söndag 18 april 2010

Mysteriet med guldfisken


Trogna bloggläsare minns kanske att vår guldfisk dog i vintras. När han/hon begravts hände något mycket mystiskt. Vattnet försvann i rask takt. Detta har aldrig hänt förut så det har satt igång ett antal funderingar. Om vattnet försvunnit först och fisken sen kunde det ju varit förklaringen till dödsfallet, men tvärtom? Kan det vara så att dammen sörjde förlusten av sin guldglänsande invånare?


Hål i dammduken tänker någon med praktiskt sinnelag, och så kan det ju vara. Men jag har nu fyllt på nytt vatten efter att ha passat på att städa dammen. Vi får se hur länge det håller.

I dammkanten växer vit kabbleka, Caltha palustris var. alba.


Vänder man blicken åt sidan är det betydligt färggladare. I min vårrabatt har nämligen nunneörterna satt igång och blomma. Den rödblommande stora nunneörten, Corydalis solida 'Georg Baker' har frösått sig hej vilt. Lite småtrevligt så här på vårkanten tycker jag. Den försvinner ju från jordens yta om några veckor.Hyacinterna är också på väg upp. Nästan vackrast så här precis innan de slår ut.
Eva
Nu ska jag gå ner i köket och göra nässelpesto. Receptet kommer inom kort!

16 kommentarer:

Fundera grönt sa...

Skumt! Ingen vårtörstig typ som passerat eller så? :)

Nanna

Knytt sa...

Jag skänker dig gärna ett par av våra yngel sen förra året när ni kommit tillrätta med problemet!
Kanske en klen tröst men ändå.

Jag läste förresten att växterna i dammen suger så mycket att de flesta tror de har hål i dammen på våren ... men vet inte om det har nån relevans här =)

Lillebeth sa...

Hoppas verkligen att det finns en annan orsak till vattenbristen än just hål i dammduken. Trist och besvärligt (?) att byta. Kanske har något jättedjur varit extremt vårtörstig? Ha det så bra.

Tigris Predikantan sa...

Redan så vackra blommor!
:)

Kalo sa...

Vilken fin damm du har!
Karin

♥Min Eden♥ sa...

Hm...hoppas vattnet hålls där nu då!! Det blir väl att skaffa en ny guldfisk nu eller?? Vi har tyvärr fått snö i natt...flera centimeter av denna vita vara...vi inte vill ha mera!!!! Ha det gött gött!

Frøken Solhat sa...

Ja man skulle da næsten tro at havedammen sørger over sit tab......hvor mystisk :0)

Hvor ser det bare fint og flot ud i din have, jeg tro at I i Sverige efterhånden har overhalet os midtjyder indenom ;0)

Glæder mig til at afprøve brændnældepestoen...det lydergodt og SUNDT :0)

Knus Dorthe

Susie på Stjärnarve sa...

Verkligen underligt, men det kanske är nått djur som börjat använda dammen som sitt personliga vattenhål!?
Den där vita kabbelekan var otroligt vacker och även den röda Corydalis `George Baker´. När jag såg den kom jag på att jag satte ju faktiskt några såna för ett antal år sen och dom kom upp och blommade, men i år har jag inte sett till dom - ännu. Det finns ju chans fortfarande förstås.

Laila sa...

Fin kabbeleka och superfin vårrabatt!
Ser fram emot recept på nässelpesto även om inga nässlor har dykt upp ännu här i dalen. Har kvar en del infrysta nässlor - kan man använda dem?

Charlotte sa...

Vilket mysterium...Hoppas det inte är hål bara i duken. Va' jättefina vårblommor du har. Det ser så skirt och friskt ut som bara det gör på våren!

Ha' det bra!
/Charlotte

Mia sa...

Den sörjde helt säkert guldfisken. Är nunneörten den röda plantan? Fin färg i varje fall .

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Jag upptäckte en liten nässla på min tomt i dag. Blir det fler ska jag göra pesto.
Mysko det där med guldfisken.
Ha en skön ny arbetsvecka!
Kram Eva Linnea

Anonym sa...

Jag har hört talas om någonting som heter "kapilär kraft" som kan bidra till att vattnet sugs ur dammen oförklarligt och inte är helt ovanligt. Tänkte om det är på så sätt som vattnet försvunnit i din damm kanske!?(som en hävert verkan. Lycka Till i fortsättningen!

Camilla med Trädgårdsliv & Design sa...

Hej!

Tack för den snabba träffen på trädgårdsmässan. Önskade så att få höra er föreläsning där men vår buss kom in för sent till Älvsjö så vi missa er ;-(. Men nu har jag er bok som jag skall läsa i vår.

Mysko med er damm... Var med om något liknande men kom tillslut på vad som orsakat vår vatten förlust. Ett mycket litet hål i slangen till pumpen som låg väl dold och pumpade ur vattnet sakta men säkert utan att vi såg det.

Må så gott! Camilla
.

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

SÅ härligt poetiskt!
Dammen sörjer sin vackra följeslagare såklart!! ...Livet, det är nog inte meningen att vi ska förstå allt:-)

Hannele sa...

Vit kabbleka, snyggt.