa Kjellman Erici och programledaren Petra Quiding kommer att ta er med till olika ställen i Sverige och världen för att belysa denna trend. Jag står för det nära och enkla som förhoppningsvis kan inspirera till odlingar på era balkonger och terrasser.Under säsongen kommer jag att provodla i en vertikalhylla med 4 olika balkonglådor. Som vårinspiration har jag planterat ett antal frosttåliga växter såsom penséer, narcisser, pärlhyacinter, förgätmigej, viva och tusensköna. Den ena lådan är vit med purpurinslag.Nästa går i gult. Den läckra vivan heter 'Victoriana' och den har redan blommat i tre veckor.Narcissen heter 'Katie Heath' och får ge påskkänsla denna sista påskdag.Översta lådan får förhoppningsvis mest sol och här står frosttåliga kryddväxter som timjan, salvia och rosmarin. Vi har redan börjat skörda lite grand!Så här ser vertikalhyllan ut. Nedersta lådan är ännu tom (nåja, min julros vilar här) för där ska det bli grönsaker så småningom. Hyllan har vi lånat från Vertical Garden. Eftersom det är statsfinansierad radio får man inte "få" saker och inte heller säga företagets namn, men på bloggen hoppas jag det är okej.
Konstruktionen är ganska tung, så det var lite bökigt att få ihop den ensam, men å andra sidan räknar jag med att det gör den stadig. Balkonglådorna går i varandra vilket gör att den trots allt inte tar så stor plats under frakt. Det finns dräneringshål ca 2 cm upp på sidan, så att överflödigt vatten kan rinna ut samtidigt som det blir ett litet vattenmagasin. Det verkar smart. Jag hoppas det ska fungera bra.
Jag har fyllt lådorna med 2-3 cm lecakulor i botten.
Följ odlingen i radio - och här på bloggen. (Om du undrar hur det gått med groddarna och skotten så är de uppätna.)
Vi hörs!
Eva
PS. Missade du programmet går det bra att lyssna i efterhand på webben.

23 kommentarer:

Caroline sa...

Vad kul med ett radioprogram om odling. Får lyssna på det en annan morgon!

Hoppas påsken har varit fin!

Camilla sa...

Vilken praktisk vertikalhylla! Där kan man ju få plats med att odla massor :)
Nej något hus har det inte blivit än men vi jobbar hårt på att hitta något till sommaren. Har förlorat en budgivning nyligen och ett radhus som vi väldigt gärna ville ha blev sålt innan det ens var någon visning. Men ska på ännu en visning idag så får se hur det går. Nu när jag jobbat ett tag (sen 1 juni) är det ju lättare att vara med i budgivningar o så jämfört med förra sommaren då jag precis börjat jobba.
Kram Camilla

IET sa...

Helt sanslöst häftig färgkombination i den vita/vinröda lådan. Urläckert!
/IET

Ingmarie We sa...

Suveränt snygg vertikalhylla! Och narcissen 'Katie Heath' gillar jag verkligen. Var kan man hitta den?

Lavendel sa...

Må forsøge at lytte med...en god øvelse for en dansker. Vil frygteligt gerne købe En lisa for sjælen - hvordan gør jeg om jeg ønsker et signeret eksemplar? mvh Lavendel/Lone

Bondjantan sa...

Men vad fint med lådorna! Blir lite avundsjuk då jag tittar ut och det snöar?! Suck...

Dagliljan sa...

Trevligt program. Extra glad blev jag över att höra ungdomarna i Lund :) En sån vertikalhylla skulle vara perfekt för vår balkong. Mellansonen vill odla kryddor, det går kanske i arv.........

Alen Trädgård sa...

Kul ide med odling på höjden. Det finns ju många som "bara" har en balkong och då måste det ju vara jättepraktiskt:) Ha det gott/Monne

Bland Blommorna sa...

Jag har gått och sneglat på vertikalodling sen i sommras. Inte pga platsbrist, utan för att jag tycker det är så snyggt. Kul med lite inspiration.

Ruben sa...

Vilka fina planteringar!!! Du har ju allt som tänkas kan. Och allt vackert komponerat. /Ruben

Britt sa...

Praktisk hylla för små utrymmen//Britt

Klorofyllidyll sa...

Vilken fin blomhylla. Underbara vårblommor du har stoppat i. Själv har jag en fin blomstertrappa som används flitigt i uterummet på somrarna. Den tar ju lite mer plats, men bygger samtidigt på höjden så att man ser alla blommor man stället där i olika nivåer.

Ha en skön vecka.

Petra

Cilla sa...

Vilken fiffig hylla för de med litet utrymme. Härligt att alla ska kunna få möjlighet att odla.

Ska bli kul att lyssna på er på radion.


Cilla♥

Dagliljan sa...

Hej Eva. Du är så välkommen. Det blir en mycket låg djungel, knähöjd ;) Luktärtorna är ur Cherub-serien, lågväxande. Har ingen aning om hur det skall gå, håll tummarna åt mig!

Helena sa...

Helena sa...

Det var ju en smart låda vilka fina planteringar.
Vi kanske syns i Stockholm, Gröna bönor tjejerna kommer på besök.

Kram Helena.

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Snyggt! Vårglada kramar från Eva Linnea

Spirande grönt - sa...

Vilket skoj projekt!

Ha en fin måndagkväll

Rebecca

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Verkar vara en himla fiffig vertikalhylla för dem med begränsad odlingsyta, ska bli kul att följa hur det går.
Ha det så bra,
lydia

AnnCharlotte sa...

vad läckert med hyllan...måste lyssna...

Charlotte sa...

Hyllan verkar ju jättebra för balkongodlingar! Hade tyvärr inte möjlighet att lyssna på sändningen av Odla - ska göra det på nätet istället!

Ha' det gott!
/Charlotte

Anja sa...

Den där vertikalhyllan blev jag riktigt sugen på...!/Anja

Madame C sa...

Så fint det ser ut! Vad spännande att rosmarin är frosttålig! Det visste jag inte. Härligt att ständigt lära sig nytt:) Håller precis på att läsa din och Annikas nya bok. Den är helt underbar och berör mitt inre starkt! Ha det gott, Charlotta

Marina sa...

Siken dejlige kombinationer du vælger, det kan man da kalde forår på alle hylder.