måndag 19 april 2010

Nässelpesto



På begäran kommer här receptet på min nässelpesto.

1 liter nässlor, helst unga toppskott.
1-2 klyftor vitlök
1-2 msk mandel
1-2 dl riven parmesanost
1-1½ dl olivolja
salt, svartpeppar

Förväll nässlorna i kokande vatten 2-3 minuter. Häll av kokvattnet (Spara det gärna - när det svalnat är det utmärkt gödselvatten till krukväxterna!) och pressa ut överskottsvatten ur nässlorna. Låt svalna.
Finhacka mandeln och mixa den tillsammans med de förvällda nässlorna och pressad vitlök. Tillsätt en deciliter olja, lite i taget och rör sedan ner den rivna osten. Krydda med salt och peppar och tillsätt mer olivolja om du tycker det behövs.

Måtten är ungefärliga, ett recept bygger ju mycket på tycke och smak. Jag brukar ta massor av parmesanost till exempel. Man kan också byta ut mandeln mot pinjenötter eller valnötter om man vill. Det är ok att använda frysta nässlor, men jag gör det inte själv efter jag tycker att var tid får ha sitt. Då blir det extra gott och lyxigt när våren väl kommer. Eftersom jag har en nässelodling i trädgården kan jag plocka nya toppskott under lång tid, så det blir många skålar med nässelpesto på en sommar!
Allt gott,
Eva
Nässlans Dag äger rum i Hässlebo utanför Jonstorp i NV Skåne söndag den 2 maj 2010. Då bjuder vi både på vår godaste nässelsoppa och nässelpesto. Dessutom visar vi hur man gör tråd av nässelfibrer, hur man kan göra papper med nässlor och annat hantverk. I trädgården öppnar ett tillfälligt nässeltehus där vi serverar nässelte med tilltugg. Välkomna!

29 kommentarer:

Frøken Solhat sa...

Tusind tak Eva.....opskriften skal snart i brug til de mange grill-aftner vi forhåbentlig har i vente :0)

Målet msk. ved mandler ????? Hvad står det for??? spørger den dumme dansker :0)

De kærligste hilsner
Solhatten

Tigris Predikantan sa...

jag kan inte låta bli att tänka å att det kommer att klia inne i och i hela kroppen om jag förtär nässlor! Det "sitter" i hjärnan!
:)

Sophia Callmer sa...

Tack! Då skall det bli nässelpesto här, låter himmelskt gott. ha en bra dag/Sophia

annika sa...

Tack för det receptet. Alltid bra att ha ett att utgå ifrån och inte bara höfta.
annika

Moa sa...

Så gott det låter.. pesto älskar jag så detta kanske ska provas. Minns att mamma o pappa alltid plockade nässlor på våren och gjorde nässelsoppa.. jättegott var det. ha en härlig måndag..Moa

mammi sa...

Hatar nesslor. Har gjort soppa på dem en gång, blähh. Men ditt resept på nesslor, skall jag faktiskt pröva. Tycker jag inte om de nässlorna heller, så skall du få veta det !!! Men i så fall är det ju mig det är fel på. Jag testar. Tack för receptet
Kram Marianne

AnnCharlotte sa...

Detta måste jag prova...det är dyrt med basilika om man inte her egen och nässlor är ju gratis ;)
Och mycket mer spännande.

Cecilia - Vi tre & trädgård sa...

Ja! Tack! Har varit ute och spanat "skördeställen" i helgen ;-)

Sara sa...

Sounds very delicious!! I'm just waiting for to find firs nettles here...

Cilla sa...

Låter spännadne. Vi älskar pesto hela familjen, även dottern på två år. Ska pröva detta omgående. Någon nytta kan man ju ha av ogräset ;-)

Cilla♥

Eva Linnea sa...

Jag skrev just till Annika att jag nog ska gå och kolla mitt "nässelställe" i dag! Jag har ju bara en enda liten nässla i min trädgård. Men den kämpar på och växer till sig.
Varm vårkram från Eva Linnea

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Superdupertack - spännande!

Kram
/Charlotte

Ruben sa...

Det här måste jag prova. Vet var det finns nässlor. /Ruben

Mamma Mimmi sa...

Mums vad gott det låter! Gav mig genast ut att leta späda nässlor med sonen i vagn, men tyvärr behöver de nog en vecka till innan jag näns plocka - de var så pyttiga. Rena barnarovet! Tack iaf för ett frestande recept!

Trädgårdsdrömmar sa...

Så bra att man kan göra så mycket gott av de rackarns nässlorna.
Jag ska baka nässel surdegs bröd hade jag tänkt.
Ha det gott
Carina

Nora sa...

Tack för receptet. Tänker testa det till helgen när vi skall till landet (förhoppningsvis kanske skall tilläggas.....vet ju inte om nässlorna har dykt upp där än:-)

Britt sa...

Nog finns det nässlor här alltid, bränns gör de rackarna. Skulle kanske tordas mig på att prova detta//Britt

NinaH sa...

Mums!!

IET sa...

Mmm vad gott. :-)
/IET

Knytt sa...

Taaack! Jag ska absolut testa =)

Unknown sa...

TUSEN TACK! Yes, nu har jag två lite olika recept - både ditt och Annikas:) Men säg mig, hur är det möjligt att man inte bränner sig i munnen? Ha en go' tisdag,
Charlotta

Unknown sa...

Usch så dum jag är. Blev så glad för receptet att jag skickade kommentar först och läste receptet sen... Fattar ju att det inte bränns i munnen om man förväller *fniss*

AnnA sa...

Hej Eva!
Härliga bilder i förra inlägget(viskar: när visar du din kamelia?...);)
Apropå nässelinlägget; på 80-talet levde jag periodvis laktovegetariskt, och råa nässlor med lite youghurtderssing var inte helt fel på den tiden.
Jag experimenterade rätt så mycket på den tiden med vegetariska rätter, eftersom utbudet i afärerna var inte som nuförtiden.Iallafall, en gång hade jag för mig att jag skulle göra vegetter("veg-biffar")med nässlor i, men det kan jag inte påstå var någon godare erfarenhet - det smakade mycket bittert av järn.(Det var kanske för mycket nässlor i?)
Annars är nässelsoppa gott, även om det var länge sedan jag lagade till det...
Ha en skön dag!
hälsn
AnnA

Villa Solgården sa...

Härligt! Ska absolut testa detta!!

Sanna

Tusenfröjd sa...

Så himlans gott det låter! Och så nyttigt för den delen.
Det ska jag prova i år.
Ha det bäst!
Liv

Mia sa...

Tack för en mycket trevlig och bra föreläsning i Sjöbo igår kväll.Trots att din bok perenna rabatter redan är genomläst flera gånger så gav kvällen massor av tips.

Hannele sa...

Spännande.

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Tack för det receptet. Endera dagen skall jag testa att göra själv.
Ha det gott
Birgitta

Anonym sa...

Har gjort i kväll, men jag körde nässlorna råa, gott och vi mår bra ...