söndag 25 april 2010

Magnetiska plantor


Jag vet inte om det är plantskolorna eller växterna i sig som har magnetisk dragningskraft på mig just nu, men något är det som får mig att skaffa nya växter trots att jag egentligen har fullt såväl i rabatter som i krukor och såboxar. Hos Hedentorps plantskola i Ängelholm föll jag pladask för en ljust gul pelargon 'First Yellow' - den är ganska mycket vitare på bilden, men ljuvlig, jag försäkrar.Från mässan i Stockholm fick jag med denna läckra nemesia hem, från Plantbutiken. Tyvärr kan jag inte se att de har den på sin hemsida ännu, men man kan säkert fråga efter den. Eller så hittar man den i sin vanliga plantskola när sommarblommorna börjar fylla hyllorna, vilket väl är snart. Orange passar bra ihop med lila så det blev en mörkblålila petunia i samma kruka. Sorry, har inga sortnamn.Den här behövde jag inte ens köra och hämta, den kom hit alldeles av sig själv. Min kompis Ann och jag hade plantbytardag i veckan och då fick jag bland annat sommarlavendel, Lavandula multifida, av henne. Ska bli spännande att följa. Ann bloggar också, följ henne här.

Söndagshälsningar
Eva
PS Tack alla som hjälpte till att identifirera sippan. Jag är 99% säker på att det är en sippruta, Anemonella thalictroides. Har varit ute och kikat en extra gång på bladen.

6 kommentarer:

Tigris Predikantan sa...

Fina bilder på vackra blommor!
:)

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Åh jisses så fin frilandskamelia...du skapade just ett enormt ha-begär hos mig! :o)
Ha det så bra i solen,
Lydia

Britt sa...

Nu är en rolig tid med fina växter både här och där//Britt

HelenJ sa...

Jag visste inte ens att det fanns frilandskamelior! Gissa vem som ska starta operation övertalning hos chefen imorgon. Butiken bara MÅSTE ta in såna (så jag kan köpa hem en....) =)
/Helen

Ann sa...

Kul att du fått sippan identifierad och att man fått lära sig en ny växt.I dag har mina sättpotatis hamnat i jorden och salladsplantorna jag köpte på Åbergs har jag planterat i en kallbänk.
Ann

Bjørnar sa...

Jeg hodler fortsatt en knapp på Isopyrum, i tillegg til bladene ser planten din ut til å bare ha to-tre frøemner - Anemonella har mange.

Se disse to linkene:

http://chestofbooks.com/flora-plants/flowers/Harper-Wild-Flowers-Guide/images/Rue-anemone-Anemonella-thalictroides.jpg

https://sites.google.com/site/herbarijum/_/rsrc/1230799620566/divlje-zeljaste-biljke/Isopyrum%20thalictroides%20L..jpg