söndag 25 april 2010

Bara en vecka kvarUrsäkta om denna trädgårdsblogg kommer att handla om ogräs några dagar till. Om en vecka, den 2 maj är det ju Nässlans Dag och eftersom jag är med och arrangerar denna tillställning, så måste jag ju förklara varför nässlor är så bra.

Några har frågat om man verkligen kan äta nässlor, om man inte bränner sig. Så här är det. Längst ut på nässelbladet sitter små tunnar hår, som egentligen är pyttesmå kanaler. Varje kanal är fylld med en brännande vätska. När man stöter till bladet och råkar bryta av kanalen skjuts vätskan ut. Man kan säga att brännhåren fungerar som små injektionsnålar.
När nässlan torkar, förvälls, mixas eller fryses så försvinner denna injektions-effekt och nässlans kan inte längre brännas. Däremot kan bladen vara lite sticksiga, men det är ju en helt annan femma!I stjälkarna sitter mängder av fibrer som man kan ta till vara, kamma eller karda och därefter spinna ett garn av. På bilden ser ni några nystan av nässelgarn, spunna av mina väninnor i Sällskapet Nellorna. Garnet blir kraftigt och starkt eller mjukt och tunnt, beroende på vilken teknik man använder.Vi försöker att inte vara så präktiga utan gör även roliga och goda saker med nässlor. Vad sägs om dessa chokladlöv som visserligen "stinger" i munnen, men av chili, inte av nässlorna (de gör bara nytta!).
Ha en bra vecka!
Eva
PS. Nässlans Dag äger rum den 2 maj kl 13-16 i Hässlebo, Gamla Södåkravägen 155, Jonstorp, ca 1 mil nordöst om Höganäs. Det kommer att vara skyltat från väg 112 vid avfarten mot Mölle/Arild. Varmt välkomna!

22 kommentarer:

Spirande grönt - sa...

Så spännande! Vad häftigt det hade varit med en nässelhalsduk:) tycker att garnet ser jättefint ut.

Rebecca

Sylvia sa...

Själv går jag o väntar på att få göra de frösta nässelplättarna!! Nässlorna kommer, men det går långsamt när det är såå kallt!

Varför bränns nässlan hos vissa? Jag blockar nässlor med bara händer och vännerna står o gapar...

wanstadius trädgård sa...

Tänkte äntligen göra nässelsoppa iår, innan de som vanligt blir för stora!!! Spännande med nässelgarn, har aldrig hört det förut.

Vilken underbar trädgårdshelg vi haft här nere i Skåne!!!! kram Jessica

Bland Blommorna sa...

Inget slår mormors nässelsoppa varje vår. Kul att lilla nässlan också får en egen dag att glänsa.

Thorins Trädgård sa...

Härligt Eva, du glömde att nämna något som jag vet att du har stenkoll på, nämligen hur bra nässelvatten är som gödning.

Garnen ser superfina ut!

Ha det bäst

Marit

Ruben sa...

Lycka till med evenemanget. Det är bra att ni slår ett slag för denna nyttiga växt!
/Ruben

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Underbart!

Trädgårdstoken sa...

Oj, kan man göra garn av nässlor? Kul! Blir det kläder som killas och sticks? ;-)

/ Mia

Anja sa...

Vilket härligt inlägg Eva! Nässelchoklad med chile - mmmm! Måste vara jättegott fast jag antar att nässlorna har fått bara tjäna som formar åt chokladen?!/Anja

billan sa...

Hade jag inte så lång resväg så skulle jag absolut åka dit.
Jag får nöja mig med att göra en egen nässelsoppa så snart som de små nässlorna visar sig här.
Det är supergott!

Madame C sa...

Otroligt att man kan göra garn av nässlor! Hoppas det blir en lyckad dag på söndag.
Ha det gott, Charlotta

godastunder-tokigaidéer sa...

Hej,
Hittade till din blogg via en annan bloggare. Härlig läsning jag kommer åter. Kanske du vill vara med och göra något reportage på svenskatradgardsbloggar.blogspot.com ?

Ha det bra
Kram Anna

NinaVästerplana sa...

Imorgon får det bli nässelpesto o färsk pasta.... o kanske lite bacon i..... Var det hål på duken?
Ha´t himla gôrgôtt
Nina

Alen Trädgård sa...

Eva du får hjärtans gärna komma och rensa bort nässlorna i mina rabatter om du vill ha mer menar jag;)) Tänk ändå vilken tur det är att man har olika tycke och smak. Ha det gott/Monne

Anonym sa...

Åh, vilken härlig entusiastisk förespråkare för nässlor du är! Intressant och lärorikt för en som inte riktigt fattat det där med att nässelsoppa är gott?! Hoppas det kommer riktigt många fan till Nässlans Dag.

En god vecka önskar jag dig.
Kram Eva-Mari

Karin - Mina Rum sa...

Roligt att få läsa lite om detta nyttiga "ogräs". Jag gillar nässlor mest för att de fungerar som barnkammare till diverse fjärilar.
Ha en fin vecka. Kram!

Växthusmadam sa...

När jag stod och sålde mina Växthusmadam-prylar på växtmarknad i höstas så hamnade jag bredvid en farbror som sålde nässlor och som var nässelfantast! Han berättade om nässlor och alla fantastiska egenskaper de har - han skulle nog gilla att gå på nässlans dag och gotta sig!!!!
Växthusmadam

Anonym sa...

Har precis ätit vårens första nässelsoppa, underbart.
Jag hade tänkt att komma och besöka evenemanget på söndag. Är intresserad av hur nässlor blir till garn! Det ser helt fantastiskt ut! Ser fram emot söndag.
Textilarkeologen

Hannele på Hisingen sa...

Ogräs är ju det mest spännande vi har :)
Chokladlöv så ut som rost..

NinaH sa...

Nässlan är verkligen en användbar växt!

Caroline sa...

Vilka fina chokladlöv! Provinsen var verkligen värt ett besök! och håll utkik, det kommer iaf minst ett butikstips på Söderslätt till. Hälsningar Caroline

Cilla sa...

Kul idé att göra nässelchoklad!

Cilla♥